Η Δόμνα Μιχαηλίδου

Γράφει η Δόμνα Μιχαηλίδου, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Η μετατροπή της Πρόνοιας από ένα παθητικό καταφύγιο των ευάλωτων συμπολιτών μας σε έναν ενεργητικό μοχλό ενδυνάμωσης και επανένταξής τους με ισότιμους όρους στην οικονομική και την κοινωνική ζωή είναι το στοίχημα που σκοπεύουμε να κερδίσουμε το 2021. Έπειτα από συστηματική και μεθοδική εργασία, και παρά τη μεγάλη δοκιμασία της πανδημίας, είμαστε έτοιμοι να ξεπεράσουμε την αντίληψη που θέλει την Πρόνοια ύστατη καταφυγή στην ακραία φτώχεια και να τη μεταμορφώσουμε σε έναν σταθερό και παραγωγικό μηχανισμό διασφάλισης ισότητας ευκαιριών και προοπτικών στη σύγχρονη κοινωνία.

Παρά τη δημοσιονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία, όχι μόνο δεν μειώσαμε κανένα προνοιακό επίδομα αλλά, αντίθετα, αυξήσαμε σε κάποιες περιπτώσεις τόσο τα ποσά διάθεσης όσο και τους ωφελουμένους. Οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος έλαβαν έκτακτες πληρωμές και κατά το πρώτο και κατά το δεύτερο lockdown. Ταυτόχρονα, εντάξαμε σε αυτό το επίδομα τους αστέγους και τις κακοποιημένες γυναίκες που διαβιούν σε ξενώνες, δύο εξαιρετικά ευάλωτες ομάδες συνανθρώπων μας που χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα. Επίσης, προβλέψαμε να δοθούν τα περισσότερα επιδόματα με αυτόματες παρατάσεις και μέσω ψηφιακών υπηρεσιών, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν και να μην κινδυνεύσουν οι δικαιούχοι από την πανδημία. Δεν περιοριζόμαστε, όμως, σε επιδοματικές δράσεις και λογικές. Θεσμοθετήσαμε το πρόγραμμα Στέγαση και Εργασία, ενώ ως υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υλοποιούμε ήδη μέσω ΟΑΕΔ ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα 100.000 θέσεων εργασίας για την αναπλήρωση των απωλειών του περασμένου έτους. Τέλος, καταφέραμε όχι απλώς να καλύψουμε αλλά να υπερκαλύψουμε τη ζήτηση θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Με ένα παράλληλο πρόγραμμα 30.000.000 ευρώ αυξήσαμε τις θέσεις και υλοποιήσαμε την υπόσχεση του πρωθυπουργού: «Κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακού σταθμού».

Αυτήν τη χρονιά διευρύναμε την ενίσχυσή μας στους βρεφονηπιακούς σταθμούς με κάθε δυνατό τρόπο:

  • Αυξήσαμε κατά 1 7% τον προϋπολογισμό του προγράμματος.
  • Αυξήσαμε κατά 33% τα εισοδηματικά κριτήρια.
  • Αυξήσαμε κατά 18% τους δικαιούχους.
  • Διορθώσαμε μια ιστορική αδικία εντάσσοντας – για πρώτη φορά- και μητέρες που εργάζονται στο Δημόσιο στο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης.

Έσα στο 2021 για την παιδική προστασία υλοποιούμε ένα ευρύ πλαίσιο δράσεων με κεντρικό άξονα αναφοράς το πιλοτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Child Guarantee». Η Ελλάδα είναι μία από τις μόλις επτά χώρες που έχουν επιλεγεί, ώστε σε συνεργασία με τη UNICEF να διαμορφώσουν τις ευρωπαϊκές πολιτικές τόσο για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας όσο και για την ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας των παιδιών. Ταυτόχρονα, από το νέο σχολικό έτος, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα λειτουργήσουν πιλοτικά για πρώτη φορά με ολοκληρωμένα προγράμματα σπουδών.

Με το βλέμμα μας πάντα στους πιο ευάλωτους και με οδηγό το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία που ετοιμάσαμε συνολικά  ως κυβέρνηση, οι σχεδιασμένες δράσεις μας συνιστούν μια καθοριστική παρέμβαση με άξονες την ανεξάρτητη διαβίωση και την ένταξή τους στην επαγγελματική και την κοινωνική δραστηριότητα. Ξεκινάμε με το πιλοτικό πρόγραμμα για τον Προσωπικό Βοηθό που θα «τρέξει» μέσα στο επόμενο έτος και θα αφορά 3.000 δικαιούχους. Συνεχίζουμε με την Κάρτα Αναπηρίας, την Εθνική Στρατηγική Αποϊδρυματοποίησης και τη δημιουργία της Εθνικής Πύλης Παροχών Αναπηρίας.

Το 2021 είναι η χρονιά της ανάκαμψης από την πανδημία και ειδικά για την Πρόνοια η χρονιά ισότιμης ανάκαμψης για όλες και όλους, χωρίς εμπόδια και αποκλεισμούς.

Οι δαπάνες του προϋπολογισμού για το νέο έτος ανέρχονται σε 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι των προβλεπόμενων 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2020. Πρόκειται για μια αύξηση κατά 22%, δηλαδή 750 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτή είναι η δική μας έμπρακτη απάντηση στις πρωτοφανείς κοινωνικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης. Αθροίζοντας στα 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ του τακτικού προϋπολογισμού και τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι ποτέ έως σήμερα οι κοινωνικές πολιτικές δεν είχαν μεγαλύτερη κάλυψη σε κονδύλια και πόρους. Και αυτό είναι αποτέλεσμα της δουλειάς και του σχεδιασμού μας. Ειδικά για εμάς στην Πρόνοια η δουλειά μας είναι να διασφαλίσουμε τους όρους μιας ισότιμης ανάκαμψης για όλους, χωρίς εμπόδια, διακρίσεις και αποκλεισμούς. Μιας ανάπτυξης που ακριβώς επειδή είναι συμπεριληπτική είναι και κοινωνικά αλλά και οικονομικά βιώσιμη.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

 

Σχετικά με τον συντάκτη

Με Άλλα Μάτια
Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή