Χέρι από τον καρπό μέχρι την παλάμη με τα χρώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και τα λογότυπα του antivirus και του meallamatia

Γνωρίσαμε το ΛΟΑΤΚΙ free press «ANTIVIRUS» σε μια από τις Live εκπομπές μας, τον Φεβρουάριο του 2021. Σε εκείνη την εκπομπή, με συντονιστές τον Βαγγέλη Αυγουλά και τον Γιάννη Παπαγιαννόπουλο, εκδότη του περιοδικού, ανοίξαμε έναν δρόμο συνεργασίας μεταξύ αναπηρικού και ΛΟΑΤΚΙ κινήματος, κι αναλογιστήκαμε για τις κοινές τους διεκδικήσεις μιλώντας με εκπροσώπους και από τα δυο κινήματα. Η συνεργασία αυτή όμως με το ANTIVIRUS δεν ήταν πυροτέχνημα: έκτοτε βρήκαμε περισσότερους κοινούς τόπους για να δουλέψουμε μαζί για ορατότητα και διεκδίκηση ισότητας δικαιωμάτων.

Η εκπομπή

Πολλές ερωτήσεις, που προήλθαν κι από τη ζωντανή αλληλεπίδραση με το κοινό μας, απαντήθηκαν στην κοινή εκπομπή meallamatia.gr- ANTIVIRUS. Μεταξύ αυτών οι εξής:

➠ Έχουν κοινές διεκδικήσεις τα ΛΟΑΤΚΙ+ και τα ανάπηρα άτομα;

➠ Ποιος ο ρόλος των σύγχρονων μέσων ενημέρωσης στην αναπαραγωγή στερεοτύπων και στη διατήρηση της υποεκπροσώπησης των ΛΟΑΤΚΙ+ και αναπήρων στον δημόσιο λόγο;

➠ Ορατές ταυτότητες ή ορατές διακρίσεις στα ΛΟΑΤΚΙ+ ανάπηρα άτομα;

Το δικό τους στίγμα έδωσαν στην εκπομπή οι καλεσμένες/οι:

  • Νατάσσα Μποφίλιου, Τραγουδίστρια
  • Φωτεινή Πιπή, Εκπρόσωπος Τύπου – Υπεύθυνη Εθελοντισμού, Athens Pride
  • Φίλιππος Παγάνης, Ψυχολόγος – Εκπαιδευτής, Colour Youth
  • Ανδρέας Ξερουδάκης, Εκπαιδευτικός, Ιδρυτικό μέλος ΛΟΑΤ ΑμεΑ

Το αποτέλεσμα ήταν μια γόνιμη ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των 2 κοινοτήτων, αλλά και μια συζήτηση για τις διπλές ταυτότητες που χαρακτηρίζουν τα άτομα όταν εντάσσονται και στις 2. Ο αρχικός σκοπός, αυτός της συσπείρωσης, μοιάζει να επετεύχθη⸱ όπως δήλωσε ο Βαγγέλης Αυγουλάς χαρακτηριστικά:

«Η κάθε ομάδα και κοινότητα είναι μόνη της, φτάνει μέχρι ένα σημείο. Αν αρχίσουμε και ενωνόμαστε και έχουμε κοινές διεκδικήσεις και κυρίως κατανόηση, δηλαδή αρχίσουμε και μπαίνουμε στη θέση άλλων ατόμων, τότε μπορούμε να καταφέρουμε πολύ περισσότερα.»

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκπομπή, πλέον και με ελληνικούς υπότιτλους, εδώ:

Το LGBTQI+ Voice Up: Project Greece

Τον Αύγουστο του 2021 αναλάβαμε ως σύμβουλοι προσβασιμότητας—και συνεχίζουμε— στο συγκεκριμένο Project ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης γύρω από τα ΛΟΑΤΚΙ ζητήματα. Το LGBTQI+ Voice Up: Project Greece υλοποιείται από τη Homo Evolution με ευρωπαϊκή υποστήριξη και περιλαμβάνει ως σήμερα 4 προσβάσιμα βίντεο. Οι επιμέρους θεματικές αφορούν την ισότητα στον γάμο, τη ρητορική μίσους, τις διακρίσεις κατά των ίντερσεξ ατόμων και τους εργασιακούς αποκλεισμούς των ΛΟΑΤΚΙ+.

Στο πλαίσιο του ίδιου έργου, εγκαινιάστηκε πρόσφατα και μια σειρά προσβάσιμων Podcast. Στα αυτά, ο Βασίλης Θανόπουλος προσκαλεί πρόσωπα από τον χώρο του ακτιβισμού, της δημοσιογραφίας, της πολιτικής, της νομικής κ.α. και αναλύει μαζί τους την τρέχουσα πραγματικότητα όσον αφορά τα ΛΟΑΤΚΙ ζητήματα. Την προσβασιμότητα επιμελείται και εδώ η ΑΜΚΕ Με Άλλα Μάτια: τα podcast αυτά μπορεί κανείς να τα παρακολουθήσει στην ηχητική ή στη γραπτή τους μορφή. Τα επεισόδια που έχουν δημοσιευτεί μέχρι τώρα αφορούν στη ρητορική μίσους —τόσο από νομική σκοπιά όσο και από βιωματική— και στην πολιτική ορθότητα στη δημοσιογραφία.

Θεσμικές κινήσεις

Πρόσφατα, με την ιδιότητά του ως μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ο Βαγγέλης Αυγουλάς πραγματοποίησε συνάντηση με τον Γιάννη Παπαγιαννόπουλο. Στόχος της η συζήτηση πάνω στο περιεχόμενο ενός επιμορφωτικού προγράμματος για τις ΛΟΑΤΚΙ διεκδικήσεις, το οποίο θα προωθηθεί ως πρόταση για υλοποίηση στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή