από τη Μαρία-Νίκη Γεωργαντά mgeorganta@e-typos.com
Στην ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων μετά τα πολλαπλά προβλήματα που έφερε η πανδημία «επενδύουν» η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας.
Εγκαινιάστηκε Ψυχιατρική Κλινική Εφήβων 14-18 ετών, δυναμικότητας 1 κλινών, στο Νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα», ενώ ανάλογες κλίνες αναπτύσσονται στο Ασκληπιείο Βούλας και έχουν ήδη αναπτυχθεί σε Αλεξανδρούπολη, Τρίπολη και Πάτρα. Αντιμετωπίζεται έτσι ένα «κενό» στη φροντίδα της ψυχικής υγείας, αφού σε όλη την Ελλάδα έως σήμερα υπήρχαν μόλις 69 κλίνες σε παιδοψυχιατρικές κλινικές.
Όπως έχει αναφερθεί και διεθνώς, λόγω των περιοριστικών μέτρων και των lockdowns, τα παιδιά και οι έφηβοι παρουσίασαν συναισθήματα ανασφάλειας, αίσθημα απώλειας, καθημερινό άγχος που εκφράστηκαν με έλλειμμα προοπτικής και αισιοδοξίας. Εξαιτίας των πρωτόγνωρων και ψυχοπιεστικών συνθηκών, έχει καταγραφεί σημαντική αύξηση της δσοιαδικτυακής εξάρτησης στα παιδιά και τους εφήβους. Σύμφωνα με μελέτες του ΕΚΠΑ, οι συμπεριφορές διαδικτυακής εξάρτησης φτάνουν το 62,7% στον εφηβικό πληθυσμό, έναντι 40% προ καραντίνας, με περίπου 20% να εκδηλώνει σοβαρή παραίτηση από καθημερινές υποχρεώσεις και δραστηριότητες.
Τα αγόρια ασχολούνται κυρίως με gaming και εκδηλώνουν θυμό, βίαιες συμπεριφορές και επιθετικότητα, ενώ τα κορίτσια επιδίδονται σε υπερβολική χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, με εκφράσεις εσωτερίκευσης και απόσυρσης, χαμηλής αυτοεκτίμησης και καταθλιπτικού συναισθήματος έως και το 40% (20% πριν από την πανδημία). Επίσης, το ποσοστό των θυμάτων διαδικτυακού εκφοβισμού και ρητορικής μίσους ανήλθε σε 50% (έναντι του 30% πριν από την Covid-1 9). Η Ψυχιατρική Κλινική Εφήβων στο Νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» που εγκαινιάστηκε αποτελεί ένα μέρος της στρατηγικής που αναπτύσσεται για την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων.
Νέες παιδοψυχιατρικές κλίνες αναπτύχθηκαν, επίσης, στο «Καραμανδάνειο» στην Πάτρα, επτά κλίνες στην Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Τρίπολης, έντεκα κλίνες παιδιών και εφήβων στην Ψυχιατρική Κλινική του ΠΓΝΑ Αλεξανδρούπολης, ενώ παράλληλα με την «Αγία Βαρβάρα» αναπτύσσονται και έξι κλίνες ειδικά για παιδιά και εφήβους στο Ασκληπιείο Βούλας.
Μεταξύ άλλων, για την υποστήριξη παιδιών και εφήβων, το υπουργείο Υγείας νομοθέτησε τη σύσταση Μονάδων Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση, ενώ νομοθετήθηκε η σύσταση Κέντρων Ψυχικής Υγείας εντός ΑΕΙ για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη φοιτητών και ήδη τώρα υλοποιείται η πρώτη Μονάδα Ψυχικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Ταυτόχρονα προχωράνε εξειδικευμένες δράσεις για την πρόληψη των εξαρτήσεων σε μαθητές, σε συνεργασία με τα Κέντρα Πρόληψης και τον ΟΚΑΝΑ, σε όλη τη χώρα, καθώς και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και τις διευθύνσεις Β’ θμιας Εκπαίδευσης.
106 ράντζα στο Δαφνί
Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι σε ψυχιατρικά νοσοκομεία και κλινικές διαμαρτύρονται για μεγάλη πληρότητα και περιστατικά που αντιμετωπίζονται εκτός θαλάμων νοσηλείας. 0 Σύλλογος Εργαζομένων του ΨΝΑ «Δαφνί» έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία της τελευταίας εφημερίας. Σύμφωνα με αυτά, οι διαθέσιμες κλίνες είναι 225 και οι νοσηλευόμενοι ασθενείς, όπως προέκυψαν από την τελευταία εφημερία, ανέρχονται σε 311 , δηλαδή αναπτύχθηκαν 106 ράντζα. «Πρόκειται, χωρίς υπερβολή, για τέσσερις ολόκληρες κλινικές στη δύναμη του νοσοκομείου», αναφέρει ο Σύλλογος σε ανακοίνωσή του.
Το πρόβλημα και οι δράσεις
🔴 62,7% οι συμπεριφορές διαδικτυακής εξάρτησης εφήβων έναντι 40% προ καραντίνας
🔴 50% το ποσοστό των θυμάτων διαδικτυακού εκφοβισμού και ρητορικής μίσους
🔴 40% εκφράζει εσωτερίκευση και απόσυρση, χαμηλή αυτοεκτίμηση και καταθληπτικό συναίσθημα
🔻11 κλίνες για παιδιά και εφήβους αναπτύχθηκαν στο ΠΓΝΑ Αλεξανδρούπολης
🔻7 κλίνες για παιδιά και εφήβους έχουν αναπτυχθεί στην ψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου Τρίπολης
🔻 6 κλίνες για παιδιά και εφήβους αναπτύσσονται στην ψυχιατρική κλινική του Ασκληπειού Βούλας
🔻 215 θέσεις ειδικευόμενων νοσηλευτών ψυχικής υγείας έχουν νομοθετηθεί
Εγκεκριμένες προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι οι εξής δράσεις:
🔵13 Κινητές Μονάδες για παιδιά και εφήβους
🔵 8 Κέντρα Ημέρας για παιδιά και εφήβους, συμπεριλαμβανομένων για διατροφικές διαταραχές
🔵 10 κέντρα για έγκαιρη παρέμβαση στην ψύχωση
🔵4 κέντρα ημέρας για αυτισμό
🔵 5 κέντρα ημέρας για υποστήριξη φοιτητών
🔵 4 ξενώνες (παραβατικοί, έφηβοι, πρόσφυγες)
Πηγή: Εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”