Κοντινή φωτογραφία στο πρόσωπο του άνδρα που έχει κάνει τη μεταμόσχευση. Ένα χέρι γιατρού με χειρουργικά γάντια τραβάει το καπάκι του ματιού από πάνω για να φανεί το μάτι.
από την Εύη Ψωμιάδου

Χειρουργοί στις ΗΠΑ πραγματοποίησαν την πρώτη παγκοσμίως μεταμόσχευση ολόκληρου ματιού. Πρόκειται για εντυπωσιακή εξέλιξη στη μεταμόσχευση σε πρόσωπο, αν και είναι πολύ νωρίς να γνωρίζουμε αν ο άντρας θα δει ποτέ με το νέο του αριστερό μάτι.

Ένα ατύχημα είχε καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος του προσώπου του ασθενούς και το ένα του μάτι. Το δεξί του μάτι είναι ανέπαφο. Χειρουργοί του NYU Langone Health, ελπίζουν η αντικατάσταση του αριστερού ματιού να έχει καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα για το νέο του πρόσωπο με τη στήριξη της μεταμοσχευμένης οφθαλμικής κόγχης και του βλεφάρου.

Ο ασθενής αναρρώνει καλά από τη μεταμόσχευση που έγινε τον περασμένο Μάιο και το νέο μάτι μοιάζει πολύ υγιές. Οι γιατροί διαπίστωσαν καλή ροή αίματος και κανένα σημάδι απόρριψης του μοσχεύματος.

“Η αίσθηση είναι καλή”, δήλωσε ο ασθενής.

Ακόμα δεν υπάρχει κίνηση στο μάτι. Το βλέφαρο δεν μπορεί ακόμα να το ανοιγοκλείσει αλλά τώρα έχει αίσθηση του ματιού του. Τα παραπάνω δήλωσε ο ασθενής στο Associated Press καθώς οι γιατροί εξέτασαν πρόσφατα την εξέλιξη της επέμβασης.

Ορισμένοι ειδικοί ανησυχούσαν ότι το μάτι θα συρρικνωθεί γρήγορα σαν σταφίδα. Όμως, όταν ο χειρουργός άνοιξε το αριστερό βλέφαρο του ασθενούς τον προηγούμενο μήνα, το καστανό του μάτι ήταν ‘’τροφαντό’’ και γεμάτο υγρό όπως και το δικό του μπλε μάτι.

Η μεταμόσχευση ολόκληρου του ματιού – του βολβού, της παροχής αίματος και του οπτικού νεύρου που πρέπει να το συνδέσει με τον εγκέφαλο – θεωρείται δύσκολο στην αναζήτηση της θεραπείας της τύφλωσης.

Ό,τι και να συμβεί, η εγχείρηση προσφέρει στους επιστήμονες ένα παράθυρο χωρίς προηγούμενο, για το πώς προσπαθεί να ιαθεί το ανθρώπινο μάτι.

Ο πλαστικός χειρουργός Dr. Eduardo Rodriguez, επικεφαλής της εγχείρησης, δήλωσε ότι η ομάδα δεν ισχυρίζεται ότι πρόκειται να αποκατασταθεί η όραση αλλά δεν έχει αμφιβολία ότι είμαστε ένα βήμα πιο κοντά.

Πηγή: www.iatronet.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή