Η Σοφία Κουρτίδου απεικονίζεται δεξιά της φωτογραφίας κάτω μια ασπρόμαυρη φώτο και από πάνω η ίδια σε έγχρωμη. Αριστερά αναγράφεται ο τίτλος του άρθρου.

Η ταλαντούχα Σοφία Κουρτίδου υπηρετεί την τέχνη, αφουγκράζεται την κοινωνία και αναδεικνύει τη διαφορετικότητα. Αυτό αποδεικνύεται και μέσα από τη συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που έδωσε στον Βαγγέλη Αυγουλά και το mellamatia.gr.

Τι κάνει τη Σοφία Κουρτίδου τόσο ξεχωριστή;

Πέρα από το μαλλί της για το οποίο πολλά έχουν ειπωθεί, οι σπουδές της στην ψυχολογία, το χιούμορ της, η ενασχόλησή της με τα επίκαιρα και τα διαχρονικά κοινωνικά φαινόμενα, η αγκαλιά της που παραμένει ανοιχτή για κάθε προβληματισμό τον οποίο και μεταμορφώνει σε τραγούδι εν ριπή οφθαλμού, είναι μόνο μερικά από όσα θα μπορούσαν να αναφερθούν. Δεν πρόκειται απλώς για μια ταλαντούχα πολυπράγμων καλλιτέχνιδα⸱ είναι πάνω απ’ όλα μια χρωματιστή προσωπικότητα με διάχυτες ευαισθησίες και μεταδοτική ενέργεια.

Η Σοφία έκανε τη δημόσια εμφάνισή της πριν περίπου 10 χρόνια, με το «Δανεικά Ιδανικά», ένα κομμάτι κομμένο και ραμμένο από την ίδια για την ίδια, με έμπνευση από την τότε ελληνική πραγματικότητα. Μας εισήγαγε έτσι σε ένα από τα πολλά της ταλέντα, το live looping, που τη μεταμορφώνει σε μια πραγματική ορχήστρα με τη βοήθεια της μουσικής τεχνολογίας. Έκτοτε δε σταμάτησε να μας εκπλήσσει με τα εύστοχα μουσικά της σχόλια, τον αυτοσαρκασμό της και τη δημιουργικότητά της. Είτε θα «πειράζει» ήδη αγαπημένες επιτυχίες είτε θα δημιουργεί εκ του μηδενός συνθέσεις, η Σοφία έχει πάντα κάτι να πει για τον κόσμο, εμπνεόμενη από αυτόν. Όπως έκανε και πρόσφατα, με το κομμάτι της «Η αγάπη δεν έχει μόνο ένα χρώμα», ένα τρυφερό πόνημα ολόπλευρα προσεγμένο, που ήρθε στο φως όταν μοιράστηκαν μαζί της μια «κρυφή» ιστορία αγάπης.

Περιγράφει η Σοφία στην εκπομπή:

«Είναι πολύ συγκινητικό όλο αυτό που έχει συμβεί με αυτό το τραγούδι, γιατί είναι ένα τραγούδι που έγραψα ζωντανά, μπροστά στα μάτια του κόσμου ουσιαστικά. Είχα ένα concept εκπομπών, λέγεται “πάρε την Κουρτίδου”, όπου με παίρνουν τηλέφωνο, μου λένε μια προσωπική τους ιστορία και την μετουσιώνω σε τραγούδι ζωντανά. Έτσι, λοιπόν, με πήραν 2 κορίτσια και μου εκμυστηρεύτηκαν ότι ήταν 5 χρόνια ζευγάρι, πολύ ερωτευμένες κι όμως δεν μπορούσαν να μιλήσουν ανοιχτά γι’ αυτό, κάτι που εμένα μου φαίνεται αδιανόητο. Αυτό ακριβώς που λέει τελικά το τραγούδι καταλήγει στον τελευταίο του στίχο να γίνεται: “Η αγάπη δεν θά ‘πρεπε να έχει μόνο ένα χρώμα”. Καλούμαστε δυστυχώς να παλέψουμε για τα αυτονόητα. Θα έπρεπε να είναι αυτονόητο το ότι ο καθένας πρέπει να μπορεί να βγαίνει έξω και να βροντοφωνάξει για τον έρωτά του. Εκείνη η στιγμή ήταν ιδιαίτερη για εμένα⸱ ένιωσα ότι αυτά τα κορίτσια πήραν εμένα προσωπικά, γιατί δεν είχαν να το πουν αλλού.»

Παρακολουθήστε το τραγούδι της Σοφίας Κουρτίδου “Η αγάπη δεν έχει μόνο ένα χρώμα” με απόδοση στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα! ⇓

Χωρίς άνθρωπο στο περιβάλλον της με ακουστική αναπηρία, η Σοφία ορμώμενη από την επιθυμία της για συμπερίληψη εκπαιδεύτηκε στη νοηματική η ίδια, την οποία μάλιστα χρησιμοποιεί και στο βίντεο του «Η αγάπη δεν έχει μόνο ένα χρώμα». Όχι μόνο όμως εκεί, αφού διαχρονικά συνεργάζεται με ειδικούς επαγγελματίες, προσπαθώντας να αποδίδει τα κομμάτια της στη νοηματική με τον κατάλληλο τρόπο. Η συναυλία της στο πλαίσιο του DEAFestival το 2019 είναι μια σαφής απόδειξη αυτής της προσπάθειας να παράγει τέχνη για όλους.

Η αγάπη της για τη νοηματική γλώσσα δεν κρύβεται:

«Πάντα ήταν σαν όνειρο ζωής για εμένα, θεωρούσα ότι είναι μια πάρα πολύ εκφραστική γλώσσα και ήθελα πολύ να τη μάθω. Να μάθω να εκφράζομαι μέσα από αυτή αλλά και να μάθω τι αντιλαμβάνονται οι κωφοί, με ποιον τρόπο την εισπράττουν. Γιατί, για εμένα, τη μουσική την αντιλαμβανόμαστε με όλες μας τις αισθήσεις. H εμπειρία εκμάθησης αυτής της γλώσσας μου άλλαξε τον τρόπο που βλέπω τη μουσική και τη ζωή.»

Αναφορικά με την αναπηρία γενικότερα, η Σοφία Κουρτίδου εξηγεί πόσο σημαντικό είναι ο κόσμος να παραμερίζει συχνά τη ντροπή του, προκειμένου να κάνει τις, άβολες ενίοτε, ερωτήσεις που θα τον φέρουν πραγματικά στη θέση του άλλου. Η ίδια, όπως εκμυστηρεύεται, πάντα ρωτούσε «αδιάκριτα» και με ενδιαφέρον για την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία, ενθαρρύνοντάς μας να πράττουμε αντίστοιχα. Γιατί, όπως λέει, μόνο έτσι θα μπορέσουμε να δούμε την πραγματικότητα… με άλλα μάτια.

Εκείνη, άλλωστε, ανέκαθεν αρέσκεται στο να μιλάει με τον τρόπο της για όλα εκείνα τα «άβολα», τα δύσκολα, εκείνα που πληγώνουν ή δυσκολεύουν, να τοποθετείται με διαύγεια και αυθεντικότητα, και ντύνοντάς τα με ένα πέπλο χιούμορ, σαρκασμού αλλά και τρυφερότητας να τα επικοινωνεί στα ίσια. Να σηκώνει το κομμάτι της ευθύνης που της αναλογεί, προσκαλώντας σε αυτή την προσπάθεια κι όσους έχουν αυτιά ή/και μάτια να την παρακολουθήσουν. Πρόσφατα, μάλιστα, δεν άφησε αναπάντητο και το body shaming που δέχτηκε.

Η συνέντευξη της Σοφίας Κουρτίδου αναμεταδόθηκε live, μέσα από το Facebook και το YouTube του meallamatia.gr.

Μπορείτε πλέον να την παρακολουθήσετε με ελληνικούς υποτίτλους εδώ ⇓

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

One comment for “Η Σοφία Κουρτίδου… Με Άλλα Μάτια

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή