Η Μαρία Καβούρη

Η Τυφλή Μαρία Καβούρη υποψήφια δημοτική σύμβουλος

Της Μαρίας Ριτζαλέου.

Μαθήματα ζωής παραδίδει μια 45χρονη από τη Σκιάθο που γεννήθηκε τυφλή, αλλά κατάφερε να σπουδάσει ψυχολογία, να μάθει ηλεκτρονικούς υπολογιστές, να κρατά ένα περίπτερο στον παραλιακό δρόμο, τον πιο πολυσύχναστο του νησιού, και πριν από 4 μήνες να αποκτήσει δίδυμα, ύστερα από έναν «Γολγοθά» γραφειοκρατίας, καθώς είναι μονογονεϊκή οικογένεια.

Η Μαρία Καβούρη, «σύμβολο» του νησιού, όπως λένε οι κάτοικοι, ρίχνεται τώρα στη μάχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κατεβαίνει υποψήφια δημοτική σύμβουλος με έναν συνδυασμό που ετοιμάζουν νέα, αυτοδημιούργητα άτομα της Σκιάθου. «Τα παιδιά μου είναι τα μάτια μου και αυτά θα με οδηγούν στο να λύνω προβλήματα. Δεν φοβάμαι τίποτα, είμαι εδώ για να βοηθήσω το νησί, ώστε να γίνει η βασίλισσα του Αιγαίου» λέει στο «Έθνος».

«Ποτέ δεν ένιωσα μειονεκτικά και δεν επέτρεψα σε κανέναν να με δει έτσι»

Η Μαρία γεννήθηκε στο νησί του Παπαδιαμάντη πριν από 45 χρόνια και όταν πρωτοαντίκρισε το φως δεν έκλαψε. Η μαία που την έφερε στη ζωή πανικοβλήθηκε, της χτύπησε απότομα το κεφάλι, με αποτέλεσμα να πειραχτεί το οπτικό της νεύρο και να μείνει τυφλή. Έτσι έμαθε ότι ο κόσμος είναι φωτεινός μέσα από τα μάτια της ψυχής της. Μέσα από εκεί είδε το καταπράσινο νησί της, τη μορφή της αγαπημένης της μητέρας – στήριγμά της στη μέχρι τώρα ζωή της- , τους φίλους της, τη θάλασσα, τον ήλιο και το φεγγάρι. Παρακολούθησε μαθήματα σε ειδικό σχολείο στον Βόλο και με τον κώδικα Μπράιγ κατάφερε να σπουδάσει ψυχολογία, να μάθει ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ξένες γλώσσες και όταν ενηλικιώθηκε νοίκιασε ένα περίπτερο στον παραλιακό δρόμο της Σκιάθου.

«Με την αφή κατάφερα να γνωρίζω όλα τα χαρτονομίσματα. Από τα διπλανά καταστήματα έρχονται και μου δίνουν χαρτονομίσματα των 100 και των 500 ευρώ για να διαπιστώσω αν είναι πλαστά. Δουλεύω την ταμειακή μηχανή με απίστευτη ταχύτητα και ποτέ, μα ποτέ δεν έχω κάνει λάθος. Ποτέ δεν ένιωσα μειονεκτικά και δεν επέτρεψα σε κανέναν να με δει έτσι» μας λέει.

Η μητρότητα

Βλέποντας την αδελφή της και τις φίλες της να έχουν αποκτήσει παιδιά, θέλησε και η ίδια να γίνει μητέρα. Με τη συμπαράσταση της μητέρας της, συγγενών και φίλων, ξεκίνησε έναν τιτάνιο αγώνα, καθώς ως μονογονεϊκή οικογένεια έπρεπε να ξεπεράσει μια σειρά γραφειοκρατικών και άλλων διαδικασιών. Δίπλα της σε όλη αυτήν την προσπάθειά της ο γιατρός, γυναικολόγος-μαιευτήρας του Βόλου, Γιώργος Χριστοδούλου, τον οποίο και ευχαριστεί συνεχώς.

Ύστερα από δύο αποτυχημένες προσπάθειες που έκανε σε γνωστό κέντρο εξωσωματικής γονιμοποίησης στην Αθήνα, κατάφερε να μείνει έγκυος και πριν από περίπου 4 μήνες, στις 25 Σεπτεμβρίου 2018, έφερε στον κόσμο ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι.

«Είχα μια εύκολη εγκυμοσύνη, αλλά πολύ δύσκολη γέννα. Τα μωρά γεννήθηκαν λιποβαρή και εγώ παρουσίασα επιπλοκές. Χρειάστηκε να έρθει ελικόπτερο Super Puma για να μας μεταφέρει στον Βόλο. Σκεφτόμουν συνεχώς πως δεν είχα δικαίωμα να “φύγω” και υποσχέθηκα πως θα παλέψω για να ενισχυθεί το Κέντρο Υγείας στο νησί μας» αναφέρει.

«Λέω πως τα παιδιά μου είναι τα μάτια μου, αλλά δεν εννοώ πως τα έφερα στον κόσμο για να με φροντίζουν»

Σήμερα που τα παιδιά έχουν λίγο μεγαλώσει, η Μαρία Καβούρη μπαίνει μπροστά στη μάχη των δημοτικών εκλογών και μετά το «ναι» που είπε στον επικεφαλής του συνδυασμού, Θοδωρή Τζούμα, ετοιμάζει ένα πρόγραμμα επισκέψεων σε όλα τα σπίτια, σε όλες τις υπηρεσίες, ενώ οραματίζεται την επόμενη μέρα «για μια Σκιάθο που δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από τα μεγάλα νησιά». Προτεραιότητά της ο τομέας της υγείας, γιατί, όπως λέει, «τον χειμώνα είναι δύσκολα για όσους μένουμε εδώ, ενώ το καλοκαίρι, που χιλιάδες τουρίστες έρχονται για διακοπές, φαίνονται περισσότερο οι ελλείψεις». Η καθημερινότητά της δεν είναι εύκολη, αλλά κυλάει πολύ ευχάριστα. Μέχρι το μεσημέρι φροντίζει μόνη της τα μωρά, καθώς η μητέρα της εργάζεται ως καθαρίστρια στον παιδικό σταθμό. Με την αφή μπορεί και ανταποκρίνεται στα πάντα, ενώ το ένστικτο της μητέρας τη βοηθά ώστε να αντιλαμβάνεται τις ανάγκες τους.

«Βλέπει» και καμαρώνει τα παιδιά της και ονειρεύεται να είναι γερά και καλότυχα. «Θέλω τα παιδιά να σταθούν στα πόδια τους όπως στάθηκα και εγώ γιατί δεν είχα άλλη επιλογή. Θέλω να μη φοβούνται τίποτα. Λέω πως τα παιδιά μου είναι τα μάτια μου, αλλά δεν εννοώ πως τα έφερα στον κόσμο για να με φροντίζουν. Ξέρω πώς είναι και ας μην τα έχω δει ποτέ. Είναι όμορφα και χαρούμενα. Όπως τα ονειρεύτηκα».

Μεγαλόπνοα σχέδια

Μιλάει ασταμάτητα για τα παιδιά της αλλά και για τα σχέδιά της για το νησί. «Η ακτοπλοϊκή απομόνωση είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Είμαστε τόσο κοντά στον Βόλο και συχνά τον χειμώνα μένουμε χωρίς σύνδεση. Το αεροδρόμιο που το καλοκαίρι έχει δεκάδες πτήσεις κάθε μέρα τον χειμώνα εξυπηρετεί μόνο την πρόσβαση από και προς την Αθήνα. Η Σκιάθος πρέπει να γίνει προορισμός για όλο τον χρόνο. Να μη νεκρώνει η ζωή τον χειμώνα, δεν είναι ωραία η εικόνα της παραλίας στη Χώρα που όλα τα καταστήματα είναι κλειστά. Πρέπει να έρθουν εδώ επιχειρηματίες για να επενδύσουν στον τουρισμό, και όχι μόνο, που να σέβονται το περιβάλλον του νησιού αλλά και τους ανθρώπους του» αναφέρει.

Πηγή: www.ethnos.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή