Στιγμιότυπο από την εκπομπή ΦΛΕΡΤ της ΕΡΤ με τη Νάντια Κοντογεώργη και τη Κωνσταντίνα Μιχαήλ

«ΦΛΕΡΤ» στην ΕΡΤ1: Συμπεράσματα από μια τηλεοπτική εκπομπή που «ανοίγει δρόμους» για την κατανόηση της Αναπηρίας.

Η «Κιβωτός», στον Άργιλο της Κοζάνης είναι το πρώτο Κέντρο Αποθεραπείας- Αποκατάστασης, Διημέρευσης, Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία που λειτουργεί στη χώρα μας με άδεια δημόσιας αρχής από το 2000. Η ομάδα αποκατάστασης δουλεύει καθημερινά με γνώση και σεβασμό, μαζί με την οικογένεια, για να υποστηρίξει τις ανάγκες των παιδιών που χρειάζονται ειδική θεραπευτική παρέμβαση και εκπαίδευση ώστε να απολαμβάνουν τις χαρές της ζωής όπως πρέπει σε όλα τα παιδιά.

Διοικητικός Υπεύθυνος είναι ο Κυριάκος Ηλιάδης, Παιδιατρικός Φυσικοθεραπευτής. Και η καθημερινή εκπομπή της ΕΡΤ1 «Φλερτ» , της Νάντιας Κοντογεώργη, πήρε μιαν αξιοθαύμαστη πρωτοβουλία να παρουσιάσει με την ευκαιρία της παρουσίας στο στούντιο της ηθοποιού Κωνσταντίνας Μιχαήλ, μιας αξιοθαύμαστης ηθοποιού που με αφοσίωση ασχολείται με τα άτομα με Αναπηρία, μια ζωντανή συζήτηση με τον κ. Ηλιάδη και τη συνεργάτιδά του, φυσικοθεραπεύτρια Ολυμπία, σε σύνδεση με τον Άργιλο. Μια ομολογουμένως από στις σπάνιες πρωτοβουλίες στα τηλεοπτικά κανάλια , μια πρωτοβουλία που ανέδειξε τη δουλειά που γίνεται στην Κιβωτό για δεκάδες παιδιά με αναπηρία.

Η αφορμή δόθηκε από την παρουσία στην εκπομπή «Φλερτ» της Κωνσταντίνας Μιχαήλ η οποία είχε έρθει σε επαφή με την Κιβωτό κατά τη συνεργασία της με το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και από τότε απέκτησε ιδιαίτερη ευαισθησία με το θέμα της Αναπηρίας.

«Η επιστήμη του να βοηθάς ένα παιδί σωματικά αλλά και να βλέπεις πώς λειτουργεί στο σώμα του η αποτύπωση των Τεχνών πώς συνδυάζονται;» ρώτησε η Νάντια Κοντογεώργη την φυσικοθεραπεύτρια σχετικά με μια θεατρική παράσταση που είχε «στηθεί» στην Κιβωτό.

Και η Ολυμπία απάντησε:

«Συνδυάζονται άμεσα. Δεν υπάρχει κανένα σώμα που να μπορεί να κινηθεί αν δεν έχει κίνητρο να κινηθεί. Αν δεν έχει συναισθήματα. Και ποιο καλύτερο κίνητρο υπάρχει παρά μέσα από τις τέχνες. Εμείς αυτό το έχουμε δει εδώ. Από την αρχή το υποψιαζόταν ο Κυριάκος και μας το μετέφερε. Ήρθε η Κωνσταντίνα, ήρθαν αγαπημένοι άνθρωποι από τις τέχνες και μας το έμαθαν «από μέσα», σιγά-σιγά γιατί εμείς είμαστε θεραπευτές, είμαστε Ομάδα Αποκατάστασης. Συνδυάστηκαν όλα με έναν αξιοθαύμαστο τρόπο. Είναι απαραίτητο. Έχουμε δει εδώ παιδιά που δεν μπορούσαν να μιλήσουν αλλά με τη βοήθεια της μουσικής και με την ομάδα, μπορούν να τραγουδήσουν. Παιδιά που δεν μπορούν να περπατήσουν, μπορούν άνετα να χορέψουν. Οι Τέχνες έρχονται και μας επηρεάζουν όλους μας, όλη την Κοινότητα. Δημιουργείται μια αγκαλιά από όλους για όλους.»

Είπε η Κωνσταντίνα Μιχαήλ:

«Κάποια φορά έκανα μια ερώτηση στον Κυριάκο ή στην Ολυμπία, δεν θυμάμαι, για ένα πολύ μικρό παιδί με προβλήματα που μας ακολουθούσε και μπορούσε. Για ποιο λόγο αυτό το παιδί που δεν μπορεί, ξαφνικά μπορεί; Και μου λέει ο Κυριάκος: Γύρω απ΄ αυτά τα παιδιά, δημιουργούνται τέτοιες ενέργειες, μέσα στην οικογένεια, από τα αδερφάκια τους που δεν είναι ανάπηρα, μέσα στην Κοινωνία γύρω από ένα ανάπηρο παιδί φτιάχνει μιαν ολόκληρη συναισθηματική κατάσταση που δίνει αυτήν καθ εαυτήν μιαν αξία αυτής της διαφορετικότητας, αυτής της αναπηρίας ότι δεν είναι κάτι που μπορούμε να το παραμερίσουμε».

Και στην πραγματικότητα οι φιλοξενούμενοι κατέληξαν στην ανάγκη της συμμετοχής. Και στο ότι η συμμετοχή αναιρεί την αναπηρία. Όταν είμαστε όλοι μαζί, δεν είμαστε διαφορετικοί. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Η αναπηρία μπορεί να επηρεάσει μιαν ολόκληρη κοινωνία.

Ευχαριστούμε το «Φλερτ» και τη Νάντια και τον Κυριάκο και την Ολυμπία. Και μακάρι να το συνεχίσουν αυτό το έργο.

Παιδιά με αναπηρία Κιβωτός Κοζάνης

Θυμηθείτε την πρόσφατη συνέντευξη της Κωνσταντίνας Μιχαήλ στο mellamatia.gr ⇓

Κωνσταντίνα Μιχαήλ : Κανείς δεν θέλει έναν απελπισμένο ηθοποιό

 

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή