Στη σειρά άδεια κρεβάτια ΜΕΘ

Δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω την επιστημοσύνη και τη σοβαρότητα της  κυρίας Αναστασίας Κοτανίδου, Διευθύντριας  ΜΕΘ ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός». Το αντίθετο μάλιστα. Καθ’ όλη την περίοδο της επιδρομής του θανατηφόρου ιού, βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της μάχης και επανειλημμένα ενημέρωσε το κοινό, τους πολίτες, τους Έλληνες σ΄ όλη  τη χώρα που αγωνιούσαν να μάθουν «τι γίνεται» και έχοντας χάσει την ενημέρωση από την ψύχραιμη και ανθρώπινη φωνή του  Σωτήρη Τσιόδρα, δεν ήξεραν τι και ποιον να πιστέψουν. Και η κ. Κοτανίδου το έκανε επανειλημμένως, κυρίως μέσα από τα τηλεοπτικά κανάλια που όσα εξ αυτών  επέλεξαν να την παρουσιάσουν, ευστόχησαν.

Ωστόσο ακόμη και οι καλύτεροι περιπίπτουν σε σφάλματα . Και αναφέρομαι στην πρόσφατη «ιστορία» των καταγγελιών  ότι  όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ που παραμένουν κλειστές για VIP ασθενείς όταν ισχυρίστηκε στον ΣΚΑΙ ότι από τις 647 κλίνες ΜΕΘ που διατίθενται για περιστατικά κορωνοϊού σε όλη τη χώρα, οι 47 παραμένουν κενές, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον 114 ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στα νοσοκομεία, λέγοντας : «Ορισμένοι κρατούν κλίνες ΜΕΘ για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν VIP ασθενείς με κορωνοϊό».

Φυσικά ξέσπασε θύελλα. Ο Υπουργός  Θάνος Πλεύρης είπε ότι «Ο Γιαννάκος θα κληθεί να καταθέσει στην εισαγγελία για τις δήθεν «κλίνες ΜΕΘ για VIP» . Η κυρία Ματίνα Παγώνη είπε ότι δεν υπάρχουν καταγγελίες γι αυτό το πράγμα, ακολούθησαν και άλλες αντιδράσεις, ο κ. Γιαννάκος είπε ότι «εγώ άλλα είπα» και επακολούθησε χάος.

Αυτά είναι γνωστά. Που θέλω να καταλήξω;  Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι εκπρόσωποι του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, η κα Αναστασία Κοτανίδου, Διευθύντρια ΜΕΘ ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός», είπε:

«Είμαι πολύ στενοχωρημένη γι’ αυτά που ακούγονται. Οι γιατροί νιώθουν προσβεβλημένοι και απογοητευμένοι από όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα». Και εκεί, κάπου «την πάτησε» λέγοντας : «Δεν γίνεται επιλογή ασθενών αλλά διαλογή. Η διαλογή, αφορά πολύ σοβαρά επιστημονικά κριτήρια που έχουν θεσπιστεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας. Είναι κριτήρια πέντε σελίδων και αφορούν 5 μεγάλες κατηγορίες ασθενών με διαβάθμιση από το 1 έως το 5. Στο νούμερο ένα, είπε, είναι οι ασθενείς σε αναπνευστική υποστήριξη που είναι αιμοδυναμικά ασταθείς και στο 5 είναι οι άνθρωποι που είναι εγκεφαλικά νεκροί και η ΜΕΘ μπορεί να τους εξασφαλίσει έναν πιο αξιοπρεπή θάνατο».

Με συγχωρείτε πολύ κυρία Κοτανίδου αλλά όσο καλός γιατρός κι αν είσαι, όσο σοβαρός άνθρωπος κι αν απαιτεί να είσαι το λειτούργημά σου, δεν επιτρέπεται να λες: «Δεν γίνεται επιλογή ασθενών αλλά διαλογή», Και δεν επιτρέπεται να λες ότι « Στο «5» είναι οι άνθρωποι που είναι εγκεφαλικά νεκροί και η ΜΕΘ μπορεί να τους εξασφαλίσει έναν πιο αξιοπρεπή θάνατο».

Και ξέρετε γιατί;

Γιατί η «Επιλογή» δεν απέχει πολύ από την «Διαλογή».

Τα ρήματα επιλέγω και διαλέγω δηλώνουν προτίμηση αυτού ή εκείνου του προσώπου ή πράγματος έναντι των άλλων. Από αυτά το διαλέγω χρησιμοποιείται στην καθημερινή γλώσσα.  Μπορεί αυτό που είπατε να αφορά άτομα εγκεφαλικά νεκρά αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αφήνεις απέξω ζωντανούς ασθενείς για να εξασφαλίσεις «πιο αξιοπρεπή θάνατο» σε εγκεφαλικά νεκρούς.

Βέβαια φιλόλογος δεν είναι η κ. Κοτανίδου αλλά Ελληνικά ξέρει. Η φράση της μπορεί να αφορά το ότι το  «επιλέγω»  είναι περισσότερο επίσημο και τυπικό, υποδηλώνει δε επιλογή που γίνεται κατόπιν προσοχής αλλά στην ουσία, πρόκειται για το πολύ απλό «αυτός ή εκείνος». Δηλαδή: Στην ουσία περίπου επιβεβαιώσατε για τον απλό Έλληνα που επίσης δεν είναι φιλόλογος –χωρίς να το θέλετε είμαι βέβαιος – τον αποτρόπαιο ισχυρισμό του κ. Γιαννάκου. Είμαι πολύ σίγουρος ότι το κάνατε χωρίς να το θέλετε. Αλλά διαλέγω ή επιλέγω να θεωρήσω ότι δεν το θέλατε. Όπως διαλέγω ή επιλέγω να πιστέψω ότι ο κ. Γιαννάκος έλεγε αστήρικτα πράγματα.

Με κάθε σεβασμό στην κ. Κοτανίδου που απλώς…ατύχησε.

Σχετικά με τον συντάκτη

Φιλόλογος, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, Πρώην βουλευτής

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή