ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και ο υφυπουργός Λευτέρης Κρέτσος

Νταρζάνου Αγγέλα.

Υπουργική Απόφαση για τις υποχρεώσεις των τηλεοπτικών σταθμών.

Ισότιμη πρόσβαση στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) επιχειρεί να εξασφαλίσει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής ορίζοντας σειρά υποχρεώσεων για τους ιδιωτικούς και δημόσιους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Με απόφαση που υπέγραψαν χθες και αναμένεται σήμερα να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και ο υφυπουργός Λευτέρης Κρέτσος ορίζονται οι όροι και οι διαδικασίες πρόσβασης των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) στα τηλεοπτικά προγράμματα. Ταυτόχρονα ορίζονται οι υποχρεώσεις που προκύπτουν για τους τηλεοπτικούς σταθμούς κάθε κατηγορίας: ελεύθερης λήψης, συνδρομητικά, μη γραμμική τηλεόραση κ.ά.

Η συγκεκριμένη απόφαση υπεγράφη σε εφαρμογή του νόμου 4488/2017 και αποτελεί το πρώτο σημαντικό βήμα για την παροχή ισότιμης πρόσβασης των ΑμεΑ στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία. Η ισχύς της απόφασης ξεκινάει από την 1η Ιανουαρίου 2019, ενώ η τήρηση των υποχρεώσεων των τηλεοπτικών σταθμών ελέγχεται από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, την αρμόδια ανεξάρτητη αρχή.

Συγκεκριμένα η απόφαση προβλέπει ότι όλοι οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί ελεύθερης λήψης οφείλουν, μεταξύ των ωρών 5 μ.μ. έως 11 μ.μ.

* Να μεταδίδουν δελτία ειδήσεων στην ελληνική νοηματική γλώσσα με ταυτόχρονη αναγραφή υποτίτλων, διάρκειας τουλάχιστον 7 λεπτών ημερησίως.

* Επίσης, στα κεντρικά δελτία ειδήσεων θα πρέπει να διασφαλίζεται η ροή όλων των εθνικών και διεθνών ειδήσεων με τη μορφή κυλιόμενων τίτλων με χαμηλή ταχύτητα.

* Να μεταδίδουν ενημερωτικές και ψυχαγωγικές εκπομπές, ελληνικές σειρές, ντοκιμαντέρ κ.ά., με αναγραφή υποτίτλων, για τουλάχιστον 4 ώρες την εβδομάδα.

* Να μεταδίδουν στην ελληνική νοηματική γλώσσα με ταυτόχρονη αναγραφή υποτίτλων τις δημόσιες ανακοινώσεις εξαιρετικής πολιτικής σημασίας (π.χ. διαγγέλματα του Προέδρου της Δημοκρατίας).

* Να μεταδίδουν ανακοινώσεις για έκτακτα γεγονότα, όπως φυσικές καταστροφές, στην ελληνική νοηματική γλώσσα με ταυτόχρονη αναγραφή υποτίτλων.

Ειδικότερα για την ΕΡΤ, λόγω και της αποστολής της, προβλέπονται αυξημένες υποχρεώσεις μετάδοσης προγράμματος προσβάσιμου στα ΑμεΑ, όπως ημερήσιο 14λεπτο δελτίο ειδήσεων στην ελληνική νοηματική γλώσσα με ταυτόχρονη αναγραφή υποτίτλων και η μετάδοση ενημερωτικού και ψυχαγωγικού προγράμματος για 12 ώρες εβδομαδιαίως με την αναγραφή υποτίτλων.

Σημειώνεται ότι με την ενσωμάτωση νέας Οδηγίας της Ε.Ε. για τα Οπτικοακουστικά, που προσδιορίζεται εντός του 2019, οι όροι προσβασιμότητας αυξάνονται.

Α.Γ.Ν.

Πηγή: Εφημερίδα «Η Αυγή»

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή