Το Σικιαρίδειον Ίδρυμα

Βασίλης Λιανός (Φοιτητής Πολιτικών και Διεθνών Σπουδών Πανεπιστημίου Λονδίνου, LSE)

Το Σικιαρίδειο Ίδρυμα, το οποίο βρίσκεται στο Μαρούσι, είναι ένα από τα πιο ιστορικά και σημαντικά ιδρύματα για άτομα με αναπηρίες στην χώρα. Στο Σικιαρίδειο Ίδρυμα στεγάζεται επίσης το Ειδικό Νηπιαγωγείο και το Ειδικό Δημοτικό Αμαρουσίου.

Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά για την πλούσια ιστορία του και για τον κόπο με τον οποίο χτίστηκε. Όμως, αυτή τη στιγμή σημασία έχει ότι το ίδρυμα δεν έχει τη δυνατότητα να διεκπεραιώσει το σημαντικό κοινωνικό έργο το οποίο έχει αναλάβει, και οι εργαζόμενοί του βρίσκονται σε κατάσταση διαρκούς ανασφάλειας.

Η κατάσταση των υποδομών του ιδρύματος είναι άθλια. Τα κτίρια χρειάζονται άμεσα ανακαίνιση, οι κερκίδες των γηπέδων είναι κατεστραμμένες και το ίδρυμα είναι υπερχρεωμένο. Οι εργαζόμενοί του δουλεύουν εδώ και πολύ καιρό ουσιαστικά απλήρωτοι· θα μπορούσε κανείς να τους χαρακτηρίσει ηρωίδες και ήρωες. Ενώ οι εγκαταστάσεις εκτείνονται σε πολλά στρέμματα, υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό και τα άτομα που φιλοξενούνται είναι πολύ λίγα σε σχέση με τον αριθμό των ατόμων που θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν. Εδώ και πολλά χρόνια, τα αιτήματα των εργαζομένων αγνοούνται από τους αρμόδιους φορείς. Τα προβλήματα οξύνονται, και επικρατεί ο ρεαλιστικός φόβος πως το ίδρυμα οδεύει προς κλείσιμο.

Οι εργαζόμενοι του Σικιαριδείου Ιδρύματος εκτελούν ένα εξαιρετικά σημαντικό κοινωνικό έργο.

Ηρωικά, με πείσμα, εξακολουθούν να προσφέρουν εξαιρετική φροντίδα σε άτομα που το έχουν ανάγκη. Τα άτομα με αναπηρίες δεν είναι πολίτες β΄ διαλογής. Η πολιτεία δεν έχει το δικαίωμα να πετάει στο καλάθι των αχρήστων ούτε αυτά τα άτομα αλλά ούτε και αυτούς που με επιμονή και ηρωισμό τα φροντίζουν, σε συνθήκες όχι απλά αντίξοες, αλλά στην πραγματικότητα εξευτελιστικές. Αντιθέτως, η πολιτεία έχει ιερή υποχρέωση να προστατέψει αυτούς τους ανθρώπους, να τους φροντίσει και να τους προσφέρει ένα υγιές περιβάλλον.

Φυσικά, το βάρος αυτό δεν πέφτει μόνο στην πολιτεία. Αφορά όλες και όλους μας. Έχουμε υποχρέωση να κινητοποιηθούμε, να ενημερώσουμε, να διεκδικήσουμε και να στηρίξουμε τα αιτήματα των εργαζομένων στο ίδρυμα.

Το Σικιαρίδειο Ίδρυμα αποτελεί κοινωνικό θεσμό και εκτελεί κοινωνικό έργο ζωτικής σημασίας. Οι άνθρωποι που φιλοξενεί έχουν δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση και στην ευτυχία. Οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα, που με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους, έχουν το δικαίωμα να ζουν χωρίς ανασφάλεια, χωρίς να φοβούνται ότι μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους ανά πάσα στιγμή.

Ας σώσουμε το Σικιαρίδειο Ίδρυμα!

Πηγή: www.efsyn.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή