Στοίβες με κέρματα λεπτών ευρώ και βελάκι που σηματοδοτεί αύξηση προς τα πάνω

Θα ήταν πολύ εύκολο για τον οποιονδήποτε αυτοδιορισμένο Γενικό Εισαγγελέα της ελληνικής μας καθημερινότητας να καταδικάσει και να χλευάσει τόσο την κυβέρνηση όσο και τους πολίτες που εν μέσω της γενικευμένης κρίσης στην Ευρώπη – και όχι μόνο- λόγω της εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία ανησυχούν και για το ενδεχόμενο επισιτιστικής κρίσης. Και να χρησιμοποιήσει μια «μάγκικη» φράση του τύπου «Εδώ άνθρωποι σκοτώνονται, λαοί εξοντώνονται και όλοι απειλούμαστε με γενίκευση της κρίσης και εμείς ανησυχούμε αν θα ακριβύνουν τα τρόφιμα;».
Στον –ας πούμε- ιδεολογικό τομέα, θα είχαν δίκιο να το πουν κι αυτό. Αλλά κάτι τέτοιο στην ουσία θα συνέβαλε τα μέγιστα στη διεύρυνση του «μπάχαλου» στο μυαλό μας.

«Γίνεται πόλεμος κι εμείς ανησυχούμε εάν θα υπάρχουν εμπορεύματα καταναλωτικά στα σούπερμάρκετ;»

Άλλη μια δυσάρεστη σκέψη στο μυαλό του απλού πολίτη. «Σούπα» δηλαδή στην κυριολεξία το μυαλό του απλού πολίτη που δεν ξέρει για ποιο απ΄ όλα τα προβλήματα να ανησυχήσει περισσότερο αφού τελικά, όλα κάπου συναντώνται:

1. Για τον πόλεμο που μπορεί να επεκταθεί , άρα να φτάσει και στη γειτονιά μας;
2. Για τα αθώα θύματα και τους πρόσφυγες που υποφέρουν και ξεσπιτώνονται και πλημμυρίζουν τις ευρωπαϊκές χώρες και δεν αποκλείεται να έρθουν και εδώ δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση στο προσφυγικό;
3. Για την γενικότερη αστάθεια σ΄ ολόκληρο τον κόσμο που θα μας αναγκάσει να πάρουμε κι εμείς γενικότερες στρατηγικές αποφάσεις για τις συμμαχίες και τη σταθερότητά μας;
4. Για το ότι ο covid19 δεν έχει κοπάσει αλλά όλο και κάτι καινούργιο βγαίνει στην επιφάνεια και μας «στριμώχνει»;
5. Για την Ελληνική Οικονομία που αρχίζει να ξαναφτάνει στα όριά της;
6. Για τον Ερντογάν που όλο και κάπου δείχνει «κερδισμένος» από την κρίση και δεν αποκλείεται να τον ξαναδούμε να «κατασκηνώνει» στα βόρεια σύνορά μας και να απειλεί τα νησιά μας;

Τώρα δηλαδή θα ανησυχούμε και για τα προβλήματα που δημιουργεί ο πόλεμος εκτός από τις τιμές των καυσίμων και σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης όπως άλευρα και ηλιέλαια -και άλλα σπορέλαια;

Λοιπόν: Ο καθένας βλέπει τα πράγματα με το δικό του μάτι και για το δικό του συμφέρον. Και τα μάτια είναι πολλά αλλά και τα συμφέροντα. Και η ειδησεογραφία προβάλλεται από όλων των ειδών τα Μ.Μ.Ε. και είναι η ίδια για όλους αλλά προβάλλεται έτσι όπως ο καθένας αποφασίζει. Βάσει του δικού του συμφέροντος και των δικών του υποχρεώσεων.

Αλλά ποιο είναι το ζητούμενο για τον απλό πολίτη;

Θα έλεγα κάποτε: «Η αλήθεια». Όμως αυτό έχει πια ξεπεραστεί.

Όλα τα κρίσιμα και σοβαρά ζητήματα που προβάλλονται, έχουν τις απαντήσεις τους. Κι αν θέλαμε να καταθέσουμε την πλήρη αλήθεια θα έπρεπε να γράψουμε την «Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς». Αυτό είναι αδύνατον. Ο καθένας μας λοιπόν θα βγάλει μόνος τους; τα συμπεράσματά του βλέποντας, ακούγοντας και διαβάζοντας.

Όλοι έχουν τα δίκια τους και ν ανησυχούν και να εφησυχάζουν και να κάνουν αυτό που θεωρούν καλύτερο και να προβάλλουν τις απόψεις τους και να σκέφτονται το χρέος τους, τις υποχρεώσεις τους και τα συμφέροντά τους.
Σήμερα, Δευτέρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, φορείς της ελληνικής αγοράς διαβεβαιώνουν για επάρκεια τροφίμων και ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας ενώ τα αρμόδια υπουργεία λαμβάνουν σειρά μέτρων για την επισιτιστική ασφάλεια.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προεδρεύει κυβερνητικής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο τον επισιτιστικό εφοδιασμό και την ενδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα.

Στην σύσκεψη θα συμμετέχει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, προκειμένου να εξεταστούν τυχόν ελλείψεις που μπορεί να προκύψουν, εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε είδη διατροφής και γενικά πρώτες ύλες στον πρωτογενή τομέα.

Ο κ. Μητσοτάκης, είπε την Παρασκευή ότι «είναι ένα θέμα που μας απασχολεί» μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής υπογραμμίζοντας ότι «δεν αφορά τη χώρα μας, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια τέτοια κρίση». Η αντιπολίτευση, ως συνήθως διαφωνεί με όσα λέει η κυβέρνηση.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο πρόεδρος ΕΒΕΠ & ΠΕΣΑ, Βασίλης Κορκίδης, επισήμανε ότι «η σημερινή πραγματικότητα της ελληνικής αγοράς είναι οι μεγάλες αυξήσεις, αλλά χωρίς ελλείψεις». Και ότι «η σωστή διαχείριση με την παρακολούθηση αποθεμάτων συγκεκριμένων προϊόντων στην αγορά, μπορεί να καλύψει την απότομη αύξηση της ζήτησης».

Ωστόσο μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ βάζουν περιορισμό στις αγορές ηλιέλαιου/σπορέλαιου, αλεύρων και ζάχαρης προκειμένου να εξασφαλίσουν ομαλή τροφοδοσία της αγοράς ενώ πλέον οι καταναλωτές μπορούν να προμηθευτούν για παράδειγμα από μεγάλη αλυσίδα μέχρι τρεις συσκευασίες προϊόντων αραβοσιτέλαιου , μέχρι δύο τεμάχια σπορέλαιου 5 λίτρων και μέχρι 3 τεμάχια στα άλευρα για όλους τους τύπους.

Καμία σοβαρή συζήτηση για ενδεχόμενες «τρέλες» του Ερντογάν, καμία ανησυχία για το ενδεχόμενο προσφυγικών ροών, καμία κοινοποίηση ανησυχιών για ενδεχόμενη επέκταση της πολεμικής σύρραξης στα Βαλκάνια. Άσχετο το τι λένε τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων. Και για να ολοκληρώσω, μια φιλική σύσταση : Από σήμερα, καμία απόφαση ή αλλαγή σκέψεων ή ποικίλους σχολιασμούς για οποιοδήποτε σοβαρό θέμα δίχως σοβαρή σκέψη και παρακολούθηση των επίσημων ανακοινώσεων. Ελλοχεύουν κίνδυνοι παρανοήσεων. Όλα όσα αναφέρθηκαν περιέχουν και το «δεύτερο πρόσωπο του Ιανού».

Σχετικά με τον συντάκτη

Φιλόλογος, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, Πρώην βουλευτής

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή