κεφάλι από το ρομπότ Σοφία
Πηγή Εικόνας: aperopia.fr

Οι κατασκευαστές της «Σοφίας», του πρώτου ευφυούς ρομπότ, σχεδιάζουν να παραγάγουν χιλιάδες ακόμη «Σοφίες» ως το τέλος του 2021 για να παρέχουν παρέα σε μοναχικούς ανθρώπους και κοινωνικά απομονωμένους λόγω των lockdowns που έχουν επιβληθεί για τον περιορισμό της πανδημίας Covid-19.

Μαζί με τη «Σοφία» θα παραγάγουν και 4 διαφορετικά μοντέλα με τις ικανότητες της «Σοφίας».

Η «Σοφία» εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2016 ως ένα εξαιρετικά ευφυές ρομπότ, με ρεαλιστικά ανθρώπινο πρόσωπο που μπορούσε να ανοιγοκλείνει τα μάτια της, να μετακινεί το κεφάλι της, να αλλάζει εκφράσεις στο πρόσωπο, να «περπατάει», ακόμη και να μιλάει. Το ανθρωποειδές ρομπότ, που δημιουργήθηκε από την εταιρεία Hanson Robotics στο Χονγκ Κονγκ, μπορεί να συνομιλήσει, να χαμογελάσει αβίαστα και να πει αστεία.

Το ρομπότ έγραψε ιστορία, ωστόσο, τον Οκτώβριο του 2017 όταν έγινε νόμιμη πολίτης της Σαουδικής Αραβίας. Οι δυνατότητές της έκαναν τη «Σοφία» το πρώτο ρομπότ στον κόσμο που έχει νομική ιθαγένεια, ωστόσο, δεν έχει ακόμη συνείδηση. Η Hanson Robotics ισχυρίζεται ότι ρομπότ με πλήρη γκάμα συναισθημάτων θα μπορούσαν να εμφανιστούν μέσα σε λίγα χρόνια.

Όμως όπως υποστηρίζει, τα πλεονεκτήματα της «Σοφίας» υπερτερούν των μειονεκτημάτων όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη. «Οι ηλικιωμένοι θα έχουν περισσότερη παρέα, έναν άνθρωπο να τους θυμίζει φάρμακα ή να συνομιλούν και τα αυτιστικά παιδιά δασκάλους με ανεξάντλητη υπομονή», όπως λέει η ίδια η «Σοφία».

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή