Άτομο με Αμαξίδιο μπροστά σε ράφια σούπερ μάρκετ ψάχνει προϊόντα
Πηγή εικόνας: cibum

Η “Παγκόσμια έκθεση κινδύνων 2023” παρουσιάζει την κρίση κόστους ζωής ως τον σοβαρότερο κίνδυνο που έχει να αντιμετωπίσει ο πλανήτης την επόμενη διετία.

Εν μέσω των συνεχών ανατιμήσεων βασικών αγαθών που έχει οδηγήσει στην μεγαλύτερη κρίση κόστους ζωής μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, τα άτομα με ειδικές ανάγκες ή χρονιές αναπηρίες, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες στην πρόσβαση βασικών αγαθών. Αυτό γιατί οι πρόσθετοι περιορισμοί, τις περισσότερες φορές κάνουν τις ανάγκες τους πιο περιπλοκές και ακριβές. Υπολογίζεται πως σχεδόν το 27% των ατόμων με αναπηρία ζουν σε συνθήκες φτώχειας, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από αυτό που αντανακλά η ίδια συνθήκη στο γενικό πληθυσμό.

Τα πράγματα προμηνύονται δυσοίωνα κυρίως την επόμενη διετία, σύμφωνα με στοιχεία της “Παγκόσμιας έκθεσης κινδύνων 2023” που δημοσιοποίησε το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ στο Νταβός. Η έκθεση παρουσιάζει την κρίση κόστους ζωής ως τον σοβαρότερο κίνδυνο που έχει να αντιμετωπίσει ο πλανήτης την επόμενη διετία. Η κρίση αυτή μεταφράζεται ως επισιτιστική ανασφάλεια για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με ειδικές ανάγκες ή αναπηρία.

Κατά το τέλος του προηγούμενου έτους, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), απηύθυνε έκκληση μέσω επιστολής στον πρωθυπουργό, διεκδικώντας οικονομική ενίσχυση των ατόμων με αναπηρία ή χρονιές παθήσεις καθώς και των οικογενειών τους. Σε τροχιά υλοποίησης φαίνεται να μπαίνουν από την 1η Μάϊου, μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού για τις αυξήσεις σε 13 αναπηρικά επιδόματα καθώς και το πιλοτικό πρόγραμμα “προσωπικός βοηθός”.

“Η αγορά φαγητού είναι κόλαση”

Ωστόσο όταν αναφερόμαστε στους όρους αυτούς, δεν εννοούμε μόνο άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολία στην κίνηση ή την αυτοεξυπηρέτηση βασικών αναγκών, αλλά και σε άτομα με διατροφικούς περιορισμούς.

“Η αγορά φαγητού είναι κόλαση. Ειλικρινά τρώω πολύ λιγότερο από ό,τι θα έπρεπε για να κρατήσω τις τιμές των τροφίμων μου χαμηλές”, λέει ο 24χρονος Thom Gilbert στο CivilEats, ο οποίος διαγνώστηκε με λιπώδη ηπατική νόσο το 2021, σύμφωνα με το μέσο. Πολλές βασικές πρώτες ύλες του προκαλούν γαστρεντερικές δυσλειτουργίες και έτσι πρέπει να στραφεί σε πιο ακριβές λύσεις, γεγονός που τον οδήγησε στη μετακόμιση, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Τα άτομα με διαβήτη, αλλεργίες, δυσανεξίες, κ.α λόγω της πολύ συγκεκριμένης διατροφής που ενδείκνυται να ακολουθούν, αναγκάζονται να καταφύγουν σε πιο ακριβές επιλογές για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους. “Αυτό που οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν σχετικά με τις τροφικές δυσανεξίες δεν είναι μόνο το πόσο ακριβά είναι τα ειδικά τρόφιμα, αλλά πόσο ακριβό είναι να βρεις νέα τρόφιμα”, λέει η Liz Moore στο CivilEats, ένα άτομο με αναπηρία με σύνδρομο ενεργοποίησης μαστοκυττάρων (MCAS). Ομοίως και όσοι αντιμετωπίζουν αισθητηριακές ευαισθησίες μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με τέτοιου είδους ζητήματα. Ευαισθησίες στην μυρωδιά αλλά και την υφή, που έχουν προξενήσει μακροχρόνιες ασθένειες ή χημειοθεραπείες, οδηγούν αναζήτησή εναλλακτικών, όχι όμως οικονομικών, λύσεων.

Πηγή: www.cibum.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή