Έδρανο με επίχρυση επιγραφή που αναγράφει "Υπουργείο Εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης"

Δελτίο Τύπου της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών για ισχυρές δεσμεύσεις του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κου Α.-Σ. Γεωργιάδη και του Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης κου Π. Τσακλόγλου υπέρ των ατόμων με οπτική αναπηρία στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Σε εξαιρετικό κλίμα έγινε στις 19 Οκτωβρίου 2023 κοινή συνάντηση της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κο Α.-Σ. Γεωργιάδη, τον Υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης κο Π. Τσακλόγλου και τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων κο Ν. Μηλαπίδη, παρουσία και του πρώην Βουλευτή και Υπουργού συναδέλφου κου Π. Κουρουμπλή. Ο Υπουργός αφού άκουσε με προσοχή τα αιτήματα που του εξέθεσαν οι φορείς μας και μετά από γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο δεσμεύτηκε:

1) Με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο δε θα επέλθει καμία οικονομική επιβάρυνση για τους τυφλούς συνταξιούχους που θα συνεχίσουν να εργάζονται, ήτοι θα υπάρξει εξαίρεση τόσο από την υποχρέωση καταβολής μη ανταποδοτικού πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ όσο και από παρακράτηση μισθού.

2) Για τους συνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά, θα μελετήσει τη δυνατότητα χορήγησης ενιαίου, υψηλού ετήσιου επιδόματος.

3) Υπό την εποπτεία του Προϊστάμενου Γενικής Διεύθυνσης Εργασιακών Σχέσεων Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία κου Κ. Αγραπιδά θα συσταθεί άμεσα κοινή επιτροπή από αρμόδιους του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Εσωτερικών, καθώς και εκπροσώπων των φορέων μας για την αναμόρφωση του Ν. 2643/1998 με τη συμπερίληψη νέων προστατευόμενων επαγγελμάτων που απαντούν στη σύγχρονη πραγματικότητα, όπως: α) το επάγγελμα του βοηθού φυσικοθεραπευτή, β) το επάγγελμα του γραμματέα απομαγνητοφώνησης πρακτικών αστικών, ποινικών και διοικητικών δικαστηρίων, κ.λπ., γ) το επάγγελμα του ξεναγού και δ) το παραϊατρικό επάγγελμα της εξετάστριας/ψηλαφίστριας μαστού, το οποίο ασκείται ήδη από τυφλές γυναίκες με την απαιτούμενη εξειδίκευση σε Ιταλία, Γερμανία κ.λπ., και σύμφωνα με επίσημες έρευνες βοηθά στην ανίχνευση 30% περισσότερων όγκων και κατά 50% μικρότερου μεγέθους από τους γυναικολόγους. Επίσης, άμεση Ειδική Προκήρυξη για θέσεις τυφλών τηλεφωνητών και δικηγόρων.

4) Θα μελετήσει την εξαίρεση από τις περικοπές του Ν.4111/2013 και των τυφλών συνταξιούχων του ευρύτερου δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ώστε να εξισωθούν με τους συναδέλφους τους του Δημοσίου, καθώς και με τους παραπληγικούς με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι έχουν ήδη ορθώς εξαιρεθεί.

5) Θα επικοινωνήσει με τον e-ΕΦΚΑ ώστε να λάβουν και οι υπόλοιποι 120 καταγεγραμμένοι συνάδελφοι συνταξιούχοι τα αχρεωστήτως καταβληθέντα υπέρ ΕΟΠΥΥ σε υλοποίηση του Ν. 4670/2020 άρθρο 44.

6) Θα μελετηθεί η περίπτωση των συναδέλφων οι οποίοι εργάζονται λίγες ημέρες το μήνα, όπως οι μουσικοί κ.λπ., να εξακολουθήσουν να συγκαταλέγονται στους ανέργους, έστω κι αν ασφαλίζονται για τις λίγες αυτές ημέρες εργασίας, έτσι ώστε να εξακολουθούν να λαμβάνουν ολόκληρο το επίδομα τυφλότητας από τον ΟΠΕΚΑ.

7) Εκτός από τα προνοιακά επιδόματα τυφλότητας, τα οποία έχει δεσμευτεί ήδη η αρμόδια Υπουργός ότι δε θα καταβάλλονται με προπληρωμένη ψηφιακή κάρτα αλλά μέσω τραπεζικού λογαριασμού, με τον ίδιο τρόπο θα λαμβάνουν οι τυφλοί δικαιούχοι και τυχόν άλλα επιδόματα όπως επίδομα παιδιού κ.λπ., δεδομένου ότι πολλοί συνάδελφοι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν με ευκολία κινητά με οθόνη αφής που είναι προαπαιτούμενο για τη χρήση ψηφιακής κάρτας.

Με εκτίμηση

Για το Γ.Σ. της Ε.Ο.Τ.

Ο Πρόεδρος Νικόλαος Γιαλλούρης

Η Γενική Γραμματέας Παρασκευή Τσαβαλιά

Για το Δ.Σ. του Π.Σ.Τ.

Ο Πρόεδρος  Δημήτριος Σηφάκης

Η Γενική Γραμματέας Θεοδώρα Φαρδέλα

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή