Πανό από διαμαρτυρία που γράφει "Φαντάσου και ανάπηρος και φτωχός"

Πανελλαδικό Συλλαλητήριο στις 27 Σεπτεμβρίου, 10 π.μ., πλατεία Ομονοίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 05.09.12

Με ανοιχτή επιστολή της στον πρωθυπουργό της χώρας Αντώνη Σαμαρά, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία περιγράφει την τραγική κατάσταση που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους.

Η καθημερινότητα γίνεται ολοένα και πιο επώδυνη για την ελληνική κοινωνία ενώ οι ειδήσεις γύρω από τα 72 νέα επώδυνα μέτρα που θα ληφθούν τις προσεχείς ημέρες είναι βέβαιο ότι θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο όλες
τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, που προσπαθούν με κόπο να ανταποκριθούν στις βιοποριστικές τους ανάγκες.

Για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, που εκτός των βιοποριστικών τους αναγκών έχουν να αντιμετωπίσουν και τις πρόσθετες ανάγκες που πηγάζουν από την αναπηρία τους, τα μέτρα αυτά προμηνύουν τη βέβαιη εξαθλίωσή τους.

Είναι αδιανόητη, απάνθρωπη και άνευ λογικής οποιαδήποτε συζήτηση για την περικοπή προνοιακών επιδομάτων, φοροαπαλλαγών και όποιων, πενιχρών άλλωστε, οικονομικών παροχών σε πολίτες που βιώνουν διαχρονικά τη φτώχεια την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Τα νέα μέτρα προμηνύουν δραστικές περικοπές και στις δαπάνες που κατευθύνονται στο χώρο της υγείας και της πρόνοιας. Οι περικοπές αυτές σε συνδυασμό με το οποιοδήποτε σενάριο περικοπής προνοιακών επιδομάτων, συντάξεων αναπηρίας, κοινωνικών φοροαπαλλαγών δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να μιλάμε πρώτη φορά στα χρονικά της ιστορίας για ένα νέο φαινόμενο αυτό της κοινωνικής ευθανασίας των ατόμων με αναπηρία.

Το αναπηρικό κίνημα πάντοτε διεκδικούσε με σθένος τα αναφαίρετα δικαιώματά του για να ενταχθεί ισότιμα σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι γνώριμες συνθήκες στον αναπηρικό χώρο, ενώ στο κοντινό παρελθόν αποτελούσαν έννοιες συνώνυμες με την αναπηρία.

Με βάση τα παραπάνω, η Εκτελεστική Γραμματεία της ΕΣΑμεΑ αποφάσισε και καλεί σε Πανελλαδική Κινητοποίηση στις 27 Σεπτεμβρίου, ώρα 10 π.μ. στην πλατεία Ομονοίας.

Η επιστολή στον πρωθυπουργό με τα αιτήματα της αναπηρίας ακολουθεί.

Αθήνα:
5-9-2012,  Αρ. πρωτ:2843

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ Πληροφορίες: Ε. Μπαρμπαλιά

Ανοιχτή επιστολή της Ε.Σ.ΑμεΑ. προς τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Αντ. Σαμαρά

«Οι ελληνίδες και οι έλληνες με αναπηρία δεν προσφέρονται για κοινωνική ευθανασία Πανελλαδικό Συλλαλητήριο της Ε.Σ.ΑμεΑ στις 27 Σεπτεμβρίου 2012 στην Αθήνα»

ΚΟΙΝ: [Πίνακας Αποδεκτών]

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η Ε.Σ.ΑμεΑ. έχει επανειλημμένως απευθυνθεί σε εσάς και έχει ζητήσει την προστασία των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους από την επώδυνη οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα. Στην τελευταία ανοιχτή επιστολή μας με θέμα: «Δώστε τέλος στα σενάρια εξαθλίωσης των ατόμων με αναπηρία, χρόνιας πάθησης και των οικογενειών τους» που αποστείλαμε στις 13 Ιουλίου 2012 σε εσάς και στους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνησή σας, κ.κ. Ευ. Βενιζέλο Πρόεδρο ΠΑΣΟΚ και Φ. Κουβέλη Πρόεδρο ΔΗΜΑΡ, αποτυπώσαμε με αντικειμενικότητα τη ζοφερή κατάσταση που Αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους.

Από τότε έως και σήμερα τίποτα δεν έχει αλλάξει από το ζοφερό σκηνικό που περιγράψαμε στην ανωτέρω επιστολή. Αντιθέτως η καθημερινότητα γίνεται ολοένα και πιο επώδυνη για την ελληνική κοινωνία, ενώ οι ειδήσεις γύρω από τα 72 νέα επώδυνα μέτρα που θα ληφθούν τις προσεχείς ημέρες είναι βέβαιο ότι θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο όλες τις ελληνίδες και τους έλληνες, που προσπαθούν με κόπο να ανταποκριθούν στις βιοποριστικές τους ανάγκες.

Για τα άτομα όμως με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, που εκτός των Βιοποριστικών τους αναγκών έχουν να αντιμετωπίσουν και τις πρόσθετες ανάγκες που πηγάζουν από την αναπηρία τους, τα μέτρα αυτά προμηνύουν τη βέβαιη εξαθλίωσή τους. Είναι αδιανόητη, απάνθρωπη και άνευ λογικής οποιαδήποτε συζήτηση για την περικοπή προνοιακών επιδομάτων, φοροαπαλλαγών και όποιων, πενιχρών άλλωστε, οικονομικών παροχών σε πολίτες που βιώνουν διαχρονικά τη φτώχεια την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Τα νέα μέτρα προμηνύουν δραστικές περικοπές και στις δαπάνες που κατευθύνονται στο χώρο της υγείας και της πρόνοιας. Οι περικοπές αυτές σε συνδυασμό με το οποιοδήποτε σενάριο περικοπής προνοιακών επιδομάτων, συντάξεων αναπηρίας, κοινωνικών φοροαπαλλαγών δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να μιλάμε πρώτη φορά στα χρονικά της ιστορίας για ένα νέο φαινόμενο, αυτό της κοινωνικής ευθανασίας των ατόμων με αναπηρία.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Οι αριθμοί, τα ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία, η όλη κατάσταση και οι προτάσεις μας για να προστατευτούν τα άτομα με αναπηρία έχουν κατατεθεί από τους εκπροσώπους της Ε.Σ.ΑμεΑ. στους αρμοδίους Υπουργούς και έχουν συζητηθεί εκτενώς μαζί τους Η Ε.Σ.ΑμεΑ αναμένει ότι οι τελικές αποφάσεις που θα ληφθούν από εσάς δεν θα επιβεβαιώσουν τους φόβους μας και θα αποτρέψουν τη βέβαιη καταδίκη της αναπηρικής οικογένειας. Διαμηνύουμε όμως ότι το αναπηρικό κίνημα θα βρεθεί αντιμέτωπο με αποφάσεις που θα οδηγήσουν στην κοινωνική ευθανασία την αναπηρική οικογένεια.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω η Ε.Σ.ΑμεΑ., με συναίσθηση ευθύνης και με γνώμονα να προστατευτούν τα άτομα με αναπηρία από αυτή την οικονομική κρίση για την οποία δεν ευθύνονται διοργανώνει Πανελλαδικό Συλλαλητήριο στις 27 Σεπτεμβρίου 2012 στην Αθήνα.

Το αναπηρικό κίνημα πάντοτε διεκδικούσε με σθένος τα αναφαίρετα δικαιώματά του για να ενταχθεί ισότιμα σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας. Η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι γνώριμες συνθήκες στον αναπηρικό χώρο, ενώ στο κοντινό παρελθόν αποτελούσαν έννοιες συνώνυμες με την αναπηρία.

Παλέψαμε αγωνιστήκαμε με συνέπεια και θάρρος για να προστατευτούμε από αυτές τις συνθήκες, προτείνοντας παράλληλα μέτρα επιστημονικού και αντικειμενικού ελέγχου με σκοπό την προστασία του αναπηρικού χώρου και της κοινωνίας. Προτάσεις που εάν είχαν ληφθεί υπόψη δεν θα επιδίδονταν τώρα οι αρμόδιοι σε ένα άνευ προηγουμένου κυνήγι μαγισσών.

Από την άλλη μεριά δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε τα βήματα προόδου που έγιναν την τελευταία εικοσαετία από την Πολιτεία. Αυτά τα βήματα δεν είναι δυνατόν να ισοπεδωθούν μπροστά σε οποιεσδήποτε προσπάθειες να ξεπεραστεί η επώδυνη οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα. Η προσδοκώμενη περίοδος ανάπτυξης πρέπει να βρει όρθιους όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.

Κύριε Πρωθυπουργέ, Ζητούμε από εσάς, από όλα τα μέλη της Κυβέρνησης τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση, τον πολιτικό κόσμο της χώρας που αναγνωρίζει ότι ο πολιτισμός μιας κοινωνίας κρίνεται από την προστασία που παρέχει αυτή η κοινωνία στους πιο αδύναμους πολίτες της να λάβετε εκείνα τα μέτρα που θα προστατέψουν ουσιαστικά από τη βέβαιη εξαθλίωση τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους.

Η Ε.Σ.ΑμεΑ στη συνέχεια καταθέτει τις θέσεις του αναπηρικού κινήματος για τα υπό συζήτηση 72 νέα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως αυτά μέχρι τώρα έχουν δει τα φώτα της δημοσιότητας:

Α. Προνοιακά επιδόματα

Σε ό,τι αφορά το μέτρο που αφορά στην αναπροσαρμογή αναπηρικών επιδομάτων: Ζητούμε να μην επέλθει καμία περικοπή στα προνοιακά επιδόματα και το Διατροφικό επίδομα που δίδεται σε νεφροπαθείς τελικού σταδίου και Μεταμοσχευμένους συμπαγών οργάνων. Τα επιδόματα αυτά αποτελούν το μοναδικό μέσο ενίσχυσης των ατόμων με αναπηρία για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την αναπηρία τους. Η Ε.Σ.ΑμεΑ έχει επισημάνει ότι ήδη μέσω της πρόσφατης απογραφής έχει σημειωθεί εξορθολογισμός στο σύστημα και έχει ζητήσει την ενίσχυση αυστηρών ελέγχων, την παραδειγματική τιμωρία αυτών που ευθύνονται από όποιο χώρο και εάν προέρχονται για ακόμη περαιτέρω εξυγίανσή του. Άλλωστε αυτό υποστηρίζουν και αρμόδιες για το θέμα υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας. Το σημαντικό είναι ότι οποιαδήποτε μείωση στα προνοιακά επιδόματα-διατροφικό επίδομα νεφροπαθών μεταμοσχευμένων, θα οδηγήσει τα άτομα με αναπηρία να ενταχθούν ξανά στα ιδρύματα , ενώ άτομα με βαριές αναπηρίες όπως παραπληγικοί – τετραπληγικοί θα οδηγηθούν λόγω επιδείνωσης της υγείας τους στα νοσοκομεία.

Δηλαδή σε μικροοικονομικό και μακροοικονομικό επίπεδο η μείωση στα προνοιακά – αναπηρικά επιδόματα θα οδηγήσει σε πολλαπλάσια αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών που κατευθύνονται για την κάλυψη νοσηλίων σε ιδρύματα και νοσοκομεία. Ιδιαίτερα επώδυνο και βαρύ είναι το ψυχικό κόστος στη ζωή των ΑμεΑ και των οικογενειών τους, το οποίο αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι δεν γίνεται σεβαστό από την ελληνική Πολιτεία.

Ιατρική επανεξέταση όλων των δικαιούχων αναπηρικών επιδομάτων: Είμαστε υπέρ του μέτρου υπό την προϋπόθεση ότι η επανεξέταση θα γίνει μέσω ενός συστήματος πιστοποίησης αναπηρίας αξιόπιστο, το οποίο θα εγγυάται αδιάβλητες διαδικασίες και θα βασίζεται σε ένα Κανονισμό Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας άρτια επιστημονικό και μη αμφισβητήσιμο από την επιστημονική κοινότητα, το χώρο των ΑμεΑ και την κοινωνία. Οι εμπεριστατωμένες προτάσεις της Ε.Σ.ΑμεΑ έχουν κατατεθεί από την έναρξη ισχύος του νέου θεσμού των ΚΕΠΑ, οι οποίες εάν είχαν γίνει αποδεκτές δεν θα είχαν δημιουργηθεί οι τεράστιες λίστες αναμονής εξέτασης επανεξέτασης των ΑμεΑ
στα ΚΕΠΑ στις οποίες ουσιαστικά οι αιτούντες παραμένουν φυλακισμένοι για μακρό χρονικό διάστημα, με όλες τις γνωστές οικονομικές και ψυχικές συνέπειες για αυτούς και τις οικογένειές τους. Σημειώνουμε ότι ο αριθμός των εγκλωβισμένων αιτούντων την πιστοποίηση της αναπηρίας τους στις λίστες αναμονής των

ΚΕΠΑ ανέρχεται στους 60.000 και πλέον.

Σε ότι αφορά το μέτρο της αναπροσαρμογής της σύνταξης των ανασφάλιστων ηλικιωμένων:

Απαιτείται η προστασία των πενιχρών συντάξεων ανασφάλιστων ηλικιωμένων ΑμεΑ ή ατόμων που έχουν στη φροντίδα τους βαριά ΑμεΑ των οποίων άλλωστε η πλειονότητα δεν δικαιούται προνοιακό επίδομα.

Αναπροσαρμογή δαπάνης μετακίνησης νεφροπαθών.

Η δαπάνη μετακίνησης νεφροπαθών καθορίζεται από τον ΕΚΠΥ (Κανονισμός Παροχών Υγείας) του ΕΟΠΥΥ. Η Ε.Σ.ΑμεΑ δια του εκπροσώπου της στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ήδη έχει ζητήσει την αναθεώρηση του συστήματος που αφορά στις Δαπάνες μετακίνησης νεφροπαθών υπό την προϋπόθεση ότι το σύστημα για όλους τους νεφροπαθείς θα εγγυάται την ασφαλή και δωρεάν μετακίνησή τους από την οικία τους στις Μ.Τ.Ν. και αντίστροφα. Ειδική μέριμνα πρέπει να ληφθεί για την κάλυψη των δαπανών σε ποσοστό 100% για τους νεφροπαθείς του διαβιούν μακριά από τις Μ.Τ.Ν. και αναγκάζονται να διανύουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις μέρα παρά μέρα για την διαδικασία της αιμοκάθαρσης και για εκείνους που διαβιούν σε απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές στις οποίες
δεν υπάρχει Μ.Τ.Ν.

Ως προς την εξέταση εφαρμογής νέων Προγραμμάτων ΟΕΕ: Η Ε.Σ.ΑμεΑ ήδη έχει ζητήσει την εφαρμογή όλων των Προγραμμάτων που εφαρμόζονταν από τον ΟΕΕ με πρώτο και κύριο τον Κοινωνικό Τουρισμό καθώς και την εφαρμογή Προγραμμάτων αντίστοιχων με αυτά που εφαρμόζονταν από τον ΟΕΚ.

Β. Περικοπές συντάξεων 4,598 δις ευρώ

Για το μέτρο που αφορά σε περικοπές δώρων σε όλες τις κύριες και Επικουρικές συντάξεις και για τον ιδιωτικό και για το δημόσιο τομέα ζητούμε: την εξαίρεση των συνταξιούχων ΑμεΑ και συνταξιούχων γονέων/κηδεμόνων Ατόμων με βαριές αναπηρίες από το μέτρο της περικοπής δώρων κύριων και επικουρικών συντάξεων (βλ. τις κατηγορίες συνταξιούχων που ζητούμε να εξαιρεθούν στην παρακάτω σημείωση επισήμανση).

Για το μέτρο της περικοπής κύριων και επικουρικών συντάξεων όποιο σενάριο και εάν ισχύσει ζητούμε: Εξαίρεση από οποιοδήποτε σενάριο περικοπής συντάξεων κύριων και επικουρικών, ανεξαρτήτως του ποσού των συντάξεων.

Η εξαίρεση ζητούμε να εφαρμοστεί για όλους τους συνταξιούχους ΑμεΑ και συνταξιούχους γονείς/κηδεμόνες/συζύγους ατόμων με βαριές αναπηρίες, ανεξαρτήτως του θεσμικού πλαισίου με το οποίο συνταξιοδοτήθηκαν, δηλαδή ανεξαρτήτως εάν συνταξιοδοτήθηκαν με ευνοϊκές συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις λόγω αναπηρίας (δικής τους ή των παιδιών τους) ή με γενικές συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις.

Σημείωση-επισήμανση:

1. Οι ανωτέρω εξαιρέσεις ζητούμε να εφαρμοστούν σε όσους συνταξιούχους εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 10 περ. γ. και του άρθρου 2, παρ. 1 εδάφιο 4 & 5 του ν. 4024/2011 όπως συμπληρώθηκαν από τους ν. 4038/2012,άρθρο 25 παρ. 1 & 2, ν. 4051 άρθρο 1 και 6, ν. 4052/2012, και το ν. 4075 άρθρο 26.

2. Σε ό,τι αφορά τη συμπληρωματική διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 25 του ν. 4038/2012 η οποία αφορά τους συνταξιούχους του δημοσίου, δεν ακολούθησε τις νόμιμες διαδικασίες που ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής, επομένως χρειάζεται η επαναφορά του προς ψήφιση διότι η διάταξη δεν έχει τεθεί σε ισχύ. Σχετική απάντηση επί του θέματος έχει κοινοποιηθεί στα γραφεία της Ε.Σ.ΑμεΑ. από την 47η Διεύθυνση του Γ.Λ.Κ. η οποία είναι στη διάθεσή σας.

3. Σε ό,τι αφορά τους γονείς που έχουν στη φροντίδα τους ΑμεΑ και συνταξιοδοτούνται από το δημόσιο ζητούμε ως ποσοστό αναπηρίας των παιδιών τους να καθορισθεί το ποσοστό 67% και όχι 80% όπως προβλέπεται στις διατάξεις της παρ. 10 περ. γ. του άρθρου 1 του ν. 4024/2011. Το αίτημα στηρίζεται στο γεγονός ότι με το νέο συνταξιοδοτικό του δημοσίου ν. 3865/2010 δίδεται το δικαίωμα συνταξιοδότησης σε γονείς ατόμων με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω υπό συγκεκριμένες χρονικές προϋποθέσεις ασφάλισης.

Από τα ανωτέρω προκύπτει η αναγκαιότητα βελτιστοποίησης συμπλήρωσης των διατάξεων του ν. 4024/2011 όπως αυτές συμπληρώθηκαν έως και σήμερα, αίτημα το οποίο έχει τεθεί εγγράφως και δια ζώσης στους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας.

Για το μέτρο που αφορά στον εξορθολογισμό του εφάπαξ για το έτος 2013-2014, αλλά και αναδρομικά, καθώς και για το μέτρο που αφορά στον υπολογισμό έκτακτης εισφοράς 2% σε όσους έχουν πάρει εφάπαξ μεγαλύτερο από τις εισφορές που έδιναν ενώ εργάζονταν ζητούμε : καθολική εξαίρεση των δικαιούχων ΑμεΑ και των γονέων/κηδεμόνων που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριά αναπηρία από οποιοδήποτε σενάριο περικοπής του εφάπαξ ή επιβολής έκτακτων εισφορών λόγω είσπραξης εφάπαξ ποσού μεγαλύτερου από τις εισφορές
που έδιναν όταν εργάζονταν.

Σε ό,τι αφορά στο μέτρο που αφορά στην αύξηση των ελάχιστων αναγκαίων ενσήμων από 4.500 σε 6.000, προκειμένου να θεμελιωθεί το δικαίωμα ελάχιστης πλήρους σύνταξης ζητούμε: την προστασία των ευνοϊκών συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων που ισχύουν για άτομα που ανήκουν σε βαριές κατηγορίες αναπηρίας (δηλαδή σε όσους εμπίπτουν στις διατάξεις του ν. 612/77 όπως έχουν συμπληρωθεί έως και σήμερα (ιδιωτικός τομέας) και σε όσους εμπίπτουν στις διατάξεις του Π.Δ. 169/2007 «Κωδικοποίηση συντάξεων του δημοσίου» όπως έχει συμπληρωθεί μέχρι σήμερα.

Γ. Περικοπές μισθών ποσού 1,321 δις

Σε ό,τι αφορά τα κάτωθι μέτρα:
– Εξορθολογισμός ειδικών μισθολογίων
– Μείωση δώρων δημοσίων υπαλλήλων
– Εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου ΔΕΚΟ

1. Ζητούμε την προστασία των εισοδημάτων των εργαζομένων ΑμεΑ και γονέων/κηδεμόνων/συζύγων ΑμεΑ από οποιεσδήποτε περικοπές σημειωθούν στους μισθούς τους καθώς και στο μέτρο που αφορά στις μειώσεις των δώρων.

2. Περαιτέρω και για λόγους ίσης μεταχείρισης ζητούμε την αποκατάσταση των εισοδημάτων των εργαζομένων ΑμεΑ και των γονέων/κηδεμόνων/συζύγων ΑμεΑ στα επίπεδα που ήταν το έτος 2009, δηλαδή πριν τις περικοπές που σημειώθηκαν με το ν. 3833/2010 και μεταγενέστερες περικοπές. Οι περικοπές που σημειώθηκαν στους μισθούς ίσχυσαν άκριτα και οριζόντια ακόμα και για τους εργαζόμενους ΑμεΑ και εργαζόμενους γονείς/κηδεμόνες/συζύγους ΑμεΑ

Σε ό,τι αφορά το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας ζητούμε:

1. Την εξαίρεση όλων των εργαζομένων ΑμεΑ γονέων/κηδεμόνων/συζύγων ατόμων με βαριές αναπηρίες από το μέτρο της εφεδρείας ανεξαρτήτως του τρόπου πρόσληψής τους.

Ήδη με το ν. 4024/2011 είχε προβλεφθεί μέριμνα για την προστασία των εργαζομένων ΑμεΑ και γονέων κηδεμόνων ΑμεΑ από το προηγούμενο σύστημα εφεδρείας, Το προστατευτικό όμως αυτό πλαίσιο χρήζει βελτιστοποίησης και συμπλήρωσής του.

2. Θεσμική προστασία των εργαζόμενων ΑμεΑ και γονέων/κηδεμόνων ΑμεΑ από
απολύσεις σε περιπτώσεις μεταβίβασης, πώλησης, πτώχευσης επιχειρήσεων.

Ειδικά σε ότι αφορά το θέμα της Αγροτικής Τράπεζας ζητούμε οι εργαζόμενοι με αναπηρία και οι εργαζόμενοι γονείς/κηδεμόνες ατόμων με βαριές αναπηρίες της Αγροτικής Τράπεζας να διατηρήσουν την προστασία που παρέχει ο ν. 2643/98 κατά τη μεταφορά τους στο νέο φορέα εργασίας τους (Τράπεζα Πειραιώς). Η πρόσφατη μεταβίβαση της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς δείχνει την αναγκαιότητα πρόβλεψης διατάξεων προστασίας εργαζομένων ΑμεΑ και μελών οικογενειών ΑμεΑ σε ανάλογες περιπτώσεις μεταβιβάσεων, πωλήσεων κ.λπ.

Δ. Περικοπές στο φορολογικό:

Σε ό,τι αφορά το μέτρο της κατάργησης φορολογικών απαλλαγών κοινωνικού χαρακτήρα ζητούμε: Την εξαίρεση των ΑμεΑ όπως αυτοί ορίζονται με την παρ. 2 του άρθρου 8 του ν. 2238/1994 (Κ.Φ.Ε.) και αυτών που εντάσσονται στις διατάξεις του άρθρου 7 του Κ.Φ.Ε. (πρόσωπα που βαρύνονται φορολογικά από άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω) από οποιεσδήποτε καταργήσεις φορολογικών απαλλαγών κοινωνικού χαρακτήρα.

Επισημαίνουμε ότι με το άρθρο 38 του ν. 4024/2011 μειώθηκε το αφορολόγητο ποσό για τα άτομα με αναπηρία και άλλαξε το ποσό του αφορολόγητου των ΑμεΑ το οποίο υπολογίζονταν πρόσθετα χωρίς την προσκόμιση αποδείξεων.

Ουσιαστικά ζητούμε την επαναφορά του προγενέστερου φορολογικού συστήματος αυτού που ίσχυε πριν την ψήφιση του άρθρου 38.

Συγκεκριμένα ζητούμε:

α) επαναφορά του αφορολόγητου ποσού για τα ΑμεΑ στο ποσό των 12.000€,
β) έκπτωση δαπανών άνευ προσκόμισης αποδείξεων με το ποσό των 2.400€ (άρθρο 8 παρ. 2
του ΚΦΕ)

Ε. Περικοπές ΟΤΑ 735 εκατομμυρίων ευρώ

Σε ό,τι αφορά το μέτρο της συγχώνευσης ή κατάργησης ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ ζητούμε :

• Να μην εξαιρεθούν από το μέτρο της συγχώνευσης ή κατάργησης φορέων ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ οι φορείς που παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες προς τα άτομα με αναπηρία (π.χ. Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ ΑμεΑ, κ.λπ.)

• Σε περιπτώσεις συγχώνευσης ή κατάργησης φορέων στους οποίους εργάζονται ΑμεΑ ή γονείς/κηδεμόνες/σύζυγοι ΑμεΑ να προβλεφθεί καθεστώς προστασίας αυτών των εργαζομένων ανεξαρτήτως του τρόπου προσλήψεως τους (είτε έχουν προσληφθεί μέσω προστατευτικών νόμων 1648/86 και 2643/98 είτε έχουν προσληφθεί μέσω γενικών προκηρύξεων είτε έχουν προσληφθεί μέσω των τετράχρονων επιδοτούμενων προγραμμάτων των ΑμεΑ του Ο.Α.Ε.Δ. και οι συμβάσεις τους έχουν κριθεί αορίστου χρόνου από το ΑΣΕΠ.).

ΣΤ. Περικοπές στην Υγεία 1,387 Δις

Ως προς το μέτρο που αφορά στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης των ταμείων επισημαίνουμε τα ακόλουθα :

Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης έχουμε προτείνει ότι πρέπει να γίνει μέσω συντονισμένων και διακριτών πολιτικών του Υπουργείου Υγείας, Εργασίας και Ανάπτυξης.

Δεν θα δεχθούμε η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης να επιτευχθεί μέσω της μείωσης των παροχών φαρμακευτικής περίθαλψης και της μείωσης των αποδοτέων δαπανών στους ασφαλισμένους για την αγορά θεραπευτικών ορθοπεδικών μέσων τεχνητών μελών, όπως ήδη έχει συμβεί με τον ΕΚΠΥ ( Κανονισμό Παροχών) του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Επίσης έχουμε ήδη προτείνει τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο κατώτερο ύψος (6%) -όπως ισχύει και για τα βιβλία- για όλα τα φάρμακα θεραπευτικά ορθοπεδκά ορθωτικά μέσα και αναλώσιμα υλικά τους που διατίθενται προς αποκλειστική χρήση από τα ΑμεΑ και χρόνια πάσχοντες και προορίζονται για τις θεραπευτικές ανάγκες και την αποκατάσταση των ΑμεΑ και τους χρόνια πάσχοντες.

Επισημαίνουμε ότι το αυξημένο ΦΠΑ επιβαρύνονται οι ασφαλιστικοί οργανισμοί, τα νοσοκομεία και οι ίδιοι οι πάσχοντες. Δηλαδή αποτελεί έσοδο του Κράτους το οποίο ουσιαστικά επιβαρύνει άλλους δημόσιους φορείς κοινωνικού χαρακτήρα.

Σε ότι αφορά το μέτρο που αφορά στη μείωση της δαπάνης των νοσοκομείων για τα φάρμακα (γενόσημα) επισημαίνουμε ότι:

Η Ε.ΣΑ.μεΑ. σε ότι αφορά το θέμα των γενοσήμων το οποίο έχει απασχολήσει ευρέως την ελληνική κοινωνία και έχει διχάσει την επιστημονική κοινότητα και την ελληνική κοινή γνώμη ζητάει την προστασία των καταναλωτών μέσω της λήψης των ακόλουθων μέτρων:

α) Διενέργεια ειδικών μελετών (π.χ. βιοϊσοδυναμίας) που να αποδεικνύουν την θεραπευτική ομοιότητα των πρωτοτύπων και γενοσήμων φαρμάκων,

β) Διενέργεια αυστηρών και συστηματικών και ποιοτικών ελέγχων,

γ) Να οριστεί με διακριτό τρόπο ποιος αναλαμβάνει την νομική ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση γενοσήμων φαρμάκων

Ζ. Περικοπές στον τομέα της εκπαίδευσης: Ζητούμε να προστατευτεί με διακριτά μέτρα και πολιτικές ο χώρος της εκπαίδευσης των ΑμεΑ όλων των βαθμίδων, από τον οποίο ήταν και συνεχίζουν ως ένα βαθμό να παραμένουν αποκλεισμένα τα άτομα με αναπηρία.

Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ

Πίνακας Αποδεκτών

– Γραφείο Προέδρου Δημοκρατίας
– κ. Ευ. Βενιζέλο, Πρόεδρο ΠΑΣΟΚ
– κ. Φ. Κουβέλη, Πρόεδρο ΔΗΜΑΡ
– κ. Αλ. Τσίπρα, Πρόεδρο ΣΥΡΙΖΑ
– κ. Π. Καμμένο, Πρόεδρο Ανεξάρτητων Ελλήνων
– κ. Α. Παπαρήγα, Γεν. Γραμματέα ΚΚΕ
– κ. Ευ. Μεϊμαράκη, Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
– Μέλη Υπουργικού Συμβουλίου
– Μέλη Ελληνικού Κοινοβουλίου
– κ. Πολυζωγόπουλο, Πρόεδρο της ΟΚΕ
– Κοινωνικοί Εταίροι: ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ
– Φορείς – μέλη Ε.Σ.ΑμεΑ και φορείς μέλη αυτών

Πηγή: www.esaea.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή