λογότυπο του Swi.me ένα κυκλάκι που με διακεκομμένες γραμμές αναπαριστάτε μια φιγούρα που κολυμπάει. Αποχρώσεις μπλε και γαλαζοπράσινου
Σμαρώ Αβραμίδου

Η επιχειρηματική ιδέα «Swim.me» την οποία ανέπτυξε ομάδα φοιτητών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) και του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) έλαβε την πρώτη θέση στον διαδικτυακό εθνικό φοιτητικό διαγωνισμό καινοτομίας και επιχειρηματικότητας «JA Start Up2021» του Junior Achievement Greece, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εκπαιδευτικού Προγράμματος «JA Start Up».

Τη νικήτρια ομάδα, που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα και θα διεκδικήσει διάκριση στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό JA Europe Enterprise Challenge 2021 (διαδικτυακά, με έδρα το Junior Achievement Λιθουανίας), ανακοίνωσε ο αρμόδιος για την Ανώτατη Εκπαίδευσης Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελος Συρίγος, προαναγγέλοντας μάλιστα ότι τις επόμενες μέρες θα έλθει στη Βουλή νομοσχέδιο που θα ενισχύει τη νεανική και νεοφυή επιχειρηματικότητα σε ευρεία κλίμα.

Απευθυνόμενος και στις δέκα ομάδες που συμμετείχαν στον εθνικό τελικό ο κ. Συρίγος είπε:

«Ο δρόμος που έχετε επιλέξει είναι μοναχικός πολλές φορές. Μέσα στο πανεπιστήμιο βλέπουμε πολλές φορές τους άλλους να έχουν επιδόσεις κι ίσως καταλαβαίνουμε έχουμε μείνει πίσω. Όταν κάνεις τέτοια πειράματα, όπως με τις νεοφυείς επιχειρήσεις, πολλές φορές δεν αντιλαμβάνεσαι αν έχεις μείνει πίσω ή αν έχεις βρίσκεσαι μπροστά. Χαίρομαι που μιλάω σε νέους που θέλουν να εντοπίζουν ευκαιρίες, που αναπτύσσουν έναν συγκεκριμένο τρόπο σκέψης και δράσης. Που προσπαθούν να σκεφτούν καινοτόμα, να αναπτύξουν βιώσιμα και κοινωνικά επιχειρηματικά μοντέλα και σε τελική ανάλυση που έχουν την αυτοπεποίθηση να θελήσουν να προχωρήσουν στην υλοποίηση των ιδεών και σχεδίων τους. Αυτό σημαίνει την αυτοπεποίθηση αν κάτι δεν πάει καλά ή αν αποτύχουν να ξεκινήσουν και πάλι. Έχετε επιτύχει αυτό που λέει ο Καβάφης: σε αυτό το σκαλί που πατήσατε πρέπει να είστε υπερήφανοι και ευτυχισμένοι, εδώ που φτάσατε δεν είναι λίγο, τόσο που κάνατε μεγάλη δόξα. Είστε ήδη πλούσιοι μέσα από την εμπειρία της συνεργασίας μέσα σε μία ομάδα, είναι και το ταξίδι που παίζει ρόλο. Όσο περνάνε τα χρόνια, πολλές φορές το ταξίδι είναι εκείνο που σε γεμίζει».

Το δεύτερο βραβείο απέσπασε η φοιτητική ομάδα του ΟΠΑ με την επιχειρηματική ιδέα «FireProov», που αφορά ένα έξυπνο σύστημα πρόληψης και εντοπισμού πυρκαγιάς, αξιοποιώντας τεχνολογίες IoT και μηχανικής μάθησης. Το τρίτο βραβείο απέσπασε φοιτητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την επιχειρηματική ιδέα «farmit.gr», μία ηλεκτρονική πλατφόρμα διασύνδεσης καταναλωτών με τοπικούς παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα.

Την έναρξη του διαγωνισμού κήρυξε η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη.

«Είναι κάτι παραπάνω από ένας διαγωνισμός, είναι η μια επιβεβαίωση της επινοητικότητας των φοιτητών της Ελλάδας, οι οποίοι κατέθεσαν πολυμήχανες επιχειρηματικές ιδέες. Η νέα γενιά της χώρας αποδεικνύει ότι μπορεί να σταθεί επάξια στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας τεχνολογικής καινοτομίας και να αναγεννήσει το επιχειρείν με φρέσκιες ιδέες, προσεγγίσεις που ξεφεύγουν από το παραδοσιακό πλαίσιο. Είναι κάτι που το έχει ανάγκη η χώρα, προκειμένου να πυροδοτηθεί μια νέου τύπου ανάπτυξη, αλλά προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις του μέλλοντος», ανέφερε η κ. Αγγελοπούλου και απευθυνόμενη στις φοιτητικές ομάδες πρόσθεσε: «Σίγουρα μέσα από εσάς θα προκύψουν νέοι επιχειρηματίες με διαφορετική κουλτούρα, με άλλες προσεγγίσεις στα ζητούμενα της εποχής και οι υπόλοιποι θα έχετε τη βιωματική εμπειρία ότι με επινοητικότητα, με αυτοπεποίθηση και με σκληρή δουλεία πάντα, τίποτε δεν είναι απίθανο, όλα είναι εφικτά. Οτιδήποτε συλλάβει το μυαλό μπορεί να μετατραπεί σε ένα εργαλείο προσωπική προόδου προκοπής και συλλογικής ανάπτυξης».

«Οι νικητές με δικά τους λόγια»

Ενθουσιωδώς αντέδρασε η φοιτητική ομάδα του ΟΠΑ και του ΕΜΠ ακούγοντας τον υφυπουργό Παιδείας να ανακοινώνει πως η επιχειρηματική της ιδέα διακρίθηκε πρώτη μεταξύ όλων των φετινών συμμετεχόντων, ενώ αντίστοιχα την πρώτη θέση είχε καταλάβει και στη διαδικτυακή ψηφοφορία που είχε προηγηθεί. «Είναι ένα σαφές κίνητρο να συνεχίσουμε», είπαν τα μέλη της ομάδας και περιέγραψαν τα επόμενα βήματα που σχεδιάζουν, ώστε η επιχειρηματική τους ιδέα να γίνει επιχείρηση. Μάλιστα στον σχεδιασμό της διαδικασίας ανάδειξης των αξιών που θέλουν να επικοινωνήσουμε για το προϊόν τους, ως νικητές της διοργάνωσης, θα έχουν πολύτιμο σύμβουλο τον κορυφαίο Brand Strategist, Peter Εconomides («Rebranding Greece» – «Γίνεται»).

Απαντώντας σε ερώτηση του κ. Συρίγου, τι θα συμβούλευαν τους συναδέλφους τους στις υπόλοιπες φοιτητικές ομάδες που δε βραβεύτηκαν απάντησαν: «Κάθε ιδέα που παρουσιάστηκε εδώ από τις ομάδες μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο. Η συμβουλή που θα δίναμε είναι αυτή που είχαμε κι εμείς ως σκέψη συμμετέχοντας εδώ πως … ό,τι κι αν γίνει, αυτό που σχεδιάσαμε θα προσπαθήσουμε να το υλοποιήσουμε».

«Swim.me»

Η επιχειρηματική μας ιδέα «Swim.me», περιλαμβάνει ένα wearable σύστημα υποβοήθησης κολυμβητών για τον προσανατολισμό τους στην πισίνα. Το σύστημα αποτελείται από ένα σκουφάκι σε συνδυασμό με γυαλάκια που προορίζεται για χρήση σε συνθήκες προπόνησης των αθλητών. Συγκεκριμένα, μέσω ενσωματωμένων αισθητήρων (γυροσκόπιο, επιταχυνσιόμετρο) στα γυαλάκια, ο αθλητής ειδοποιείται με αντίστοιχες δονήσεις για την ακριβή στιγμή της στροφής και για την σχετική του θέση στη διαδρομή. Παράλληλα, η σύνδεση με αδιάβροχους υπερηχητικούς αισθητήρες στο σκουφάκι, προσδίδει μεγαλύτερη ακρίβεια στο σύστημα. Τέλος, μέσω IoT εφαρμογής στο κινητό του χρήστη, υπάρχουν δεδομένα και analytics για την απόδοση και την εξέλιξη του στις προπονήσεις.

Ηλεκτρονική Συσκευή με καλώδια που κατασκεύασε η ομάδα του swim me

FireProov

Η ιδέα FireProov από τη φοιτητική ομάδα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών εντάσσεται στον τομέα των πράσινων και έξυπνων πόλεων, αξιοποιώντας τεχνολογίες IoT και μηχανικής μάθησης για την καταπολέμηση και πρόληψη των πυρκαγιών, με την κατασκευή μηχανισμού αισθητήρων, ο οποίος εγκαθίσταται στην προστατευόμενη έκταση. Ο μηχανισμός θα μπορεί να συλλέγει real-time δεδομένα για τις συνθήκες του περιβάλλοντος και το επίπεδο κινδύνου πυρκαγιάς και παράλληλα να εντοπίζει άμεσα την εκδήλωσή της. Επιπλέον drones θα μπορούν πραγματοποιούν ρίψεις fire extinguishing bombs στην εστία της φωτιάς και ειδικό λογισμικό θα δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης της κατάστασης και υποβοήθησης στον χειρισμό εξοπλισμού.

«Πιστεύαμε στην ιδέα μας», ανέφεραν οι βραβευθέντες, ομολογώντας πως παρόλα αυτά η διαδρομή μέχρι τον τελικό είχε συγκρούσεις και διαφωνίες, που όμως «λύθηκαν με εποικοδομητικό τρόπο και διάλογο», καθώς «ήταν μία δυναμική διαδικασία κι έτσι καταφέραμε να φτάσουμε σε ένα τελειοποιημένο πρότζεκτ». Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα η ομάδα προτίθεται να δοκιμάσει την εφαρμογή της επιχειρηματικής ιδέας της σε πραγματικές συνθήκες με προοπτική την επόμενη διαδικασία να έχει προχωρήσει στην εμπορική αξιοποίηση της.

«farmit.gr»

Η «farmit.gr» αποτελεί μία ηλεκτρονική πλατφόρμα διασύνδεσης καταναλωτών με τοπικούς παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα. Παρέχει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να αγοράσουν φρέσκα τοπικά προϊόντα, επιλέγοντας είτε την κατ’ οίκον διανομή είτε μέσω παραλαβής των προϊόντων από το σημείο (π.χ. αγρόκτημα) του παραγωγού. Οι παραγωγοί απολαμβάνουν μεγαλύτερη έκθεση σε καταναλωτικό κοινό, με βιώσιμες/αξιοπρεπείς τιμές των προϊόντων τους, όπου και τους παρέχουμε προσαρμοσμένα δεδομένα από τις πωλήσεις τους.

Αποδεχόμενα τη βράβευση τα μέλη της ομάδας γνωστοποίησαν την πρόθεση τους να προχωρήσουν μέσα στο καλοκαίρι στα επόμενα βήματα του επιχειρηματικού τους σχεδίου, καθώς περισσότεροι από 150 παραγωγοί έχουν ήδη έλθει σε επαφή μαζί τους. «Δεν είχαμε δυσκολία να προσεγγίσουμε τους παραγωγούς. Συνολικά ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία όμορφη», ανέφεραν.

Πηγή: www.amna.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

One comment for “«JA Start Up2021: Στην πρώτη θέση το «Swim.me» της ομάδας ΟΠΑ & ΕΜΠ

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή