Μπορεί ένας τυφλός χρήστης να χρησιμοποιήσει μόνος του ένα iPhone;
Βεβαίως και μπορεί, γιατί η εταιρεία έχει φροντίσει και έχει ενσωματώσει στο λειτουργικό της έναν 100% προσβάσιμο αναγνώστη οθόνης τον οποίο τον έχει ονομάσει voice over.
Προτού πούμε οτιδήποτε ας χωρίσουμε τα iPhone σε δύο κατηγορίες:
Στα iPhone παλαιάς και Νέας γενιάς. Παλαιάς γενιάς θα ονομάσουμε τα iPhone τα οποία στο κάτω μέρος της οθόνης διαθέτουν ένα κεντρικό πλήκτρο, ενώ iPhone νέας γενιάς θα ονομάσουμε εκείνα που δεν έχουν κεντρικό πλήκτρο και είναι όλοι η οθόνη τους οθόνη αφής. Θα τα χωρίσουμε έτσι δεδομένου ότι έχουν διαφορετικές συντομεύσεις.
Πώς ενεργοποιείται το voice over
Αρχικά βρίσκουμε εφόσον το iPhone είναι παλαιάς γενιάς το κεντρικό πλήκτρο και το πιέζουμε τρεις φορές συνεχόμενα. Μας εκφωνείτε αμέσως ότι το voice over είναι ενεργοποιημένο και μας ενημερώνει για την ώρα. Αν το τηλέφωνό μας είναι νέας γενιάς, για να ενεργοποιηθεί το voice over θα πρέπει να πατήσουμε τριπλό κλικ στο πλευρικό κουμπί.
Αν στο τηλέφωνο μας δεν ενεργοποιείται το voice over με καμία από τις δύο συντομεύσεις τι κάνουμε;
Θα βρούμε έναν χρήστη ο οποίος δεν θα έχει πρόβλημα όρασής και θα του ζητήσουμε να μας βοηθήσει. Θα του εξηγήσουμε ότι πρέπει να ξεκλειδώσει το κινητό μας, έπειτα ότι θα πρέπει να μεταβεί στην ⇒ταμπέλα ρυθμίσεις, αμέσως μετά να βρει την κατηγορία ⇒ προσβασιμότητα να μπει στην ⇒ υποκατηγορία του voice over και να το ενεργοποιήσει.
Αφού ενεργοποιήσαμε το voice over ας αναφερθούμε σε κάποιες πολύ βασικές κινήσεις προσπαθώντας να απενεργοποιήσουμε το voice over.
Για να μπορέσουμε να πλοηγηθούμε πάνω στα εικονίδια αγγίζουμε σε κάποιο σημείο ψηλά αριστερά της οθόνης, ξεκινάμε να κάνουμε δεξιά κύλιση με ένα δάχτυλο και μόλις τελειώσει η κίνηση σηκώνουμε το δάχτυλό μας. Σε κάθε κίνηση που ολοκληρώνουμε το voice over μας εκφωνεί το στοιχείο που είμαστε και το έχει έτοιμο για ενεργοποίηση.
Κάνοντας δεξιά κύλιση ⇒ ψάχνουμε να βρούμε την ταμπέλα ⇒ ρυθμίσεις. Αν την προσπεράσουμε και θέλουμε να γυρίσουμε προς τα πίσω κάνουμε αριστερή κύλιση και το voice over εκφωνεί το προηγούμενο στοιχείο.
Μόλις εντοπίσουμε την ταμπέλα ρυθμίσεις για να την ενεργοποιήσουμε χτυπάμε δύο φορές με ένα δάχτυλο πάνω στην οθόνη του τηλεφώνου μας.
Με αυτή την χειρονομία μπαίνουμε μέσα στην ταμπέλα των ρυθμίσεων και ψάχνουμε την κατηγορία ⇒προσβασιμότητα. Συνεχίζουμε να κινούμαστε με δεξιά κύλιση και όταν εκφωνηθεί η λέξη προσβασιμότητα χτυπάμε δύο φορές με ένα δάχτυλο για να εισέλθουμε.
Το voiceover μας εκφωνεί κάποια στοιχεία για την προσβασιμότητα και ξεκινάμε πάλι τη δεξιά κύλιση έως ότου ακούσουμε να εκφωνείτε αυτό που θέλουμε. Όταν εκφωνηθεί η φράση «voice over ναι», χτυπάμε πάλι με ένα δάχτυλο την οθόνη και μπαίνουμε μέσα στην εφαρμογή. Όταν πια είμαστε μέσα στην εφαρμογή, το πρώτο πράγμα που μας εκφωνείτε είναι το κουμπί ενεργοποίησης και απενεργοποίησης του voice over στο οποίο εάν χτυπήσουμε δύο φορές με το δάχτυλό μας πάνω θα απενεργοποιήσουμε τον αναγνώστη οθόνης. Έτσι λοιπόν μπορούμε να απενεργοποιήσουμε το voice over μας και να πλοηγηθούμε για να μπούμε ή να βγούμε σε κάποιες εφαρμογές.
Για να βγούμε από κάποια εφαρμογή και να επιστρέψουμε στη αρχική μας οθόνη αρκεί απλά να πιέσουμε το κεντρικό πλήκτρο.
Το παρόν αποτελεί το πρώτο από μια σειρά άρθρων και video, τα οποία απευθύνονται σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης, οι οποίοι επιθυμούν να κάνουν τα πρώτα βήματα εξοικείωσης τους στη χρήση smart phones.
Δείτε το σχετικό video και με Ελληνικούς Υπότιτλους εδώ ⇓
[…] προηγούμενο άρθρο, κάναμε το iPhone να … μιλάει, ενεργοποιώντας τον αναγνώστη οθόνης για άτομα με […]
[…] το αντίστοιχο κείμενο εδώ […]
[…] Κάνε το iPhone σου να … μιλάει! […]
[…] Κάνε το iPhone σου να … μιλάει! […]