Φώτο από τηλεδιάσκεψη διερμηνέας νοηματικής γλώσσας και δεξιά της φωτογραφίας συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη

Mellonabilities: Επιταχυντής δεξιοτήτων για την ένταξη ανθρώπων με αναπηρία στην αγορά εργασίας

Πρωτοβουλίες Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Βιώσιμης Ανάπτυξης

Σε εξέλιξη είναι το καινοτόμο πρόγραμμα “mellonabilities” το οποίο έχει σχεδιάσει η εταιρεία MYTILINEOS, σε συνεργασία με την Κοινωνική Επιχείρηση knowl, διάρκειας 6 μηνών, αποσκοπώντας στην παροχή εξατομικευμένης ανάπτυξης επαγγελματικών δεξιοτήτων σε άτομα με αναπηρία (κινητική, όρασης και ακουστική), με μηδενικό κόστος για τους ωφελούμενους. Σύμβουλος προσβασιμότητας του προγράμματος είναι η ΑΜΚΕ “Με Άλλα Μάτια”.

Το 14% του ελληνικού πληθυσμού (20-64 ετών) είναι σήμερα άτομα με αναπηρία, ωστόσο σπανίως τους συναντάμε στην εργασία, στην εκπαίδευση και στην κοινωνική ζωή. Ακόμα πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι το 60% των νέων με αναπηρία στην Ελλάδα, ηλικίας 25-29 ετών είναι άνεργοι, καταγράφοντας ένα από τα υψηλότερα αρνητικά ποσοστά στην Ευρώπη. Ένα σημαντικό μέρος του ανθρώπινου κεφαλαίου μένει ανενεργό και αναξιοποίητο, ζημιώνοντας όλους, τόσο σε ατομικό όσο και κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο.

Αναπηρία δεν σημαίνει έλλειψη ικανότητας. Σύγχρονα μοντέλα κατάρτισης και νέες τεχνολογίες μπορούν και επιτρέπουν στα άτομα με αναπηρία να αποκτήσουν εξειδικευμένες δεξιότητες επιτυγχάνοντας την ισορροπημένη σύνδεση του επαγγελματικού τους προφίλ, με την επιθυμητή θέση εργασίας.

Η συμμετοχή της εξειδικευμένης ομάδας της ΑΜΚΕ “Με Άλλα Μάτια” σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, προσδίδει στο πρόγραμμα την ασφάλεια της εξατομικευμένης προσέγγισης που χρειάζονται οι ανάπηροι υποψήφιοι καθώς και επιλύει προβλήματα ώστε το πρόγραμμα να παραμένει προσβάσιμο και συμπεριληπτικό προς όλες και όλους. Τα στελέχη της “Με Άλλα Μάτια” που συμμετέχουν στην οργανωτική ομάδα είναι ανάπηρα άτομα, επομένως υπηρετείται το παγκόσμιο moto ζωής του αναπηρικού κινήματος “Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς”.

Μεταξύ άλλων, οι υποψήφιοι:

  • έχουν συμμετέχει σε ατομικές συνεδρίες συμβουλευτικής σταδιοδρομίας
  • έχουν ενημερωθεί εξειδικευμένα για το νομικό πλαίσιο που διέπει την απασχόληση των αναπήρων στον ιδιωτικό τομέα
  • έχουν υποστηριχθεί για τη σωστή σύνταξη του βιογραφικού τους και για την παρουσία τους σε συνεντεύξεις εργασίας
  • λαμβάνουν εκπαίδευση για τη χρήση νέων τεχνολογιών και social media

Σκοπός είναι η στοχευμένη προετοιμασία των συμμετεχόντων με αναπηρία για την επιτυχή ένταξη τους στην αγορά εργασίας, αποκτώντας επιπλέον εφόδια και κατανοώντας τις συνθήκες εκείνες που διευκολύνουν την πρόσβαση και ένταξή τους στην αγορά εργασίας, καθώς και την καλλιέργεια νοοτροπίας (υποψήφιοι, εργοδότες, οργανισμοί HR/κατάρτισης/συμβουλευτικής) που θα βοηθήσει να αναπτυχθεί ένα βιώσιμο μοντέλο απασχολησιμότητας.

Περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα #mellonabilities: ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ knowl
Σελίδα Προγράμματος εδώ.

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή