• Αρχική
  • Κοινωνικά ΝΑΙ-Α
  • Ηρακλής Μοσκώφ: «Πλήθος πολιτιστικών δράσεων για την κοινωνική ένταξη των ευάλωτων ομάδων»
Ο Ηρακλής Μοσκώφ χαμογελαστός με κουστούμι και γραβάτα.
Πηγή Εικόνας: elculture.gr

Ηρακλής Μοσκώφ

Γενικός Γραμματέας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας

Συνέντευξη στη Λία Κοντοπούλου (liakontopoulou@gmail.com)

Τη στρατηγική του υπουργείου Μετανάστευσης αναφορικά με την ευαλωτότητα προσφύγων και μεταναστών αναλύει στην «Political» ο γενικός γραμματέας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας Ηρακλής Μοσκώφ. Μεταξύ των προγραμμάτων που υλοποιεί η Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών είναι ποικίλες δράσεις αθλητισμού και τέχνης, οι οποίες αξιοποιούνται ως συμμετοχικά εργαλεία κοινωνικής ένταξης και ενδυνάμωσης, κυρίως στις περιπτώσεις ανήλικων ανιθαγενών. Στόχος είναι η κοινωνική ένταξη, η συμπερίληψη και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Κύριε Μοσκώφ, η Ειδική Γραμματεία Ασυνόδευτων Ανηλίκων αναβαθμίστηκε σε Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και θεσμικής Προστασίας. Σε ποιους αναφερόμαστε όταν μιλάμε για ευάλωτους πολίτες;

Η Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας υπήρξε η κοινωνικά και πολιτικά επιβεβλημένη μετεξέλιξη της Ειδικής Γραμματείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων. Με τα εφόδια και την εμπειρία του παρελθόντος, και ξεκινώντας από την Εθνική Στρατηγική για την Προστασία των Ασυνόδευτων Ανηλίκων, δημιουργούμε ένα ευρύ πλέγμα προστασίας για όλα τα ευάλωτα πρόσωπα προσφυγικού προφίλ. Όταν μιλάμε για ευαλωτότητα, στο προσφυγικό-μεταναστευτικό περιβάλλον, εκτός από ασυνόδευτους ανηλίκους, αναφερόμαστε στους πολίτες τρίτων χωρών ή τους ανιθαγενείς που έχουν κάποια ευαλωτότητα, είναι δηλαδή άτομα με αναπηρίες ή χρόνιες ασθένειες, ηλικιωμένοι, μονογονεϊκές οικογένειες με ανήλικα παιδιά, θύματα εμπορίας ανθρώπων, θύματα βασανιστηρίων ή ακρωτηριασμού γεννητικών οργάνων. Πρέπει όμως να αναφέρουμε ότι η ευαλωτότητα είναι ένα δυναμικό φαινόμενο με πολλές εκφάνσεις, για αυτό και είναι πάντα σημαντικό να κρίνεται κατά περίπτωση και επαναξιολογείται.

Ποια είναι η στρατηγική της Γενικής Γραμματείας σε σχέση με την ευαλωτότητα και πού αποσκοπεί;

Θα έλεγα ότι η στρατηγική μας αναπτύσσεται στον άξονα της διαχείρισης της ευαλωτότητας μέσα από ένα διευρυμένο δίχτυ προστασίας με στόχο πάντα τη δημιουργία συνθηκών ένταξης για μια ανεξάρτητη αξιοπρεπή διαβίωση. Υλοποιούμε ενταξιακές δράσεις που εκτείνονται σε βάθος χρόνου και δεν τελειώνουν με την ενηλικίωση. Αξιοποιούμε την τέχνη και τον αθλητισμό ως συμμετοχικά εργαλεία κοινωνικής ένταξης και ενδυνάμωσης με μεγάλο ψυχοκοινωνικό όφελος για τις ευάλωτες αμάδες. Η συμμετοχή σε αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες σπάει προκαταλήψεις και τα στερεότυπα, ενώ ενισχύει την κοινωνική συνοχή και το αίσθημα του ανήκειν. Τόσο η τέχνη όσο και ο αθλητισμός μπορούν να λειτουργήσουν και θεραπευτικά. Αυτό είναι όραμά μας, κοινωνική ένταξη, συμπερίληψη, ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Θα θέλατε να μας μιλήσετε με συγκεκριμένα παραδείγματα για τις δράσεις ένταξης μέσω της τέχνης και αθλητισμού;

Ως Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας έχουμε προωθήσει πλήθος δράσεων για τη συμμετοχή των ασυνόδευτων ανηλίκων σε καλλιτεχνικές αθλητικές δραστηριότητες, με απώτερο στόχο την κοινωνική τους ένταξη. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το τουρνουά ποδοσφαίρου με ομάδα του Ολυμπιακού και 40 ασυνόδευτα παιδιά, ένα παράδειγμα επιτυχημένης συνεργασίας για μια ενταξιακή δράση με στόχο την προσωπική ενδυνάμωση και τη διαμόρφωση μιας κουλτούρας ανεκτικότητας. Όσον αφορά τις τέχνες, αναπτύσσουμε διαρκώς δράσεις και συνεργασίες με κρατικούς και μη κρατικούς φορείς, καθώς υπηρετούμε μια αντίληψη για την πολιτική προσανατολισμένη σε παρεμβάσεις στο πεδίο και στην υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων μενών έργων με έμφαση σε μια κουλτούρα συμπράξεων μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού.

Η λίστα είναι ατελείωτη. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Πρόσφατα διοργανώσαμε καλλιτεχνικό εργαστήρι με τη συμμετοχή 15 ασυνόδευτων ανήλικων κοριτσιών σε συνεργασία με το ΕΜΣΤ. Τα κορίτσια αποτύπωσαν, μέσω κολάζ, εικόνες από πατρίδα τους, σκέψεις και τα όνειρά τους για το μέλλον. Παράλληλα και συστηματικά οι μέντορές μας, οι οποίοι ως πρότυπα (role models), για άλλους ασυνόδευτους, παρέχοντάς τους εξατομικευμένη υποστήριξη με στόχο και τη δική τους επιτυχημένη ενταξιακή πορεία, διοργανώνουν εργαστήρια ζωγραφικής.

Πρόσφατα διοργανώσαμε μια έκθεση στο Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Αθηνών, όπου παρουσιάσαμε έργα που δημιούργησαν ασυνόδευτα παιδιά από Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα υπό την καθοδήγηση των μεντόρων μας. Η προώθηση πολιτιστικών δράσεων αποσκοπεί στη συνύπαρξη και τη συνεργασία στο πλαίσιο μιας πλουραλιστικής κοινωνίας που βασίζεται στον σεβασμό της διαφορετικότητας και την έμπρακτη εφαρμογή των δικαιωμάτων παιδιού στην καθημερινότητά τους.

Πριν από μερικές ημέρες δόθηκε στη δημοσιότητα ο Απολογισμός της Γενικής Γραμματείας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για το 2023. Τι είναι αυτό που ξεχωρίζετε από τις δράσεις σας και το οποίο είστε περήφανος;

Ανάμεσα στο πλήθος των ενταξιακών συμμετοχικών δράσεων που υλοποιήσαμε το 2023, ξεχωρίζω τις συνέργειες με οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και με διεθνείς εταίρους καθώς και πολυτομεακή συνεργασία, μέσα από την οποία προσπαθούμε να χτίσουμε μια νέα κουλτούρα συμπράξεων μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για δράσεις και πρωτοβουλίες που έχουν κοινωνικό αντίκτυπο και συλλογικό όφελος. Κομβικής σημασίας στην προσπάθειά μας ο Εθνικός Μηχανισμός Επείγουσας Ανταπόκρισης (ΕΜΕΑ). Παρέχει καθοδήγηση σε παιδιά, πολίτες, τοπικές και δημόσιες αρχές σχετικά με τα βήματα και τις ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιηθούν, από τον εντοπισμό ενός ασυνόδευτου παιδιού, μέχρι τοποθέτησή του σε δομές επείγουσας φιλοξενίας.

Αισθάνομαι περήφανος για το γεγονός ότι καλές πρακτικές που αναπτύχθηκαν στη γραμματεία -όπως ο ΕΜΕΑ. αλλά και η δράση των μεντόρων- αναγνωρίστηκαν διεθνώς με τη συμμετοχή μας στο Global Refugee Forum και υιοθέτηση του μοντέλου peer support στην Ισπανία. Συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας έλαβε το 2ο βραβείο, διαγωνιζόμενη με άλλα 14 κράτη-μέλη της ΕΕ, παρουσιάζοντας ΕΜΕΑ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πρόληψης Εγκλήματος (EUCPN) και ετήσιου διαγωνισμού βέλτιστων πρακτικών πρόληψης εμπορίας ανθρώπων που φιλοξενήθηκε φέτος από την ισπανική προεδρία στη Βαλένθια.

Πηγή: Εφημερίδα “Political”

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή