Τα 5 ΛΟΑΤΚΙ άτομα που συμμετέχουν στη διαφήμιση της pantene

Το Pantene λανσάρει την καμπάνια #ΗairHasNoGender, φέρνοντας στο προσκήνιο 5 queer άτομα, μέλη της ελληνικής ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, που μοιράζονται υπερήφανα τις δικές τους ιστορίες και μιλούν για ενδυνάμωση και ορατότητα αναφερόμενα στα εντυπωσιακά, λαμπερά μαλλιά τους.

Σύμφωνα με διεθνή έρευνα που πραγματοποίησε το Pantene το 2017, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Γέιλ, τα μαλλιά παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αυτοεκτίμηση και αποτελούν σημαντική προέκταση και έκφραση της ταυτότητας κάθε ατόμου. Ο αντίκτυπος που έχουν τα μαλλιά στην ψυχολογική και συναισθηματική ισορροπία του ατόμου είναι τόσο ισχυρός που συχνά ξεφεύγει από το πλαίσιο της εξωτερικής εικόνας. Αυτή η διαπίστωση βρίσκει ακόμη συχνότερη εφαρμογή στα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, όπου τα μαλλιά συχνά αποτελούν το πρώτο στάδιο σε ζητήματα coming out, αυτοπροσδιορισμού, φυλομετάβασης, προσωπικής ενδυνάμωσης κ.λπ.

Από την άλλη, συχνά διαπιστώνονται στην κοινωνία διακρίσεις, προκαταλήψεις ακόμη και misgendering που συνδέονται με την εικόνα, ενώ τα στερεότυπα που κάνουν λόγο για “αντρικά” και “γυναικεία” μαλλιά, “αντρικά” και “γυναικεία” κουρέματα, τόσο στους επαγγελματικούς χώρους περιποίησης μαλλιών όσο και έξω από αυτούς, παραμένουν κραταιά.

Μέσα από τις 5 παρακάτω ιστορίες που με ειλικρίνεια και θάρρος μοιράζονται τα 5 άτομα που πρωταγωνιστούν στη νέα καμπάνια – τομή για τα ελληνικά διαφημιστικά δεδομένα, το Pantene, περήφανος υποστηρικτής της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και των διεκδικήσεών της δηλώνει πως

“Ο,ΤΙ ΜΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΑΝ ΟΝΕΙΡΕΥΕΣΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ”

Στιγμιότυπο από το βίντεο της καμπάνιας: Άτομα που περπατάνε σε διάβαση πεζών και η διάβαση έχει τα χρώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας

Δείτε τη διαφημιστική καμπάνια ⇓

Παράλληλα, το λανσάρισμα της καμπάνιας συμπίπτει με την επαναλειτουργία της Γραμμής Ψυχολογικής Στήριξης “11528 – ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ”, της οποίας το Pantene και η P&G είναι περήφανοι χορηγοί.

Η υπηρεσία που κέρδισε την εμπιστοσύνη οικογενειών, εκπαιδευτικών, επίσημων φορέων και στάθηκε δίπλα στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα καθ΄ ολη τη διάρκεια της λειτουργίας της, περνά στην επόμενη φάση του σχεδιασμού της, χάρη στη δωρεά της εταιρείας Procter & Gamble του Pantene.

Το “11528 – ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ” λειτουργεί Δευτέρα με Παρασκευή (12:00 – 18:00) με τις ίδιες υπηρεσίες συμβουλευτικής, ψυχοκοινωνικής και ψυχολογικής στήριξης και παρέμβασης στην κρίση. Τόσο οι τηλεφωνικές όσο κι οι τηλεματικές κλήσεις τηρούν τις αρχές δεοντολογίας και είναι εμπιστευτικές κι ανώνυμες.

Οι ιστορίες

Δήμος: «Είμαι πολύ περήφανος που συμμετέχω στην καμπάνια #hairhasnogender του pantene γιατί ο τρόπος που με προσέγγισαν ήταν εξαρχής σωστός και ευθύς, όπως πρέπει να είναι στην εποχή μας: «Κάνουμε μια ΛΟΑΤΚΙ Καμπάνια και χρειαζόμαστε ένα αληθινό γκέι αγόρι». Η βιομηχανία της τηλεόρασης και του κινηματογράφου οφείλει να παραδειγματιστεί, τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα αρκετά μεγάλο, μέχρι να πετύχουμε την ορατότητα στην κοινωνία. Πρέπει να περάσουμε οπωσδήποτε από αυτήν τη φάση κι ας κατηγορηθούμε ότι είμαστε προσκολλημένοι στην πολιτική ορθότητα».

Δήμος

«Είμαι πολύ περήφανος που συμμετέχω στην καμπάνια #hairhasnogender του pantene γιατί ο τρόπος που με προσέγγισαν ήταν εξαρχής σωστός και ευθύς, όπως πρέπει να είναι στην εποχή μας:

«Κάνουμε μια ΛΟΑΤΚΙ Καμπάνια και χρειαζόμαστε ένα αληθινό γκέι αγόρι». Η βιομηχανία της τηλεόρασης και του κινηματογράφου οφείλει να παραδειγματιστεί, τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα αρκετά μεγάλο, μέχρι να πετύχουμε την ορατότητα στην κοινωνία. Πρέπει να περάσουμε οπωσδήποτε από αυτήν τη φάση κι ας κατηγορηθούμε ότι είμαστε προσκολλημένοι στην πολιτική ορθότητα».

Νικόλ: Νικόλ «Όταν άρχισα να ανακαλύπτω τη δική μου ταυτότητα ένιωθα συνεχώς ότι έπρεπε να μπω σε κουτάκια τα οποία δε με χώραγαν. Υπήρχε συνεχώς μια σύγκρουση με αυτά, έκανα πράγματα που δεν «αρμόζουν» σε μια θηλυκότητα: έπαιζα ποδόσφαιρο, φόραγα φαρδιά ρούχα, έκοβα τα μαλλιά μου. Ήμουν πολύ πεισματάρα, όταν μου έλεγαν, ας πούμε ότι ένα κορίτσι δεν μπορεί να παίξει ποδόσφαιρο. Θα σας δείξω εγώ αν μπορεί!».

Νικόλ

«Όταν άρχισα να ανακαλύπτω τη δική μου ταυτότητα ένιωθα συνεχώς ότι έπρεπε  να μπω σε κουτάκια τα οποία δε με χώραγαν. Υπήρχε συνεχώς μια σύγκρουση με αυτά, έκανα πράγματα που δεν «αρμόζουν» σε μια θηλυκότητα: έπαιζα ποδόσφαιρο, φόραγα φαρδιά ρούχα, έκοβα τα μαλλιά μου. Ήμουν πολύ πεισματάρα, όταν μου έλεγαν, ας πούμε ότι ένα κορίτσι δεν μπορεί να παίξει ποδόσφαιρο. Θα σας δείξω εγώ αν μπορεί!».

Θέμης aka Holly Grace «Θυμάμαι να μπερδεύουν το φύλο μου όταν ήμουν μικρότερος, με βάση αυτό που έβλεπαν στα μαλλιά μου. Κάποια στιγμή είχα οδηγηθεί να τα κόψω κοντά, γιατί είχα κουραστεί από το misendering αλλά το κάθε πλάσμα πρέπει να μπορεί να εκφράζεται και να έχει τα μαλλιά του όπως εκείνο θέλει».

Θέμης aka Holly Grace

«Θυμάμαι να μπερδεύουν το φύλο μου όταν ήμουν μικρότερος, με βάση αυτό που έβλεπαν στα μαλλιά μου. Κάποια στιγμή είχα οδηγηθεί να τα κόψω κοντά, γιατί είχα κουραστεί από το misendering αλλά το κάθε πλάσμα πρέπει να μπορεί να εκφράζεται και να έχει τα μαλλιά του όπως εκείνο θέλει».

 

Καίτη: «Ευτυχώς, πλέον, τα ζητήματα του σεξουαλικού προσανατολισμού και των έμφυλων ταυτοτήτων έχουν έρθει στο προσκήνιο. Ο κόσμος αρχίζει γύρω μας, σε παγκόσμιο επίπεδο, να αντιλαμβάνεται ότι τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα είναι ανθρώπινα Δικαιώματα. Δεν είμαστε παιδιά κατώτερου θεού, έχουμε προσωπικότητα, προτερήματα, ελαττώματα, ανθρώπους δίπλα μας, γονείς, συντρόφους, φίλους, όνειρα, φιλοδοξίες, ό,τι έχει κάθε cis straight άτομο».

Καίτη

«Ευτυχώς, πλέον, τα ζητήματα του σεξουαλικού προσανατολισμού και των έμφυλων ταυτοτήτων έχουν έρθει στο προσκήνιο. Ο κόσμος αρχίζει γύρω μας, σε παγκόσμιο επίπεδο, να αντιλαμβάνεται ότι τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα είναι ανθρώπινα Δικαιώματα.

Δεν είμαστε παιδιά κατώτερου θεού, έχουμε προσωπικότητα, προτερήματα, ελαττώματα, ανθρώπους δίπλα μας, γονείς, συντρόφους, φίλους, όνειρα, φιλοδοξίες, ό,τι έχει κάθε cis straight άτομο».

Λεξ: «Πλέον, όταν κοιτάω τον εαυτό μου στον καθρέφτη, βλέπω κάτι που, όταν ήμουν 15 χρονών , θα με έκανε πάρα πολύ χαρούμενη. Σε ένα παιδί που θα δει την καμπάνια και πιθανά θα ταυτιστεί μαζί μου θέλω να του πω να μη φοβάται να πιστεύει στον εαυτό του και να περιτριγυρίζεται από ανθρώπους που το στηρίζουν και το αγαπάνε γι΄ αυτό που είναι, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει να εξελιχθεί και να ψάξει να βρει ποιο είναι πραγματικά, μέσα του».

Lex

«Πλέον, όταν κοιτάω τον εαυτό μου στον καθρέφτη, βλέπω κάτι που, όταν ήμουν 15 χρονών , θα με έκανε πάρα πολύ χαρούμενη. Σε ένα παιδί που θα δει την καμπάνια και πιθανά θα ταυτιστεί μαζί μου θέλω να του πω να μη φοβάται να πιστεύει στον εαυτό του και να περιτριγυρίζεται από ανθρώπους που το στηρίζουν και το αγαπάνε γι΄ αυτό που είναι, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει να εξελιχθεί και να ψάξει να βρει ποιο είναι πραγματικά, μέσα του».

Πηγή: avmag.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή