Η Σοφία Κουρτίδου αγκαλιά με το κουτάβι της την Allu

Η Σοφία Κουρτίδου έγινε ανάδοχη μελλοντικού σκύλου-οδηγού και δίνει το παράδειγμα

Πριν λίγες μέρες, η φίλη του «Με Άλλα Μάτια», Σοφία Κουρτίδου, γέμισε… γλύκα τα social media δημοσιεύοντας φωτογραφία με το νέο της κουτάβι, την Allu. Δεν πρόκειται όμως για ένα απλό κουτάβι: η Allu προορίζεται αφού εκπαιδευτεί, να γίνει σκύλος-οδηγός. Θα γίνει, δηλαδή, τα μάτια ενός συμπολίτη μας με πρόβλημα όρασης.

Η Σοφία ήρθε σε επαφή για πρώτη φορά με σκύλο-οδηγό κατά τη διάρκεια του βίντεο που γύρισε μαζί με τον Βαγγέλη Αυγουλά για το κανάλι της στο YouTube.

Περνώντας μια μέρα μαζί με τον Βαγγέλη, η Σοφία έμαθε πολλά για την καθημερινότητα ενός τυφλού ανθρώπου, ενώ συστήθηκε με τη σχολή σκύλων οδηγών Liberty Guide Dogs, με την οποία και συνεργάζεται για την αναδοχή της μικρής Allu.

Ήρθαμε σε επικοινωνία με τον Γιάννη Κονδράρο, ιδιοκτήτη της σχολής Liberty, ο οποίος μας μίλησε για τον σκύλο-οδηγό, την απαιτητική του εκπαίδευση και την αναδοχή.

Πώς λειτουργεί η αναδοχή;

Όπως εξήγησε ο κ. Κονδράρος, τα κουτάβια —συνήθως ράτσας Λαμπραντόρ— διαλέγονται από τη γέννα, όπου και αξιολογούνται για ενάμιση μήνα περίπου για να εξακριβωθεί κατά πόσο κρίνονται κατάλληλα για να εκπαιδευτούν στον ρόλο του σκύλου-οδηγού. Στην περίπτωση της Allu, μιλάμε για ένα κουτάβι με γονείς-σκύλους εργασίας, πράγμα που αυξάνει τις πιθανότητες η μικρή Allu να μπορέσει να εκπαιδευτεί αποτελεσματικά για το ίδιο έργο.

Όπως αξιολογούνται τα κουτάβια όμως, έτσι αξιολογούνται και οι υποψήφιοι ανάδοχοι. Καθότι η αναδοχή ενός τέτοιου κουταβιού είναι ιδιαίτερα δεσμευτική διαδικασία, οι ανάδοχοι θα πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα και να είναι σε θέση να εντάξουν το κουτάβι πλήρως στην καθημερινότητά τους για 1 χρόνο περίπου. Στην πραγματικότητα, το παίρνουν παντού μαζί τους, αφού θα πρέπει να εκείνο να εκτεθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερες φυσικές συνθήκες και ερεθίσματα.

Όταν, λοιπόν, επιλεγεί το κουτάβι, ο/η puppy raiser (όπως λέγεται αλλιώς στα αγγλικά) το παίρνει στον χώρο του/της, όπου με την υποστήριξη της σχολής αρχίζει να εκπαιδεύεται στην κοινωνικοποίηση, στις βασικές εντολές, στο παιχνίδι όσο και στην υπακοή, ενώ δουλεύονται παράλληλα προβλήματα συμπεριφοράς. Ο εξειδικευμένος εκπαιδευτής βλέπει ανάδοχο και σκύλο τουλάχιστον 1-2 φορές την εβδομάδα σε ποικίλες συνθήκες, σε ατομικά ή ομαδικά μαθήματα. Παραμένει, παράλληλα στη διάθεση των ανάδοχων καθ’ όλη τη διάρκεια της φάσης αυτής. Εκείνοι με τη σειρά τους καλούνται να καταθέτουν μια μηνιαία αναφορά για την πρόοδο και τη συμπεριφορά του κουταβιού.

Είναι άξιο αναφοράς ότι τα έξοδα για την ανατροφή του σκύλου, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδεύσεων και όλων των άλλων παροχών, επιβαρύνουν εξ ολοκλήρου τη σχολή. Σύμφωνα με τον Γιάννη Κονδράρο, αυτά ανέρχονται περίπου στις 25.000€ ανά σκύλο, ποσό που οι σχολές όπως η δική του πασχίζουν να καλύψουν μέσω χορηγιών, δωρεών και εκδηλώσεων οικονομικής ενίσχυσης.

Και μετά την αναδοχή;

Αφού ολοκληρωθεί η περίοδος αναδοχής, κρίνεται αν είναι εγκεφαλικά και εκπαιδευτικά έτοιμος ο σκύλος. Εφόσον η αξιολόγηση είναι θετική, η σχολή τον παίρνει πίσω και στη συνέχεια ξεκινάει η φάση της οδήγησης και συμπεριφοράς, για ακόμα έναν χρόνο. Ενδιάμεσα, η Liberty δέχεται αιτήσεις από τυφλά άτομα τα οποία επίσης αξιολογούνται μέσω συνέντευξης. Όπως εξηγεί ο κ. Κονδράρος, δεν είναι όλοι οι τυφλοί άνθρωποι κατάλληλοι για σκύλο-οδηγό. Τα βασικά κριτήρια αφορούν στην επιθυμία και την αντικειμενική ικανότητα του ατόμου να παρέχει στο ζώο όσα απαιτούνται, αλλά ακόμα περισσότερο αφορούν την κινητικότητα και την υπάρχουσα αυτονομία του ίδιου: ένας σκύλος-οδηγός έχει στόχο την περαιτέρω ενίσχυση μιας ήδη αρκετά αυτόνομης καθημερινότητας.

Κι όταν περάσει και αυτός ο χρόνος και ο σκύλος κριθεί επαρκώς εκπαιδευμένος, ήρθε η ώρα να επιτελέσει το σημαντικό του έργο! Οι ειδικευμένοι εκπαιδευτές θα κάνουν το matching, το ταίριασμα δηλαδή μεταξύ σκύλου και τυφλού ατόμου, που εξαρτάται από τα σωματικά και ιδιοσυγκρασιακά χαρακτηριστικά του πρώτου. Οι 2 εκπαιδεύονται μαζί για περίπου ένα μήνα σε θέματα προσανατολισμού, κινητικότητας και λοιπών δεξιοτήτων οδήγησης κι αν όλα πάνε καλά, ξεκινούν το κοινό τους ταξίδι. Φυσικά, αυτό συνοδεύεται από σύναψη συμβολαίου και τακτικές αξιολογήσεις μες στον χρόνο, πάντα με την υποστήριξη της σχολής αλλά και την παράλληλη ενίσχυση της αυτονομίας του τυφλού ατόμου. Η συμπόρευση σκύλου-τυφλού διαρκεί μέχρι την ηλικία «συνταξιοδότησης» του ζώου, μετά από 6-7 χρόνια υπηρεσίας δηλαδή, ανάλογα και την κατάσταση της υγείας του. Κατόπιν, μπορεί να φιλοξενηθεί ως βετεράνος σε μια υπεύθυνη οικογένεια.

Η σχολή Liberty

Η σχολή του Γιάννη Κονδράρου είναι μια από τις 4 σχολές σκύλων οδηγών στην Ελλάδα. Μετράει περίπου 3 χρόνια δράσης κι ως τώρα έχει δώσει με επιτυχία 3 σκυλιά σε τυφλούς συμπολίτες μας, με το 4ο να ετοιμάζεται κι αυτό σύντομα. Το όνομα Liberty πάρθηκε από τον 1ο σκύλο-οδηγό που παραδόθηκε σε χειρίστρια της σχολής, την παραολυμπιονίκη Καρολίνα Πελενδρίτου.

Οι εκπαιδευτές της σχολής πραγματοποιούν στα σχολεία ένα εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας πρόγραμμα, με σκοπό την ευαισθητοποίηση μαθητών και μαθητριών γύρω από τον σκύλο-οδηγό.

Διαθέτουν, επίσης, ειδικό χώρο στα γραφεία της σχολής για δωρεάν εκπαίδευση ατόμων που διαμένουν εκτός Αττικής ή στην επαρχία. Εφόσον οι ενδιαφερόμενοι/ες τον επισκεφτούν και περάσουν τα πρώτα τεστ, το προσωπικό της σχολής πραγματοποιεί την περαιτέρω εκπαίδευση στον χώρο τους.

Η Liberty είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σκύλων Οδηγών (EGDF), ενώ βρίσκεται στα αρχικά στάδια αναγνώρισης από την Διεθνή Ομοσπονδία (IGDF).

Μάθετε περισσότερα για το έργο της εδώ και εδώ.

Στηρίξτε το έργο της εδώ.

Αγκαλιάστε έναν σκύλο-οδηγό

Το να δεσμευτείς έναν χρόνο από τη ζωή σου με τη φροντίδα, την ανατροφή και την εκπαίδευση ενός κουταβιού είναι σίγουρα μια απόφαση που θέλει πολλή σκέψη, εκτός από προφανή αγάπη για τα ζώα. Ωστόσο, η ανιδιοτελής αγάπη που επιστρέφει ένας σκύλος σε συνδυασμό με τον υπέροχο σκοπό πίσω από αυτή την απόφαση, οδηγούν σε μια από τις πλουσιότερες εμπειρίες ζωής. Η Σοφία, λοιπόν, όπως και ο/η κάθε ανάδοχος, που ανοίγουν το σπίτι τους για τα ξεχωριστά αυτά κουτάβια, ανοίγουν κι έναν δρόμο προσφοράς και ενσυναίσθησης, από αυτούς που χρειαζόμαστε περισσότερο. Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα.

Δείτε την ανάρτηση της Σοφίας Κουρτίδου στα social media ⇓

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

One comment for “Η Σοφία Κουρτίδου βοηθάει εθελοντικά στην εκπαίδευση ενός Σκύλου-Οδηγού τυφλών

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή