Ο Γιώργος Σταμάτης συνοδευόμενος στην ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης από την Άγκαθα Καρρά τυφλή συνεργάτης του και την Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου με το Σκύλο οδηγό της

Αποκλειστικά στο «ΕΤ»

από τη Βάλια Νικολάου

Το μήνυμα της ακτιβίστριας, Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου, με πρόβλημα όρασης από την είσοδό της με τον «Μπάμπου» στη Βουλή, στο πλευρό του βουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Σταμάτη

Φύσει και θέσει ακτιβίστρια, χρόνια τώρα αγωνίζεται για τα αυτονόητα: τα Aτομα με Aναπηρία να έχουν ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην ελληνική κοινωνία. Η εικόνα με την Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου να περνά (για την ορκωμοσία των βουλευτών) το κατώφλι της Βουλής μαζί με το σκύλο οδηγό της, τον «Μπάμπου», στο πλευρό του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Σταμάτη, αποτελεί, χωρίς καμία αμφιβολία, ένα ισχυρό μήνυμα υπέρ της ελεύθερης και ισότιμης πρόσβασης των Ατόμων με Αναπηρία σε όλους τους χώρους.

Από την άλλη πλευρά, είναι -όπως λέγεται- και ένας ιδιαίτερα σημαντικός λόγος ώστε να ανοίξει μια ευρεία συζήτηση για την περαιτέρω ενίσχυση του δικτύου δράσεων και πρωτοβουλιών και την καθολική άρση των ορατών και αόρατων εμποδίων με τα οποία βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωπα τα ΑμεΑ.

Την ακώλυτη πρόσβαση και τη συμμετοχή παντού των Ατόμων με Αναπηρία διεκδικεί η Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου, ψυχολόγος, ιδρύτρια και πρόεδρος της «Λάρα», της πρώτης σχολής για σκύλους-οδηγούς τυφλών στην Ελλάδα.

«Θέλουμε πολλή δουλειά στην Ελλάδα, γιατί, για να μπορούν τα  ΑμεΑ να έχουν πρόσβαση παντού, θα πρέπει να υπάρχει και η δυνατότητα γι’ αυτό, όπως επίσης και οι ίδιοι να έχουν εκπαιδευτεί έτσι ώστε να τη διεκδικούν», αναφέρει στον «Ελεύθερο Τύπο» η κ. Γκέρτσου, η οποία από νεογνό και εξαιτίας υπερβολικής παροχής οξυγόνου στη θερμοκοιτίδα απέκτησε βλάβη στην όραση. Οπως επισημαίνει στον «Ελεύθερο Τύπο», στην Ελλάδα «χρειάζεται να γίνουν περισσότερα βήματα», προκειμένου να αρθούν οι δυσκολίες και τα εμπόδια με τα οποία βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι οι πολίτες με αναπηρία: από τις μετακινήσεις τους στους δρόμους και τα πεζοδρόμια μέχρι και την κοινωνική προκατάληψη.

«Δυστυχώς, τα προβλήματα είναι πολλά. Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κενό σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης», εξηγεί. Και προσθέτει: «Τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, με την προηγούμενη κυβέρνηση, καταγράφηκαν όλα τα προβλήματα που παραμένουν άλυτα εδώ και δεκαετίες -από τότε που η μόνη διεκδίκηση που είχε γίνει για τους τυφλούς ήταν μετά τη χούντα, όταν αναγνωρίστηκαν τα επιδόματα, η δουλειά τους ως τηλεφωνητές, βεβαίως ιδιαίτερα σημαντικό, αλλά έχουν περάσει χρόνια και πλέον θα πρέπει να ανοίξουν και άλλες θέσεις εργασίας-, καθώς και οι ελλείψεις τόσο σε υπηρεσίες όσο και σε ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό σε όλη την Ελλάδα».

Όπως λέει, «υπάρχουν καίρια ζητήματα που στην υπόλοιπη Ευρώπη έχουν επιλυθεί όσον αφορά στην παροχή, τη χρηματοδότηση των υπηρεσιών, την εκπαίδευση εξειδικευμένου προσωπικού, όπως για την εκπαίδευση των τυφλών σε λευκό μπαστούνι, για το πώς αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να έχουν υποστήριξη από την ημέρα που γεννιούνται. ‘Ολα αυτά είναι ζητήματα που μόλις τέσσερα χρόνια πριν ξεκίνησαν να απασχολούν την Ελληνική Πολιτεία και ευελπιστούμε τώρα να πάμε ένα βήμα παρακάτω».

Η στήριξη από το Γιώργο Σταμάτη

Ο κ. Σταμάτης έφτασε στο Κοινοβούλιο συνοδευόμενος εκτός από την κ. Γκέρτσου και από την Άγκαθα Καρρά (δικηγόρο και μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία), εκφράζοντας έτσι τη στήριξή του στο αίτημα για πρόσβαση των ΑμεΑ παντού, καθώς και για την πλήρη κοινωνική τους συμπερίληψη. Στην προηγούμενη θητεία της κυβέρνησης, από τη θέση τότε του γ.γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, είχε διαρκή διαβούλευση με φορείς των Ατόμων με Αναπηρία.

«Συνοδεύοντάς με ο κ. Σταμάτης σε αυτήν την τόσο σημαντική για τη ζωή στιγμή, αλλά και τόσο συμβολική για τη Δημοκρατία, έδωσε ένα επιστέγασμα στο όραμά μου, μια υπόσταση στον αγώνα μου», αναφέρει η κ. Γκέρτσου.

25 σκύλοι για 16.000 τυφλούς

Ο σκύλος-οδηγός που συνόδευσε την Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου στη Βουλή είναι ένα σοκολατί λαμπραντόρ, γεμάτο ενέργεια. Κοινωνικοποιήθηκε από τον εθελοντή ανάδοχο Τόμας Χέλμπιγκ και αποτελεί τον τρίτο σκύλο-οδηγό της.

Οι σκύλοι-οδηγοί είναι τα «μάτια» των ανθρώπων με προβλήματα όρασης. Στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 25 για 16.000 τυφλούς.

Δυσεύρετοι είναι και οι εκπαιδευτές κινητικότητας και προσανατολισμού, που δείχνουν σε έναν τυφλό πώς να μάθει να περπατάει με ασφάλεια. Σε πρόσφατη διαδικτυακή ανάρτηση, η κ. Γκέρτσου σημείωσε: «Η σχέση ενός σκύλου-οδηγού κι ενός τυφλού ανθρώπου είναι σχέση ζωής. Η αέρινη εικόνα που βλέπετε κρύβει ώρες εκπαίδευσης, προσπάθειας, θυσιών και κούρασης».

ο Γιώργος Σταμάτης με την Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου και τον Σκύλο-οδηγό της Μπάμπου κατά την είσοδό τους στη βουλή.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή