Εφτά άτομα από την ομάδα του pop2see κρατάνε μπροστά τους ανοιχτή την ελληνική σημαία.

«Εμείς δεν θέλουμε απλώς να ακουστούμε, θέλουμε να κάνουμε πράξεις που να έχουν αποτελέσματα με διάρκεια».

Αυτή ήταν η πρώτη φράση του Σπύρου Τσουκαλά, προπονητή της start-up επιχείρησης Pop2see, η οποία καθημερινά προσπαθεί να βελτιώνει τεχνολογικές λύσεις και να δημιουργεί καινούργιες για άτομα με οπτική αναπηρία.

Θέλοντας να γνωρίσω όλη την ομάδα τους πρότεινα να παραχωρήσουν μία συνέντευξη στο meallamatia.gr θεωρώντας πως έτσι η φωνή τους θα ακουστεί περισσότερο κι εμείς θα μάθουμε κάτι παραπάνω για όσους μεριμνούν για τη συμπερίληψη και τη προσβασιμότητα.

Είχα ήδη γεμίσει μία βαλίτσα με ερωτήσεις πριν μου πουν το ναι κι έτσι η ομάδα με ενθουσιασμό έδωσε τις πιο αυθόρμητες απαντήσεις που από τη φωνή και το ύφος φαίνεται να διοχετεύεται ειλικρίνεια.

Ξεκίνησα λοιπόν με τον δεκαεξάχρονο Γιάννη Ράγκο, ο οποίος συμβάλει σημαντικά στην επιχείρηση παρά το νεαρό της ηλικίας του.

Γιάννη, πως νιώθεις που είσαι μέλος μίας τέτοιας ομάδας;

– Γιάννης Ράγκος: Η ομάδα θέλει υπευθυνότητα και συνέπεια, τα έμαθα όλα αυτά με τους Pop2see, δεν ήξερα τι σημαίνει να συνεργάζεσαι, να λειτουργείς ομαδικά. Αισθάνθηκα άγχος γιατί δεν ήξερα αν θα μπορώ να ανταποκριθώ αλλά σκέφτηκα πως δεν με πίεσε κανείς, θυμήθηκα πως έχω όραμα και ξεκίνησα με αυτό. Ίσως για έναν δεκαεξάχρονο να σημαίνει απότομη ωριμότητα; Ότι κι αν είναι, εμένα με γεμίζει και μου δίνει χαρά. Αν έπρεπε να πω μία λέξη για να περιγράψω όσα νιώθω και κάνω, θα διαλέξω τη λέξη ευχαριστημένος.

Έμαθα πως η ιδέα για τη δημιουργία της start up ξεκίνησε με αφορμή τα σπασμένα γυαλιά της Αλίκης Ράγκου και αναρωτήθηκα αν έχει όραμα για τους Pop2see και για πιο πράγμα είναι ευγνώμων;

Η Αλίκη με μία συγκίνηση στη φωνή της σφήνωσε ένα χαμόγελο στα χείλη της και είπε:

– Αλίκη Ράγκου: Εγώ ξέρω πως η κοινωνία και τα εμπόδια που βάζει κάνει του ανάπηρους συμπολίτες μας να νιώθουν την αναπηρία καθημερινά, ακόμα κι όταν για αυτούς μπορεί να μην αποτελεί πρόβλημα. Το όραμα των Pop2see και το δικό μου ειδικά είναι να υπάρχει ένας κόσμος καθολικά προσβάσιμος και συμπεριληπτικός… γίνεται να μη μας χρειάζονται οι τυφλοί συμπολίτες μας και παράλληλα να μη τους γινόμαστε εμπόδιο με τη συμπεριφορά ή την άγνοιά μας; Για την ώρα δεν γίνεται και προσπαθούμε να συμβάλουμε σε μία καλύτερη συνθήκη και για αυτό είμαστε ευγνώμονες για την οικογενειακή υποστήριξη που έχουμε λάβει όλοι σαν ομάδα άλλα και για όσους πιστεύουν σε εμάς.

Για τον Οδυσσέα Παπαδήμα, τον προγραμματιστή της επιχείρησης που από δεκατεσσάρων ετών μάθαινε για την ανάπτυξη εφαρμογών και άλλων τεχνολογικών λύσεων, ερωτήσεις όπως ποιο είναι το πιο δύσκολο πρόβλημα που αντιμετωπίζεις στη παρούσα συνεργασία; Πόσο χρόνο χρειάζεσαι για να καταλάβεις αν μία ιδέα είναι τεχνολογικά εφικτή και πως νιώθεις όταν αναπτύσσεις κι εσύ μία εφαρμογή που θα χρησιμοποιηθεί από άτομα με οπτική αναπηρία; η απάντηση ήταν μόνο μία…

Οδυσσέας Παπαδήμας: Λατρεύω αυτό που κάνω, είμαι γεμάτος χαρά και πάντα βάζω στοίχημα με τον εαυτό μου για το αν και πόσο θα τα καταφέρω…

Στη συνέχεια, η Τζίλντα Μαζαράκη, η social media manager της ομάδας μου μίλησε σχετικά με το πως φαντάζεται την εξέλιξη της start-up σε 5 χρόνια από τώρα και διέκρινα από το ύφος της πως έχει έντονη διάθεση για αλλαγή της νοοτροπίας όλων σχετικά με την αναπηρία.

– Τζίλντα Μαζαράκη: Επιθυμώ, εύχομαι και με τρόπο απαιτώ από τον εαυτό μου και την ομάδα να καταφέρουμε ο κόσμος να ακούει “Pop2see” και να το συνδυάσει πρακτικά με τεχνολογικές λύσεις που θα έχουμε προσφέρει και με συμπερίληψη που θα έχουμε καταφέρει.

Το ίδιο δηλώνει και η Κωνσταντίνα Νικολακοπούλου και προσθέτει:

-Η συμμετοχή και η συμβολή μου στην ομάδα εντάσσεται σε ένα πλαίσιο αλληλεγγύης, σεβασμού, προσφοράς και σε πρακτικό επίπεδο στη βελτίωση καθημερινότητας για όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως.

O Δημήτρης Τσαπλάρης μου μίλησε για το 3d printing και για τη χρησιμότητα που θεωρεί πως έχει στη ζωή ενός ατόμου με οπτική αναπηρία.

– Με την τεχνολογία του 3d printer συνεχώς να βελτιώνεται και με την δημιουργία καινούργιων πολυμερών υλικών, τα οφέλη του printer στην ζωή των τυφλών σταματάνε εκεί που τελειώνει η φαντασία… ή τα υλικά. Η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι σε ανάπτυξη και έχει δυνατότητες που πολύ από εμάς δεν είχαμε φανταστεί”.

Ο Ιωάννης Κοσμαδάκης, ο οποίος ασχολείται με το κομμάτι της τεχνητής νοημοσύνης, μίλησε για μία εφαρμογή την οποία περιμένουμε στο προσεχές διάστημα και τόνισε δημιουργικά προβληματισμένος για τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις ότι όλα ξεκινάνε από τη σύλληψη ιδέας και την αποτύπωσή της σε χαρτί.

-Απολαμβάνω όλη τη διαδικασία διότι ότι κάνουμε το θέλουμε πολύ και γίνεται με μεράκι. Οι τεχνολογικές λύσεις που προσφέρουμε δεν έχουν να κάνουν μόνο με καινοτομία αλλά και με πρακτικότητα. Η καινούργια εφαρμογή έχει να κάνει με τη πλοήγηση σε εσωτερικούς χώρους, θα παρέχει πληροφορίες, απαντήσεις σε τέτοιου είδους ζητήματα, θα μπορεί να αλληλοεπιδρά με το χρήστη λαμβάνοντας ερεθίσματα από το περιβάλλοντα χώρο κι όχι μόνο.

Ο Κωνσταντίνος Μαζαράκης μου δήλωσε πως σαν ομάδα είναι πολύ δεμένοι και αγαπημένοι αλλά συνεχίζουν να αναζητούν νέες και νέους που να προσφέρουν και να συμβάλλουν σε τεχνολογικές λύσεις για τα άτομα με οπτική αναπηρία.

-Μα α είστε ήδη αρκετοί, δεν νομίζεις; Τον ρώτησα και χαμογέλασα.

Εκείνος μετά από κάποια δευτερόλεπτα σιωπής μου έδωσε την αποστομωτική απάντηση με ερώτηση:

– Νομίζεις πως σε έναν κόσμο όπως ο δικός μας που δεν είναι φτιαγμένος για όλα τα άτομα υπάρχει κάτι που θεωρείται αρκετό;

Τότε αποφάσισα να ρωτήσω τον Σπύρο Τσουκαλά πως διαλέγουν, επιλέγουν με κάποιον τρόπο τα μέλη της ομάδας;

Τι πρέπει να έχει ή να μην έχει κάποιος για να ανήκει στους Pop2see;

– Σπύρος Τσουκαλάς: Δίνοντας ευκαιρίες στους ανθρώπους για να τους γνωρίσουμε ελέγχουμε αν υπάρχει η ποιότητα που θεωρούμε πως χρειαζόμαστε, δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με ανθρώπους εγωιστές, εγωκεντρικούς, ούτε με ανθρώπους που σήμερα θέλουν το στόχο κι αύριο τον ξεχνάνε. Έχουμε μία πυραμίδα ας πούμε που η βάση της είναι το θέλω και η επικοινωνία και βεβαίως υπενθυμίζουμε όταν χρειάζεται ότι είμαστε ΟΜΑΔΑ.

Συνήθως δεν χρειάζεται. Μου είπε με υπερηφάνεια.

Σε ερώτηση αναφορικά με την ψυχική υγεία στην εργασία, η ομάδα έδωσε ίδιες απαντήσεις χωρίς να φανεί κάποια είδους συνεννόηση…

– Έχουμε έναν δημιουργικό προβληματισμό, μία μικρή πίεση που τη θεωρούμε κίνητρο και πολύ χαρά και ενθουσιασμό για ότι κάνουμε.»

Άρχισα να πιστεύω πολύ στην αυθεντικότητα και στο δέσιμο αυτής της ομάδας και κλείνοντας έκανα 2 ίδιες ερωτήσεις σε όλους αλλά στον καθένα και στη κάθε μία ξεχωριστά.

Ποια θα δηλώνατε ως την καλύτερη και σημαντικότερη στιγμή της πορείας σας ως μέλη της Pop2see;

Κάποιοι μου δήλωσαν τις νίκες τους σε διαγωνισμούς, και κανείς δεν παρέλειψε να αναφέρει τη συμβολή και τις δοκιμές που γίνονται σε ότι κάνουν από τα ανάπηρα άτομα για τα ανάπηρα άτομα.

Οδυσσέας: Η πιο σημαντική και ωραία στιγμή σίγουρα θα έπρεπε να πω πως είναι η πρώτη φορά που κατάφερε η Τζουλιάνα να σκανάρει ένα barcode φαρμάκου στο πρώτο μας test. Το μέγεθος της δουλειάς που είχε αφιερωθεί μέχρι και αυτή την στιγμή, μαζί με τις τεχνικές δυσκολίες που είχαμε καθώς ήταν και το πρώτο test, έφεραν πολλά ζεστά συναισθήματα σε όλους μας.

Δημήτρης: Όλες η στιγμές που περάσαμε σαν ομάδα περιμένοντας με ανυπομονησία μία ένδειξη επιτυχίας, πάνω από έναν σωρό με καλώδια και αισθητήρες.

– Σπύρος: φυσικά η στιγμή της αναγνώρισης του Depon στο πρώτο μας τεστ με τη Τζουλιάνα μας έδειξε πως έχει επιτευχθεί ένας στόχος αλλά και τα γέλια στις συγκεντρώσεις της ομάδας.

Τι εύχεστε για το 2024;

– Αλίκη: Η ευχή μου για το 2024 είναι να είμαστε ακόμα πιο δημιουργικοί και παθιασμένοι για αυτό που κάνουμε. Το ότι θα συνεχίσουμε να το κάνουμε είναι αυτονόητο! Οπότε, πάμε δυναμικά!

– Κωνσταντίνος: Εύχομαι το 2024 να φέρει στην εταιρία μας, την Pop2See, συνεχή και καινοτόμα επιτυχία, με ακόμα περισσότερη ανάπτυξη και επιρροή στον τομέα της τυφλότητας.

– Τζίλντα: Για το 2024 εύχομαι να συνεχίσει η ομάδα μας να δουλεύει σκληρά όπως μέχρι τώρα και οι τεχνολογίες μας να χρησιμοποιηθούν από όλο και περισσότερα άτομα.

– Ιωάννης: Τα επίπεδα παραγωγικότητας της ομάδας να παραμείνουν υψηλά, όπως και το 2023, οπότε αν παραμείνουμε δημιουργικοί θα έχουμε πολύ ωραίες στιγμές και το 2024. Έχω εμπιστοσύνη στην ομάδα πώς θα το πετύχουμε.

Όλη η ομάδα των pop2see 10 άτομα με την πρωτοχρονιάτικη πίτα για το 2024

Διαβάστε επίσης:

Pop2see και Οπτική Αναπηρία

Γνωρίζοντας μία Pop2see πλευρά

Σχετικά με τον συντάκτη

Φιλόλογος, Μουσικός

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή