Μαρκ Ζάκερμπεργκ

Το πλήγμα στην αξιοπιστία της παγκόσμιας «ναυαρχίδας» των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης , του Facebook, φαίνεται ότι είναι πολύ μεγάλο. Η μεγάλη πλειοψηφία των χρηστών του διαδικτύου έχει χάσει την εμπιστοσύνη της σ΄ αυτό, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν σήμερα , 26 Μαρτίου, στις ΗΠΑ και τη Γερμανία, την ίδια ώρα που ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Μαρκ Ζάκερμπεργκ ζήτησε και πάλι συγγνώμη για το πρόσφατο σκάνδαλο υπεξαίρεσης προσωπικών δεδομένων, με ολοσέλιδες καταχωρίσεις σε βρετανικές και αμερικανικές εφημερίδες.

Λιγότεροι από τους μισούς Αμερικανούς εμπιστεύονται το Facebook στο ότι θα τηρήσει την αμερικανική νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters και της εταιρείας Ipsos. Άλλη δημοσκόπηση, στη γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag, δείχνει ότι το 60% των Γερμανών φοβούνται ότι το Facebook και άλλοι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης έχουν αρνητικές συνέπειες για τη δημοκρατία.

Στην υπόθεση των δεδομένων του Facebook παρενέβη η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση και ασκεί έντονη κριτική στο μεγαλύτερο εργαλείο του διαδικτύου ότι γνώριζε για την καταχρηστική εκμετάλλευση των δεδομένων του, αλλά δεν τη σταμάτησε.

«Εάν το Facebook διαπίστωσε ότι τα δεδομένα χρησιμοποιούνται για σκοπούς που οι χρήστες ποτέ δεν συμφώνησαν, έπρεπε να το σταματήσει αμέσως», δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης Καταρίνα Μπάρλεϊ, στη Süddeutsche Zeitung.

«Οι χρήστες και οι Αρχές δεν έχουν ενημερωθεί, αν το Facebook από καιρό γνώριζε τις αμφιλεγόμενες ενέργειες της Cambridge Analytica» λεέι η Μπάρλεϊ. Η βρετανική εταιρεία είχε μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε περίπου 50 εκατομμύρια προφίλ χρηστών του Facebook. Σκοπός αυτών των στοιχείων ήταν οι Αμερικανοί ψηφοφόροι να λάβουν μη εξουσιοδοτημένη διαφήμιση στην προεκλογική εκστρατεία υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ.

Η Μπάρλει κάλεσε αντιπρόσωπο του Facebook στην Ευρώπη, Ρίτσαρντ Αλεν, στο υπουργείο. Θα υπάρξουν επίσης αυστηρότερα πρότυπα για τη βιομηχανία του διαδικτύου λέει η υπουργός Δικαιοσύνης:

«Η πληροφόρηση των χρηστών πρέπει να γίνει καλύτερη, ταχύτερη και πιο διαφανής και πρέπει να είναι σαφέστερο ποιοι κωδικοί προγραμμάτων οι εταιρείες λαμβάνουν πραγματικά» δήλωσε η ίδια. Οι χρήστες του Facebook είναι «σε κατάσταση Δαυίδ εναντίον Γολιάθ». Χρειάζεται το κράτος δικαίου να καλύψει αυτό το κενό για την προστασία των καταναλωτών.

Η Βρετανική Υπηρεσία Προστασίας Δεδομένων (ICO) πραγματοποίησε ήδη έρευνες στην έδρα της Cambridge Analytica το βράδυ του Σαββάτου στο Λονδίνο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η υπόθεση θα μπορούσε επίσης να επεκταθεί.

Σύμφωνα με παρατηρητές, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Cambridge Analytica είχε στενούς δεσμούς με την καναδική εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Aggregate IQ, η οποία διαδραμάτισε βασικό ρόλο στο δημοψήφισμα για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Το αφεντικό του Facebook, Μάρκ Ζάκερμπεργκ, προσπάθησε χθες με πληρωμένες ολοσέλιδες καταχωρήσεις στον βρετανικό τύπο να δικαιολογηθεί, αλλά αναγνώρισε ότι υπάρχει παραβίαση της εμπιστοσύνης.

Αλλά, η πίεση στην εταιρεία συνεχίζει να αυξάνεται διεθνώς. Η ΕΕ θέλει επίσης να ξεκαθαρίσει η κατάσταση με το Facebook. «Βλέπουμε στο σκάνδαλο των δεδομένων μια απειλή για τη δημοκρατία, τη δημοκρατική πολυφωνία» δήλωσε η Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Βέρα Γιούροβα στις Βρυξέλλες. «Είμαι τρομαγμένη» πρόσθεσε η Τσέχα Επίτροπος. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν παραβιάσει το «ιδιωτικό απόρρητο των χρηστών» για να επηρεάσουν τις εκλογές. Αυτό ξεπερνά τα όρια του θεμιτού πολιτικού ανταγωνισμού» πρόσθεσε.

Το Facebook βρίσκεται στη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας του,γράφειο η SZ και προσθέτει: «Η υπεξαίρεση δεδομένων από την Cambridge Analytica σηματοδοτεί μια καμπή για την αυτοκρατορία του Ζάκερμπεργκ».

Πηγή: http://www.iefimerida.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή