1η φωτογραφία; Το πάνελ της εκδήλωσης. 2η φωτογραφία: Η κα Αθηνά Κρητικού – Ιδρύτρια και Πρόεδρος Δ.Σ. Σ.Κ.Ε.Π., η κα Μαρία Διαμαντοπούλου – Πρέσβης, Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO και ο κ. Christophe Chantepy – Σύμβουλος Επικρατείας και τέως Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα.

Συνεισφορά του Σ.Κ.Ε.Π. στον Δημόσιο Ευρωπαϊκό Διάλογο

Πρόταση Σ.Κ.Ε.Π. για καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα, στην έδρα της UNESCO, στο Παρίσι

Στις 11 Δεκεμβρίου 2019, στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι, διοργανώσαμε Ημερίδα με θέμα: “Οριοθετώ και χτίζω τον εαυτό μου στο σχολείο” υπό την αιγίδα της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στην UNESCO.

Σε συνέχεια των συναντήσεων που είχαμε, με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε την έναρξη συνεργασίας του Σ.Κ.Ε.Π. με την UNESCO για την προώθηση και εφαρμογή καινοτόμων Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Ενημέρωσης & Εξοικείωσης με την Αναπηρία.

Η Πρόεδρος του Σ.Κ.Ε.Π., κα Αθηνά Κρητικού, τόνισε στην ομιλία της:

“H Παιδεία είναι η απάντηση στην κοινωνική αναλγησία και αδιαφορία και το βασικό όχημα για να αναπτυχθούν αντανακλαστικά κοινωνικής συνείδησης, που θα οδηγήσουν στην άρση των προκαταλήψεων και του αποκλεισμού των ατόμων με αναπηρία. Τα προτεινόμενα εκπαιδευτικά προγράμματα θα αποτελέσουν το έναυσμα για τη δημιουργία ενός σχολείου ως πλαισίου ισότητας ευκαιριών και ένταξης σε ένα κοινωνικό σύνολο. Ένα σχολείο που θα προωθεί την ενσυναίσθηση, το διάλογο, τη συνύπαρξη, την αποδοχή, την αλληλεγγύη και το σεβασμό στη μοναδικότητα του καθενός”.

Κατά την Ημερίδα πραγματοποιήθηκε μια εκτεταμένη τοποθέτηση ειδικών της εκπαίδευσης και των δικαιωμάτων των Ανθρώπων με Αναπηρία γύρω από τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα και τις καλές πρακτικές, με στόχο την ανάδειξη της σημασίας καθιέρωσης νέων εκπαιδευτικών εργαλείων που θα επιδιώκουν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις έτσι ώστε οι μαθητές/τριες να:

 • ενισχύσουν την ικανότητα τους να εντοπίσουν & να αποδομήσουν κακές
 • πρακτικές, στερεότυπα, προκαταλήψεις
 • αλλάξουν το βλέμμα και τη στάση τους ως προς τη διαφορετικότητα
 • εισαχθούν στην έννοια της κοινωνικής αποδοχής και ισότητας
 • λειτουργήσουν μελλοντικά ως δυναμικός μοχλός αλλαγής μέσα στο κοινωνικό σύνολο

Την Ημερίδα χαιρέτισαν οι:

 • Μαρία Διαμαντοπούλου – Πρέσβης – Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO
 • Christophe Chantepy – Σύμβουλος Επικρατείας – τέως Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα
 • Florence Migeon – Συντονίστρια του Προγράμματος Ένταξης στην Εκπαίδευση, Τομέας Εκπαίδευσης της UNESCO
 • H Νάνα Μούσχουρη απηύθυνε γραπτό χαιρετισμό μέσω επιστολής που διαβάστηκε από τον κ. Chantepy.

Την Ημερίδα συντόνισε η Μαρία Κοραντή – Αναπληρώτρια Μόνιμη Αντιπρόσωπος – Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην UNESCO.

Στην Ημερίδα έλαβαν μέρος με εισηγήσεις οι:

 • Αθηνά Κρητικού – Ιδρύτρια και Πρόεδρος Δ.Σ. Σ.Κ.Ε.Π.
 • Dr. Ολυμπία Παληκαρά – Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, Κέντρο Εκπαιδευτικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Warwick
 • Dr. Έλενα Σουκάκου – Επίτιμη Εταίρος Έρευνας, Σχολή Παιδαγωγικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Roehampton
 • Δημήτρης Νικόλσκυ – Προϊστάμενος «Ενίσχυσης Παιδιού με Αναπηρία», Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Ελλάδα, τέως Πρόεδρος της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων: Εκπρόσωποι της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Γαλλία, Εκπρόσωποι των κρατών μελών της UNESCO, Εκπρόσωποι της Ελληνικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας της UNESCO, Καθηγητές, Εκπαιδευτικοί και Μέλη της Ελληνικής Κοινότητας στο Παρίσι.

Η εκδήλωση παρείχε διερμηνεία στα γαλλικά/αγγλικά και αγγλικά/γαλλικά & ταυτόχρονη διερμηνεία στη γαλλική νοηματική γλώσσα.

 

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή