4 χειρούργοι στο χειρουργείο με δυο μεγάλες λάμπες πάνω τους να φωτίζουν το χειρουργικό τραπέζι

Ένα ιστορικό ιατρικό επίτευγμα

Ένα ιστορικό ιατρικό επίτευγμα πέτυχαν οι γιατροί του Ιατρικού Ινστιτούτου Καρδιάς του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, που έκαναν την πρώτη ταυτόχρονη διπλή μεταμόσχευση καρδιάς – ήπατος σε έναν ασθενή.

Σύμφωνα με το Interesting Engineering, η γυναίκα, μία ασθενής από το Σιατλ, σώθηκε χάρη στη διπλή μεταμόσχευση, μία διαδικασία που σπάνια έχει πραγματοποιηθεί στο παρελθόν. Ειδικά δε η περίπτωση της Αντριάνα Ροντρίγκεζ, από το Μπέλινγκχαμ της Ουάσινγκτον θεωρείται ότι γράφει ιστορία, καθώς μεταμοσχεύσεις καρδιάς-ήπατος δεν έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ σε έναν μόνο ασθενή.

Οι γιατροί επέλεξαν αυτήν την πολύπλοκη ιατρική διαδικασία επειδή υπήρχε «εξαιρετικά υψηλή πιθανότητα» ο οργανισμός της Ροντρίγκεζ να μην μπορεί να διατηρήσει τη μεταμοσχευμένη καρδιά. Η διπλή μεταμόσχευση στηρίζεται στην έννοια της ανοσοπροστασίας, που επιτρέπει στο συκώτι του δότη να προκαλέσει ανοπροστασία στη μεταμοσχευμένη καρδιά.

Εκτεταμένη και μόνιμη βλάβη στην καρδιά

Η Ροντρίγκεζ διαγνώστηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2022 με διαχωρισμό στεφανιαίας αρτηρίας. Η πάθηση εμφανίζεται όταν μία αρτηρία εντός της καρδιάς σχίζεται ξαφνικά, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί θρόμβος αίματος.

Παρότι αρχικά οι γιατροί προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αποτρέποντας τον σχηματισμό θρόμβων και με τη διατήρηση της απρόσκοπτης ροής του αίματος, η γυναίκα μεταφέρθηκε στο UW Medicine, όπου διαπιστώθηκε ότι η πάθηση είχε προκαλέσει «εκτεταμένη, μόνιμη βλάβη στην καρδιά της».

Χειρουργική επέμβαση διάρκειας 17 ωρών

Οι γιατροί προχώρησαν σε διπλή μεταμόσχευση. Αρχικά, υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση ήπατος από δότη, για να μειωθούν οι πιθανότητες να απορρίψει ο οργανισμός της την καρδιά του. Δεύτερον, το δικό της υγιές ήπαρ μεταμοσχεύθηκε σε ασθενή με προχωρημένη ηπατική νόσο.

Μέχρι στιγμής, ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο το ήπαρ ενός δότη μπορεί ενδεχομένως να παρέχει ανοσοπροστασία για τη διατήρηση της καρδιάς ενός δότη παραμένει κάπως μυστήριο.

Η περίπλοκη αυτή χειρουργική επέμβαση προτάθηκε από τον Δρ Σιν Λιν, καρδιολόγο του ινστιτούτου. Ο Λιν έπεσε πάνω σε μια μελέτη παρατήρησης από το 2021 που αποκάλυψε μια «βαθιά ανοσολογική προστασία» μέσω μιας στρατηγικής μεταμόσχευσης καρδιάς μετά από μεταμόσχευση ήπατος (HALT) σε επτά ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένους ασθενείς που χρειάζονταν και τα δύο όργανα ταυτόχρονα.

Ο Δρ Λιν ήταν βέβαιος ότι η διαδικασία θα ήταν επιτυχής, αλλά η εξεύρεση των κατάλληλων δοτών αποτελούσε πρόκληση. «Πληρούσε όλα τα κριτήρια για μεταμόσχευση, αλλά τα αντισώματά της (στα αντιγόνα των δωρητών οργάνων) ήταν τα υψηλότερα που έχουμε δει ποτέ» δήλωσε ο Δρ Λιν, λέγοντας ότι η προσπάθεια να βρουν συμβατό δότη ήταν σαν να προσπαθούν να κερδίσουν το λαχείο.

Πρώτα μεταμοσχεύθηκε το συκώτι και μετά η καρδιά

Τελικά, στις 14 Ιανουαρίου, το LifeCenter Northwest ενημέρωσε το UW Medicine ότι ένα συκώτι και μια καρδιά είχαν γίνει διαθέσιμα από έναν αποθανόντα δότη.

Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, μεταμοσχεύθηκε πρώτα το ήπαρ και στη συνέχεια η καρδιά. Ταυτόχρονα, το συκώτι του Ροντρίγκεζ μεταμοσχεύθηκε σε άλλον ασθενή.

Έξι μήνες μετά την επιτυχημένη διπλή μεταμόσχευση, η Ροντρίγκεζ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για τη φροντίδα που της παρείχαν οι γιατροί, για τους χειρουργούς, που σκέφτηκαν πώς να τη σώσουν, στους νοσηλευτές, που έκαναν τα πάντα για να νιώσει άνετα αλλά και σε όλους όσοι ασχολήθηκαν μαζί της και δεν τους γνώριζε.

«Προσεύχομαι να μην περάσει καμία άλλη γυναίκα από αυτό, αλλά ελπίζω η κατάστασή μου να τους ωφελήσει και να τους δώσει ελπίδα» δήλωσε.

Πηγή: protothema.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή