Αφίσα της εκπομπής με τις φωτογραφίες των καλεσμένων: Κωνσταντίνος Σίμψης, Βενέττα Λαμπροπούλου και Γιώργος Στάθης. Διάσπαρτα στην αφίσα χέρια που νοηματίζουν το ελληνικό αλφάβητο.

Διαθέσιμη και με SDH υποτίτλους είναι πλέον η εκπομπή μας «Με Άλλα Μάτια Live» που προβλήθηκε στις 26/09, με θέμα «Η καθημερινότητα των κωφών και βαρήκοων ατόμων στην Ελλάδα».

Στην εν λόγω εκπομπή, ο συντονιστής και παρουσιαστής Βαγγέλης Αυγουλάς συζήτησε με τους:

  • Κωνσταντίνο Σίμψη, Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος
  • Δρ. Βενέττα Λαμπροπούλου, Διοικήτρια και Πρόεδρο του Δ.Σ. του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών, Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής
  • Γεώργιο Στάθη, Πρόεδρο του Σωματείου Διερμηνέων Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας

Μεταξύ άλλων, η Δρ. Βενέττα Λαμπροπούλου αναφέρθηκε και στη σημασία της πρώιμης παρέμβασης στην κώφωση, για κατάλληλη υποστήριξη των γονέων που μεγαλώνουν ένα κωφό παιδί, ενώ ανέλυσε και το ζήτημα της εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια της ζωής ενός νέου ατόμου με ακουστική βλάβη. Επιπλέον, παρουσίασε την καινοτόμα υπηρεσία Relay Service, που παρέχει στην κοινότητα των κωφών και βαρήκοων δωρεάν και 24/7 τη δυνατότητα εξ αποστάσεως διερμηνείας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας.

Τα πολλαπλά και σοβαρά ζητήματα στην καθημερινότητα της κοινότητας ανέδειξε ο κ. Σίμψης, όπως είναι η απώλεια του αναπηρικού επιδόματος που υφίστανται για πολλά χρόνια της ζωής τους τα άτομα με ακουστική βλάβη. Παράλληλα, τονίστηκε ιδιαίτερα η παραβίαση του συνταγματικού δικαιώματός τους στην πληροφόρηση και την ενημέρωση, που συντελείται λόγω της απουσίας διερμηνείας ΕΝΓ και υποτίτλων από τα τηλεοπτικά προγράμματα.

Τέλος, ο κ. Στάθης από τη θέση του επαγγελματία διερμηνέα, ανέδειξε μέσα από πρακτικά παραδείγματα τη σημασία της επαγγελματικής διερμηνείας σε κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι η προσβασιμότητα είναι ευθύνη όλων μας και δεν θα έπρεπε να αποτελεί διεκδίκηση αποκλειστικά των ανάπηρων πολιτών.

🤘 Η εκπομπή μεταδόθηκε με παράλληλη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα από το πρακτορείο διερμηνέων HandsUp και τους διερμηνείς Σπύρο Κουζέλη και Έλενα Τσαρτισλίδη.

Παρακολουθήστε όλη την ενδιαφέρουσα συνέντευξη στον Βαγγέλη Αυγουλά, με υποτίτλους SDH για κωφά και βαρήκοα άτομα από την Atlas E.P. εδώ ⇓

🙏🏽 Η εκπομπή υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του μη κερδοσκοπικού δημοσιογραφικού οργανισμού iMEdD (incubator for Media Education and Development).

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

One comment for “Η καθημερινότητα των κωφών και βαρήκοων ατόμων στην Ελλάδα

  • Παναγιωτης κορκοβυρης λέει:

    Καλά όλα αυτά κάποιες βοηθητικές συσκευές όπως σύνδεση φλας στο κουδουνι πόρτα του σπιτιού των κωφων να αντιλαμβάνονται τους επισκέπτες τους που κτηπανε το κουδούνι ΠΟΛΗΚαΤΟΙΚΙΑς και διαμερίσματος τους ΑΠΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΜΕ ΝΑ ΤΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΕΓΚΣΤΑΔΤΗΣΟΥΝΕ

    Απάντηση

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή