κινητό android και λογότυπο ΑΜΚΕ Με Άλλα Μάτια

Στο meallamatia.gr, μετά την ανάλυση των λογισμικών IOS, ξεκινάμε μία νέα σειρά από βίντεο η οποία θα αφορά τις συσκευές με λειτουργικό Android.

Για να είναι μία συσκευή Android 100% προσβάσιμη, πρέπει να έχουμε προσέξει κατά την αγορά της να έχει λειτουργικό Android one. Τι σημαίνει αυτό; Οι συσκευές που έχουν λειτουργικό Android one είναι οι συσκευές εκείνες που «φορούν» το καθαρό λειτουργικό που προσφέρει στις εταιρίες η Google. Οποιαδήποτε άλλη μορφή Android έχει πάνω της custom εφαρμογές και μπορεί να μας είναι δύσχρηστη.

Θα δούμε πώς δουλεύει στην πράξη το Android με το talkback, ο οποίος είναι ο συνθέτης φωνής της Google. Το πρώτο πράγμα που έχουμε να κάνουμε για να αρχίσουμε να πλοηγούμαστε είναι να ενεργοποιήσουμε το talkback.

Πώς το ενεργοποιούμε;

Πατάμε πρώτα στο πλάι το πλήκτρο ξεκλειδώματος, μία φορά και ακριβώς από πάνω του ταυτόχρονα πατημένα για 3 δευτερόλεπτα τα πλήκτρα αύξησης και μείωσης έντασης του ήχου. Ενεργοποιήσαμε το talkback και πάμε να δούμε πως πλοηγούμαστε. Αγγίζουμε πάνω στην οθόνη και ξεκινάμε να κάνουμε τη δεξιά κύλιση όπως και στις συσκευές ios. Τι κάνουμε; Σέρνουμε το δάχτυλό μας προς τα δεξιά και το σηκώνουμε. Με την αντίστροφη κίνηση επιστρέφουμε και πίσω. Αν θέλουμε να ενεργοποιήσουμε τις ρυθμίσεις χτυπάμε δύο φορές πάνω τους με ένα δάχτυλο. Για να επιστρέψουμε πίσω ή για να πάμε στην αρχική οθόνη στο κάτω μέρος της οθόνης μας υπάρχουν 2 εικονικά κουμπιά.

Αγγίζουμε στο κάτω μέρος στη μέση. Αν κάνουμε και μία κύλιση αριστερά θα βρούμε το κουμπί πίσω. Χτυπάμε δύο φορές με ένα δάχτυλο και επιστρέψαμε στην αρχική οθόνη, ή στο προηγούμενο παράθυρο, ανάλογα με το ποιο κουμπί επιλέξαμε.

Ας δούμε και τα δύο μενού που έχει το talkback. Έχει το τοπικό μενού και το καθολικό μενού. Το τοπικό μενού είναι το μενού που αφορά τις ρυθμίσεις για τα σημεία που βρισκόμαστε εκείνη τη στιγμή. Το καθολικό μενού έχει όλες τις υπόλοιπες ρυθμίσεις.

Για να ενεργοποιήσουμε το καθολικό μενού:

Οι κινήσεις εδώ είναι λίγο περίεργες. Πρέπει να κάνουμε με το δάχτυλό μας μία ορθή γωνία σέρνοντας το δάχτυλό μας πρώτα προς τα κάτω και μετά από τα δεξιά. Αγγίζουμε περίπου στη μέση της οθόνης και δοκιμάζουμε να κάνουμε μία κίνηση ορθής γωνίας κάτω δεξιά. Το καθολικό μενού ενεργοποιήθηκε έτσι και μας διαβάζει ότι το πρώτο στοιχείο είναι ανάγνωση από την αρχή. Κάνουμε δεξιά κύλιση για να δούμε τι άλλα στοιχεία έχει εδώ μέσα. Π.χ. Η μείωση της φωτεινότητας της οθόνης αφορά το χρήστη ο οποίος θέλει να αποκρύψει τα στοιχεία που δείχνει εκείνη τη στιγμή οθόνη από τους γύρω του. Κοινώς, το talkback δουλεύει όμως η οθόνη είναι μαύρη. Αν πάμε στο κουμπί ακύρωση με διαδοχικές κυλήσεις και το πατήσουμε, θα επιστρέψουμε στην αρχική σελίδα.

Τοπικό μενού:

Ας δούμε πώς ενεργοποιείται το τοπικό μενού αν και εκτενέστερα για αυτό θα μιλήσουμε σε άλλη ανάρτηση όπου θα μιλήσουμε και για επεξεργασία κειμένου. Αγγίζουμε στο κέντρο της οθόνης και κάνουμε μία κίνηση, αυτή τη φορά ορθή γωνία πάνω και δεξιά. Σέρνουμε λοιπόν το δάχτυλό μας προς τα πάνω και μετά από τα δεξιά …. Το τοπικό μενού ενεργοποιήθηκε και η πρώτη ταμπέλα του είναι οι ενέργειες. Θα μπούμε μέσα εδώ, να δούμε τι έχει. Μπορούμε να μετακινήσουμε την εφαρμογή. Μπορούμε να μετακινήσουμε το στοιχείο να το πάμε σε κάποιο άλλο μέρος της κεντρικής οθόνης και φυσικά ακύρωση να μην κάνουμε τίποτα. Να πούμε ότι για να απαντήσουμε μία κλήση όταν έχουμε ενεργοποιημένο το talk back σε μία συσκευή Android πρέπει να σύρουμε ταυτόχρονα δύο δάχτυλα προς το πάνω μέρος της οθόνης, για να την απορρίψουμε κάνουμε την αντίθετη κίνηση, σέρνουμε ταυτόχρονα δύο δάχτυλα προς τα κάτω.

Έως το επόμενο άρθρο και video, μην ξεχνάτε να μας στέλνετε σχόλια, ερωτήσεις και παρατηρήσεις σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του meallamatia.gr και στο email support@meallamatia.gr

Μέρος του εκπαιδευτικού μας προγράμματος ‘Tech is My Eyes’ στηρίζει με δωρεά της στην ΑΜΚΕ “Με Άλλα Μάτια” η φαρμακευτική εταιρεία Novartis Hellas.

Δείτε το σχετικό video και με Ελληνικούς Υπότιτλους πατώντας εδώ ⇓

Επιμέλεια Κειμένων και Video: Δημήτρης Αμπατζής

Παραγωγή – Πνευματική Ιδιοκτησία: Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια»

Διαβάστε επίσης:

Κάνε το iPhone σου να … μιλάει!

 

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή