Το διαβάσαμε σήμερα, 22 Ιανουαρίου και αναφωνήσαμε : «Επιτέλους. Κάτι γίνεται». Και η είδηση , λιγόλογη και ασαφής, «άγγιζε» ένα τεράστιο πρόβλημα της Θεσσαλονίκης και του Θερμαϊκού Κόλπου. Που μπορεί να παρουσιάζει εδώ και χρόνια μια απαράδεκτη εικόνα σε πολλά τμήματα της τεράστιας παραλίας της Θεσσαλονίκης αλλά ουδείς μιλούσε για τα πραγματικά αίτια και ουδείς τα «έψαχνε». Ή κι αν τα έψαχνε, τα αποσιωπούσε και άφηνε το Θερμαϊκό στην τύχη του.
Σήμερα λοιπόν, διάφορα Μ.Μ.Ε. (όχι όμως οι εφημερίδες Πανελλήνιας κυκλοφορίας, ούτε τα τηλεοπτικά κανάλια) ανέφεραν:
«Δικογραφία σε βάρος δύο ημεδαπών, στελεχών ανώνυμης εταιρείας, σχηματίστηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, διότι από τον Σεπτέμβριο του 2019 προέβαιναν σε απορρίψεις μεγάλων ποσοτήτων υγρών αποβλήτων σε παρακείμενο ρέμα των χώρων της επιχείρησής τους, που καταλήγει στον Θερμαϊκό Κόλπο προκαλώντας περιβαλλοντική ρύπανση. Η δικογραφία σχηματίστηκε κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για προκαταρκτική εξέταση σε βάρος των δύο στελεχών της εταιρείας με αντικείμενο τη βαφή και το φινίρισμα υφασμάτων».
Και ως εκεί. Χωρίς αναφορά σε εταιρεία ή εταιρείες που «φόρτωναν» το Θερμαϊκό με τοξικά απόβλητα και όχι απλώς μπουκάλια πλαστικά και γυάλινα, ρούχα, παπούτσια, σακούλες και παιχνίδια από τα μέσα της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα αλλά επικίνδυνα τοξικά απόβλητα. Φυσικά τώρα το θέμα θα «κυκλοφορήσει» πολύ και τα γεγονότα θα γίνουν γνωστά. Όπως και οι ευθύνες. Αλλά είναι ΣΗΜΕΡΙΝΟ το θέμα; Από τον Σεπτέμβριο του 2019; Ή κι από πολύ νωρίτερα;
Στα μέσα πάντως του περασμένου καλοκαιριού, το pacific.jour.auth.gr σε ρεπορτάζ της Ανθής Τσουμπάρη, έγραφε συγκλονιστικά πράγματα :
«Οξύτατο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Δυτική Είσοδος της Θεσσαλονίκης εξαιτίας της Τάφρου της Σίνδου, όπου εκβάλλουν λύματα ελλιπούς ή και μηδενικής επεξεργασίας, καταλήγοντας στο Θερμαϊκό με τεράστιες επιβαρύνσεις. Η Τάφρος της Σίνδου είναι μια αποστραγγιστική τάφρος, στην οποία εκβάλλουν υγρά λύματα από ποικίλες πηγές. Εκτός από τα λύματα της Βιομηχανικής Περιοχής Θεσσαλονίκης (ΒΙ.ΠΕ.Θ.) και το Βιολογικό καθαρισμό των αστικών αποβλήτων της Θεσσαλονίκης, λύματα εκβάλλονται ακόμα και από την περιοχή της Αγχιάλου και του Αγίου Αθανασίου. Όλα αυτά ενώνονται σ’ ένα σημείο έξω από τη Σίνδο και καταλήγουν στο Θερμαϊκό. Ποια είναι όμως τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτές τις διαδικασίες;
Πριν καταλήξουν στην Τάφρο της Σίνδου, τα λύματα των εργοστασίων της ΒΙ.ΠΕ.Θ. περνούν μέσα από μεγάλους αγωγούς από τη ΜΚΑ (Μονάδα Κατεργασίας Αποβλήτων), αφού πρώτα υποτίθεται πως έχουν προεπεξεργαστεί από τις Βιομηχανίες που τα παράγουν. Το πρόβλημα είναι, όπως αναφέρει ο κ. Στέργιος Σαββίδης, φυσικός, με μεταπτυχιακό επιμόρφωσης στην Περιβαλλοντολογία, πρώην μέλος περιβαλλοντικής επιτροπής του Υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης για τη λειτουργία των βιομηχανιών ότι: «Η ΜΚΑ εδώ και χρόνια έχει χαλάσει, και μέσα από την Τάφρο, τα λύματα καταλήγουν στο Θερμαϊκό ακατέργαστα, προκαλώντας μεγάλη ζημιά στις οστρεοκαλλιέργειές του, αλλά και σε όλη εν γένει την υδρόβια ζωή του».
Και το ρεπορτάζ συνέχιζε: « Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί πως, ενώ τις καθημερινές τα λύματα των εργοστασίων που διοχετεύονται στους αγωγούς όμβριων είναι λευκά, τα σαββατοκύριακα έχουν διάφορα χρώματα. Γεγονός ενδεικτικό του ότι οι βιολογικοί καθαρισμοί τους δεν λειτουργούν, αφού όταν τα λύματα έχουν διάφορους χρωματισμούς, φέρουν τεράστιες επιβαρύνσεις, σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη. Τα λύματα αυτά, λοιπόν, φτάνουν και περνούν από την Τάφρο του Γρίβα (Χημική Βιομηχανία που επεξεργάζεται λύματα) και καταλήγουν στην Τάφρο της Σίνδου.
Τα υγρά αυτά απόβλητα με το πέρασμά τους, αφήνουν στα κανάλια από τα οποία μεταφέρονται, υπολείμματα λάσπης. Η λεγόμενη «λυματολάσπη», λοιπόν, που φέρει πολύ δυσάρεστες οσμές, απλώνεται έπειτα σε τεράστια γήπεδα, και όταν το καλοκαίρι φυσάει ο θαλασσινός αέρας, όλες οι μυρωδιές φτάνουν στη Σίνδο και πνίγουν στην κυριολεξία τους κατοίκους. Αυτό, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες οσμές που προέρχονται από το εργοστάσιο της ΤΟΣΟΗ στην περιοχή, αλλά και από το Βιολογικό Καθαρισμό των αστικών λυμάτων της Θεσσαλονίκης κάνουν την κατάσταση για τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες πραγματικά ανυπόφορη.
Ακόμη, στην Τάφρο της Σίνδου ρίχνει τα λύματα του και το Α.Τ.Ε.Ι.Θ.( Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης) το οποίο ενώ διέθετε βιολογικό καθαρισμό που προ-επεξεργαζόταν τα λύματα, ο μηχανισμός …. χάλασε. Το Ίδρυμα όμως δεν προχώρησε στην άμεση επιδιόρθωση με αποτέλεσμα να ρίχνονται τα υγρά του απόβλητα ανεπεξέργαστα, γεγονός που με τη σειρά του οξύνει το ήδη εκτεταμένο πρόβλημα.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, προκύπτει ακόμη ένα θέμα.
«Μια βιομηχανία επεξεργασίας επικίνδυνων χημικών αποβλήτων, ζήτησε την απαραίτητη άδεια για να επεκταθεί», σημειώνει ο κ. Θεμιστοκλής Κουιμτζής, πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού, και ομότιμος Καθηγητής στο τμήμα Χημείας του Α.Π.Θ. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για την εταιρεία ΠΟΛΥΕΚΟ, η οποία έχει ήδη λάβει τις άδειες που ζήτησε, δεν έχει όμως προχωρήσει ακόμη σε καμία επέκταση.
Η εν λόγω Βιομηχανία, δέχεται υγρά βιομηχανικά απόβλητα όχι μόνο από τη Θεσσαλονίκη, αλλά και από την Αττική. Οι εγκαταστάσεις της όμως είναι μικρές και δεν μπορεί να επεξεργαστεί όλο τον όγκο αποβλήτων που δέχεται, γι’ αυτό και ζήτησε άδεια για επέκταση. Αν αυτή η επέκταση πραγματοποιηθεί, θα έχει ως αποτέλεσμα να ρίχνονται όλα τα λύματα στην Τάφρο της Σίνδου, η οποία χαρακτηρίστηκε από τον Π. Ψωμιάδη, την περίοδο που ήταν νομάρχης, κατάλληλη να δέχεται υγρά βιομηχανικά απόβλητα. Το νομικό καθεστώς όμως σύμφωνα με το οποίο πραγματοποιήθηκε αυτή η ρύθμιση παραμένει άγνωστο. «Με την ισχύουσα νομοθεσία, ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να χαρακτηρίσει μια Τάφρο που έχει νερά, κατάλληλη να δέχεται βιομηχανικά απόβλητα», υπογραμμίζει ο κ. Σαββίδης. Για το θέμα αυτό, υποβλήθηκε αίτηση-ένσταση και ερευνάται, η οποία αναμένεται να φτάσει και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Αν η επέκταση πραγματοποιηθεί, η Τάφρος της Σίνδου θα επιβαρυνθεί με βαρέα μέταλλα, μεταξύ των οποίων είναι και το ιδιαίτερα τοξικό εξασθενές χρώμιο. Όλα αυτά θα καταλήξουν στο Θερμαϊκό κόλπο, ο οποίος πρέπει κανονικά να είναι πεντακάθαρος… και η μάχη με Βιολογικούς και ΜΚΑ δίνεται για την προστασία του.
Η Τάφρος της Σίνδου είναι σχεδιασμένη για να δέχεται μόνο όμβρια ύδατα, διότι η περιοχή καλλιεργεί ρύζια, τα οποία χρειάζονται ελεγχόμενη υγρασία. Γι’ αυτό δημιουργήθηκαν όλα αυτά τα κανάλια που υπάρχουν στην περιοχή, μέσα στα οποία είναι και η Τάφρος της Σίνδου, για να στραγγίζονται, δηλαδή, τα νερά της βροχής. Σήμερα όμως ρίχνονται εκεί όλα τα απόβλητα που υπάρχουν, με αποτέλεσμα να δημιουργείται τόσο μεγάλο πρόβλημα σε όλη την περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης.
Στις 16 Μαΐου υπογράφηκε συμφωνία για την αναβάθμιση της Μ.Κ.Α. παρουσία του Υπουργού Μακεδονίας Θράκης. Με βάση αυτή τη συμφωνία, η διαχείριση της ΜΚΑ περνά στην ΕΥΑΘ Παγίων από την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, που ανήκει στον όμιλο της Τράπεζας «Πειραιώς». Η ΕΤΒΑ αναμένεται να διαθέσει 3,5 εκ. € από τα 10 που εκτιμάται ότι θα έδιναν λύση στο πρόβλημα, με σκοπό να προχωρήσει το πρόγραμμα το αργότερο σε 36 μήνες, ενώ στόχος είναι να ολοκληρωθεί νωρίτερα, ενδεχομένως σε 1,5 χρόνο. Τώρα το ποιες θα είναι πραγματικά και πρακτικά οι εξελίξεις, θα αποδειχθεί με την πάροδο του χρόνου…»
Γι’ αυτό το τεράστιο θέμα, έστω από το 2019, ποια έρευνα έχει γίνει για τα αίτια και τους τρόπους αποκατάστασης των βλαπτικών ενεργειών; Από πότε θυμούνται οι Θεσσαλονικείς τον Θερμαικό να «βρωμάει ψοφίμι» -όπως έλεγαν οι ίδιοι- και από πότε ασχολήθηκε σοβαρά κάποιος υπουργός, κάποιος βουλευτής, κάποιος καθηγητής, κάποιο Μ.Μ.Ε. ; Αρκούσαν οι 8 γραμμές της ανακοίνωσης του Αθηναϊκού /Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων;
