Πρωτοποριακή επέμβαση στον εγκέφαλο εμβρύου 34 εβδομάδων

Μια ομάδα χειρουργών στη Βοστώνη πραγματοποίησε πρωτοποριακή επέμβαση στον εγκέφαλο εμβρύου 34 εβδομάδων, προκειμένου να θεραπεύσει μια σπάνια προγεννητική πάθηση που ονομάζεται δυσπλασία φλέβας του γαληνού (Vein of Galen Malformation). Η επιτυχία της επέμβασης δίνει νέες ελπίδες για τη θεραπεία της πάθησης πριν κλιμακωθεί ο κίνδυνος επιπλοκών.

Η δυσπλασία φλέβας του γαληνού εμφανίζεται, όταν το αιμοφόρο αγγείο που μεταφέρει αίμα από τον εγκέφαλο στην καρδιά, γνωστό και ως φλέβα του Γαληνού, δεν αναπτύσσεται σωστά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καταταπόνηση της φλέβας και της καρδιάς από την υπερβολική ποσότητα αίματος, που μεταφέρεται. Η πάθηση μπορεί να προκαλέσει μια σειρά προβλημάτων, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, υπέρταση στις αρτηρίες των πνευμόνων και της καρδιάς, αλλά και εγκεφαλική βλάβη, συμφωνά με το CNN.

«Στην κλινική μας δοκιμή που βρίσκεται σε εξέλιξη, χρησιμοποιούμε την τεχνική του εμβολισμού καθοδηγούμενοι από υπέρηχους για να διορθώσουμε τη δυσπλασία της φλέβας του Γαληνού πριν από τη γέννηση. Στην πρώτη μας χειρουργική επέμβαση ενθουσιαστήκαμε όταν είδαμε ότι η ταχεία επιδείνωση που συνήθως παρατηρείται μετά τη γέννηση, απλά δεν εμφανίστηκε», εξήγησε μεταξύ άλλων ο Ντάρεν Όρμπακ, συνδιευθυντής του Κέντρου Εγκεφαλοαγγειακής Χειρουργικής και Παρεμβάσεων στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης.

Δύο ημέρες μετά την επέμβαση οι γιατροί πραγματοποίησαν τοκετό επειδή η επέμβαση είχε ως αποτέλεσμα την πρόωρη ρήξη των μεμβρανών στη μήτρα. Ωστόσο, μόλις το μωρό γεννήθηκε, το καρδιαγγειακό του σύστημα φάνηκε να λειτουργεί κανονικά και δεν χρειάστηκε πρόσθετη υποστήριξη ή χειρουργική επέμβαση. Επειδή ο τοκετός ήταν πρόωρος, το βρέφος έπρεπε να παραμείνει στη μονάδα νεογνών του νοσοκομείου για αρκετές εβδομάδες, κατά τη διάρκεια των οποίων οι γιατροί συνέχισαν να παρακολουθούν τον εγκέφαλό του. Δεν εντόπισαν κανένα απολύτως σημάδι νευρολογικής δυσλειτουργίας, συσσώρευσης υγρών ή αιμορραγίας και η μητέρα και το μωρό πήραν το πράσινο φως και πήγαν σπίτι τους.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι μέσα σε διάστημα έξι εβδομάδων, το βρέφος προχωρά εντυπωσιακά καλά, δεν παίρνει φάρμακα, τρώει κανονικά, παίρνει βάρος και επέστρεψε σπίτι του. Δεν υπάρχουν ενδείξεις αρνητικών επιπτώσεων στον εγκέφαλο», πρόσθεσε.

Τα αποτελέσματα όμως είναι άκρως ελπιδοφόρα, ωστόσο η τεχνική δεν είναι ακόμα έτοιμη για ευρεία εφαρμογή.

Πηγή: www.ethnos.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή