Παιδί και κατοικίδιο

Γράφει η Φωτοπούλου Ειρήνη-Ζωή
Εκπαιδευτικός, Ψυχολόγος, «Καθηγήτρια Αγγλικής και Γαλλικής Γλώσσας

Εάν είχατε ποτέ ένα κατοικίδιο σκύλο γνωρίζετε πόση διασκέδαση και στοργή μπορεί να προσφέρει. Ξέρετε άραγε ότι τα κατοικίδια προσφέρουν πολλά ψυχικά και σωματικά οφέλη; Ιδίως τα σκυλιά μπορούν να μειώσουν το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη, να απαλύνουν την μοναξιά, να ενθαρρύνουν την φυσική άσκηση και το παιχνίδι και ακόμη να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή υγεία. Η φροντίδα για ένα σκύλο μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να μεγαλώνουν πιο ασφαλή και δραστήρια.

Τα σκυλιά ως κατοικίδια έχουν ήδη αποδειχθεί ότι μειώνουν τα ποσοστά αλλεργιών και άσθματος στα παιδιά, ωφελούν επίσης τα παιδιά ως προς την μείωση του άγχους. Από την άποψη της ψυχικής υγείας τα κατοικίδια ζώα επιδρούν θετικότερα στην ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης και του αισθήματος εμπιστοσύνης. Η υποβοηθούμενη θεραπεία με σκύλους βελτιώνει την ψυχική υγεία και τις αναπτυξιακές διαταραχές των παιδιών και μειώνει το άγχος .Επειδή τα σκυλιά ακολουθούν ανθρώπινα επικοινωνιακά συνθήματα μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί βοηθοί για την συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Σημαντική βελτίωση στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων καταγράφεται ως προς το άγχος αποχωρισμού και ως προς το κοινωνικό άγχος. Τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδια σκυλιά όχι μόνο έχουν λιγότερες αλλεργίες και άσθμα, αλλά μαθαίνουν επίσης την ευθύνη, τη συμπόνια και την συμπάθεια. Εκπέμπουν πάντα αγάπη και η απλή παρουσία τους στο σπίτι μπορεί να παρέχει ένα αίσθημα ασφάλειας στα παιδιά.

Με την αγάπη και τη συντροφικότητα ενός πιστού σκύλου μπορεί ένα παιδί να αισθάνεται σημαντικό και να αναπτύξει μια θετική εικόνα του εαυτού του. Τα παιδιά που είναι συναισθηματικά δεμένα με ένα σκύλο είναι καλύτερα προετοιμασμένα να οικοδομήσουν γόνιμες σχέσεις με άλλους ανθρώπους. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι οι σκύλοι μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση υπερκινητικών ή υπερβολικά επιθετικών παιδιών. Φυσικά, τόσο ο σκύλος όσο και το παιδί πρέπει να εκπαιδευτούν ώστε να συμπεριφέρονται κατάλληλα μεταξύ τους.

Το παιχνίδι με τα σκυλιά είναι και πηγή ηρεμίας και χαλάρωσης, καθώς και πηγή διέγερσης για τον εγκέφαλο και το σώμα. Μπορεί να τονώσει τη φαντασία και την περιέργεια ενός παιδιού. Η επιτυχία ενός σκύλου να εκτελέσει ένα κόλπο, για παράδειγμα, μπορεί να διδάξει στα παιδιά τη σημασία της επιμονής.

Μερικά παιδιά με αυτισμό ή άλλες μαθησιακές δυσκολίες συχνά αλληλεπιδρούν καλύτερα με τα κατοικίδια ζώα από τους ανθρώπους. Τα αυτιστικά παιδιά συχνά βασίζονται σε μη λεκτικές νύξεις για να επικοινωνούν, όπως ακριβώς κάνουν τα σκυλιά.

Η σύνδεση με ένα σκύλο μπορεί να βοηθήσει ένα αυτιστικό παιδί στην αλληλεπίδρασή του με τους ανθρώπους. Τα κατοικίδια μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες να μάθουν να ρυθμίζουν το άγχος και να ηρεμούν τον εαυτό τους, αντιμετωπίζοντας έτσι αποτελεσματικότερα τις προκλήσεις της διαταραχής τους. Μπορεί επίσης η σχέση με τον σκύλο να αποδειχθεί ισχυρό αντίδοτο στο άγχος και στην απογοήτευση που προκαλείται από τη μαθησιακή δυσκολία.

Πηγή: Εφημερίδα «Πρώτη της Ηλείας»

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή