Συμαρτοπλέγματα φυλακής (ασπρόμαυρη φωτογραφία)
Ρεπορτάζ | Κώστας Κουντούρης

Κρατούμενος των φυλακών επί τρία χρόνια έρχεται αντιμέτωπος με την αναλγησία. Παρ’ ότι κλείνει ραντεβού για να εξεταστεί από επιτροπή και να κριθεί ανάπηρος, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, προκειμένου να τύχει των ευεργετικών διατάξεων του νόμου και ν’ αποφυλακιστεί συντομότερα, όταν φτάνει η κρίσιμη ώρα μετάγεται σε άλλη φυλακή.

Συνέπεια είναι ο φάκελός του να κλείνει από ΚΕΠΑ (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας) σε ΚΕΠΑ και τώρα το σύστημα ως προς αυτόν έχει μπλοκάρει! Ο 45χρονος κρατούμενος βρίσκεται πλέον στην Άμφισσα και έχει ξεκινήσει απεργία πείνας ζητώντας απλώς να εφαρμοστεί ο νόμος.

«Ελπίζει ότι με την απεργία θα βρεθεί λύση στο πρόβλημά του. Ζητάει τα αυτονόητα. Δεν ζητάει ούτε να παρακαμφθεί κάποια διαδικασία, ούτε να επισπευσθεί, αλλά να ενδιαφερθεί κάποιος για να αρθεί το αδιέξοδο»,

ανέφερε μιλώντας στην Karfitsa η συνήγορός του Ξανθίππη Μωυσίδου.

Ο 45χρονος καταδικάστηκε το 2017 ερήμην σε κάθειρξη 10 ετών για κατοχή παραχαραγμένων. Προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου καθώς ισχυρίζεται ότι δεν έτυχε δίκαιης δίκαιης, επειδή δεν μετήχθη από το κατάστημα κράτησης στο οποίο ήταν για να παραστεί στο δικαστήριό του. Μάλιστα στη συνέχεια η έφεσή του απορρίφθηκε ως εκπρόθεσμη και παρέμεινε η πρωτόδικη ποινή. Ήδη για την προσφυγή του έχουν ενημερωθεί τα αρμόδια όργανα της Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει πάσχει από ανίατη ασθένεια και γι’ αυτό ζητάει από την ώρα της φυλάκισής του να εφαρμοστούν οι ευνοϊκές διατάξεις του νόμου που αφορά τους κρατούμενους οι οποίοι πάσχουν από συγκεκριμένες ασθένειες και κρίνονται ανάπηροι. Ωστόσο όμως κάθε προσπάθειά του να εξεταστεί από αρμόδιο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας της περιοχής όπου κρατείται, πέφτει στο κενό, με αποτέλεσμα να μην κριθεί ποτέ εάν είναι ανάπηρος, καθώς πιστεύει ότι η εξέτασή του θα αποτελέσει και το διαβατήριο για την αποφυλάκισή του. «Δεν μπορεί να ασκήσει τα δικαιώματά του, για την ακρίβεια δεν του επιτρέπουν να ασκήσει τα δικαιώματά του», σημείωσε η κυρία Μωυσίδου.

«Μπαλάκι» από φυλακή σε φυλακή

Σύμφωνα με τις συνηγόρους του, ο 45χρονος έκανε την πρώτη αίτηση πριν τρία χρόνια, όταν ήταν κρατούμενος στις φυλακές Νιγρίτας. Έκλεισε ραντεβού στο ΚΕΠΑ της περιοχής, συγκέντρωσε όλα τα ιατρικά έγγραφα που απαιτούνται για τον φάκελό του αποδεικνύοντας την αναπηρία του, όμως δύο εβδομάδες πριν το ραντεβού της εξέτασής του αιφνιδιαστικά μετάγεται στις φυλακές Χαλκίδας! «Τα τελευταία χρόνια ενώ προσπαθεί να εξεταστεί από επιτροπή του ΚΕΠΑ, ακυρώνονται τα ραντεβού του επειδή μετάγεται σε διαφορετικά καταστήματα κράτησης και δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί το ραντεβού για τη διαπίστωση της αναπηρίας του», περιγράφει η συνήγορός του.

Από τη Χαλκίδα επανέλαβε την ίδια διαδικασία και μάλιστα τον Απρίλιο του 2021 κατάφερε και εξετάστηκε από την επιτροπή. Μόνον που ζητήθηκε εξέταση αίματός του, για να περιληφθεί στον φάκελο, που δεν είχε ζητηθεί. Λίγες ημέρες μετά τη γνωστοποίηση του αιτήματος της επιτροπής στο κατάστημα κράτησης Χαλκίδας, ο 45χρονος μετήχθη στην Άμφισσα. Εκεί έγινε η εξέταση αίματος και τα αποτελέσματα στάλθηκαν στη Χαλκίδα. Όμως λόγω της αλλαγής του καταστήματος κράτησης επομένως και της περιοχής, έπρεπε όλος ο φάκελος να υποβληθεί εκ νέου στο ΚΕΠΑ Άμφισσας.

Πράγματι, τον περασμένο Μάρτιο, αφού έγιναν όλες οι ιατρικές εξετάσεις που αποδεικνύουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζει με την υγεία του, ο φάκελος κατατέθηκε πάλι. Αυτή τη φορά στο ΚΕΠΑ Άμφισσας. Όμως τώρα το σύστημα δεν δέχεται την εξέταση του συγκεκριμένου αιτούντα. «Αυτό είναι το κορυφαίο. Το σύστημα στα ΚΕΠΑ έχει μπλοκάρει λόγω των προηγούμενων ενεργειών, επειδή έκλεινε ραντεβού και επανακατέθετε τον φάκελο. Τώρα του λένε ότι το σύστημα δεν επιτρέπει να υποβληθεί ο φάκελος», σημείωσε η κυρία Μωυσίδου. Τα όσα έχουν συμβεί προκάλεσαν μέχρι και την παρέμβαση του εισαγγελέα των φυλακών στον οποίο κατατέθηκε σχετικό υπόμνημα με τον Γολγοθά που έχει περάσει μέχρι σήμερα ο κρατούμενος.

«Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η εφαρμογή του νόμου και στο πρόσωπό του. Να τύχει των ευεργετικών διατάξεων ως ανάπηρος που είναι και να αποφυλακιστεί ως δικαιούται. Κακώς βρίσκεται μέσα στη φυλακή και θα έπρεπε να είναι ελεύθερος», κατέληξε η συνήγορός του.

Πηγή: www.karfitsa.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή