Σε εργαστήριο με μικροσκόπιο νεαρή γιατρός καθισμένη, λευκή ρόμπα, διάφανα γυαλιά προστασίας μπλε γάντια, κρατάει εργαλείο με δείγμα δίπλα νεαρός γιατρός σκισμένος κρατάει στυλό, λευκή ρόμπα διάφανα γυαλιά προστασίας

Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου: 174 από τις 608 δοκιμές μπορεί να επηρεαστούν από τις ελλείψεις φαρμάκων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται εν μέσω των χειρότερων ελλείψεων φαρμάκων για τον καρκίνο στην ιστορία, με αποτέλεσμα χιλιάδες ασθενείς σε όλη τη χώρα να αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις ή ακυρώσεις ραντεβού για χημειοθεραπεία. Αυτές οι ελλείψεις δεν είναι επιβαρυντικές μόνο για τους σημερινούς ασθενείς, λένε οι ειδικοί- αλλά οι επιπτώσεις τους στην έρευνα για τον καρκίνο μπορεί να γίνουν αισθητές για τα επόμενα χρόνια.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, ο κύριος οργανισμός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την έρευνα και την εκπαίδευση στον καρκίνο, δήλωσε στο CNN ότι τουλάχιστον 174 από τις 608 δοκιμές του μπορεί να επηρεαστούν από τις ελλείψεις.

Για ένα μείγμα πολύπλοκων λόγων, πολλά φάρμακα για τον καρκίνο μπαινοβγαίνουν σε έλλειψη εδώ και χρόνια, λένε οι ειδικοί, αλλά τουλάχιστον 25 βρίσκονται τώρα σε έλλειψη, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Φαρμακοποιών Συστημάτων Υγείας.

Δύο συγκεκριμένα φάρμακα πλήττουν περισσότερο την έρευνα

Δύο συγκεκριμένα – η καρμποπλατίνη και η σισπλατίνη – μπορεί να πλήττουν περισσότερο την έρευνα επειδή χρησιμοποιούνται σε τόσο μεγάλη ποικιλία καρκίνων. Η σισπλατίνη και άλλα φάρμακα με βάση την πλατίνα συνταγογραφούνται στο 10% έως 20% όλων των ασθενών με καρκίνο, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου.

Το 2016, όταν ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν ξεκίνησε το Cancer Moonshot για να “επιταχύνει τον ρυθμό προόδου κατά του καρκίνου”, η έρευνα αιχμής υποτίθεται ότι θα γινόταν εθνική προτεραιότητα, αλλά με έναν αριθμό ρεκόρ φαρμάκων για τον καρκίνο σε έλλειψη, έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολη η διεξαγωγή ακόμη και της βασικής έρευνας.

«Κρίσιμο έργο σε αναμονή»

«Οι ελλείψεις φαρμάκων έχουν καταστήσει τις κλινικές δοκιμές σχεδόν αδύνατο έργο. Γιατί το κάνουμε αυτό; Μήπως πρέπει να βρούμε νέες θέσεις εργασίας;» λέει η Δρ Shadia Jalal.

Στο Melvin Simon Comprehensive Cancer Centre του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, η Δρ Jalal έχει επιβλέψει αρκετές κλινικές δοκιμές για να βελτιώσει τις πιθανότητες των ασθενών να ξεπεράσουν τον καρκίνο. Είναι επίσης αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής στο Τμήμα Αιματολογίας/Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, όπου κατευθύνει τις ερευνητικές προτεραιότητες για το Hoosier Cancer Research Network, έναν ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ειδικεύεται σε πρώιμου σταδίου, πολυκεντρικές, ιατρικά καθοδηγούμενες κλινικές ογκολογικές δοκιμές και φροντίζει τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς της χώρας στο Veterans Administration Είναι επίσης μέλος της διοίκησης των βετεράνων.

«Για να είμαι ειλικρινής, αισθάνθηκα πολύ άσχημα για όλα αυτά την περασμένη εβδομάδα», δήλωσε ο Jalal. Η κλινική δοκιμή της συνεχίζεται, τουλάχιστον προς το παρόν, αλλά ορισμένοι ερευνητές όχι. «Είναι μια πολύ άσχημη κατάσταση», λέει ο Δρ Μαρκ Φλέρι, επικεφαλής πολιτικής του Cancer Action Network, του μη κερδοσκοπικού, μη κομματικού βραχίονα υπεράσπισης της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Σύμφωνα με τον Δρ Fleury, το θέμα δεν έχει λάβει τόση προσοχή όσο οι επιπτώσεις του σε μεμονωμένους ασθενείς, αλλά θέτει σε πραγματικό κίνδυνο την προσπάθεια της χώρας για καλύτερη φροντίδα του καρκίνου. «Σαφώς, χωρίς έρευνα για το επόμενο καλύτερο φάρμακο, ο αντίκτυπος μπορεί να μην γίνει πλήρως αισθητός για αρκετά χρόνια», λέει ο Fleury.

Ο Dmitry Walker, βοηθός διευθυντής του Ογκολογικού Φαρμακείου και των Υπηρεσιών Ερευνητικών Φαρμάκων στο WVU Medicine, δήλωσε ότι το ίδρυμά του θα ήθελε πολύ να διεξάγει μια δοκιμή για ασθενείς με καρκίνο της ουροδόχου κύστης χρησιμοποιώντας το Bacillus Calmette-Guérin (BCG), το οποίο είναι στην πραγματικότητα μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία, αλλά έχει περιορισμένη προμήθεια εδώ και χρόνια. Δήλωσε ότι αυτό δεν είναι δυνατό λόγω της μακροχρόνιας περιορισμένης προμήθειας.

Το BCG δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο ελλείψεων φαρμάκων του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), αλλά η Αμερικανική Εταιρεία Φαρμακοποιών Συστημάτων Υγείας δηλώνει ότι βρίσκεται σε ανεπάρκεια λόγω των αυστηρών ελέγχων που έχει θέσει σε εφαρμογή η φαρμακευτική εταιρεία Merck, ενώ η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά.

«Για τη διεξαγωγή αυτών των κλινικών δοκιμών, πρέπει να διασφαλιστεί ότι υπάρχουν αρκετοί κύκλοι θεραπείας. Και δεν παίρνουμε αρκετές ποσοστώσεις από τους κατασκευαστές για να καλύψουμε τη συνήθη ζήτηση των ασθενών», λέει ο Walker. «Νομίζω ότι είναι πολύ απογοητευτικό για τους ουρολόγους, επειδή υπάρχουν σίγουρα ασθενείς που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτή την κλινική δοκιμή».

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, καμία από τις κλινικές δοκιμές δεν έχει αναγκαστεί να κλείσει ή να αναστείλει λόγω έλλειψης προμηθειών, αλλά ορισμένες τοποθεσίες ενδέχεται να μην είναι σε θέση να εγγράψουν ασθενείς και δεν θα επηρεαστούν όλες οι τοποθεσίες την ίδια στιγμή.

«Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τα κέντρα κλινικών δοκιμών για να παρακολουθούμε την κατάσταση και θα παρέχουμε ενημερώσεις μόλις υπάρξουν νέα δεδομένα».

«Δεν υπάρχει πραγματικός λόγος ή λογική»

Τα νέα φάρμακα συνήθως δεν αποτελούν πρόβλημα για τους ερευνητές, επειδή οι φαρμακευτικές εταιρείες μπορούν συνήθως να τα προμηθεύουν στους ερευνητές. Το πρόβλημα έγκειται στα φάρμακα που οι επιστήμονες συχνά χρησιμοποιούν σε σύγκριση ή σε συνδυασμό με τη νέα θεραπεία. Πρόκειται για τα φάρμακα που χρησιμοποιούν σήμερα οι γιατροί για τη θεραπεία των ασθενών, και συχνά είναι γενόσημα.

Μια έρευνα σε μεγάλα κέντρα καρκίνου που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα διαπίστωσε ότι το 93% δεν μπορούσε να βρει αρκετή καρβοπλατίνη και το 70% έλλειψη σισπλατίνης. Στις αρχές Ιουνίου, η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεργάστηκε με την Κίνα για την απόκτηση ειδικής άδειας εισαγωγής σισπλατίνης για την ανακούφιση της έλλειψης, αλλά το φάρμακο παραμένει στον κατάλογο ελλείψεων του FDA. Ο Δρ Lawrence Feldman, ειδικός αιματολογίας και ογκολογίας, ο οποίος έχει διαχειριστεί κλινικές δοκιμές φαρμάκων για τον καρκίνο στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Ιλινόις στο Σικάγο, προσλαμβάνει ασθενείς για μέρος μιας πολυκεντρικής κλινικής δοκιμής για τον καρκίνο του πνεύμονα στην οποία συμμετέχει το Κέντρο Jalal. Στη δοκιμή αυτή χρησιμοποιείται καρβοπλατίνη, αλλά κάποια στιγμή το κέντρο ξέμεινε από καρβοπλατίνη. Για την αντικατάστασή της με την πιο εύκολα διαθέσιμη σισπλατίνη, η δοκιμή θα πρέπει να αλλάξει.

Ο FDA δήλωσε στο CNN σε ηλεκτρονικό μήνυμα την Πέμπτη ότι «συνεργάζεται στενά με τους διάφορους κατασκευαστές, οργανισμούς και άλλους που εμπλέκονται στην αλυσίδα εφοδιασμού για να κατανοήσουν, να μετριάσουν και να αποτρέψουν ή να μειώσουν τον αντίκτυπο της διαλείπουσας ή αυξημένης ζήτησης για ορισμένα προϊόντα». ο FDA δήλωσε επίσης ότι «συνεργάζεται στενά με τους διάφορους κατασκευαστές, οργανισμούς και άλλους που εμπλέκονται στην αλυσίδα εφοδιασμού για να διασφαλίσει ότι ουσιαστικές λύσεις Είπε ότι εργάζεται σε όλη την κυβέρνηση για να προσδιορίσει πιθανές πολιτικές για να διασφαλίσει “ουσιαστικές λύσεις».

Η ασταθής προμήθεια καθιστά δύσκολο τον προγραμματισμό κλινικών δοκιμών, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν χρόνια. Φάρμακα που υπάρχουν σε αφθονία τώρα μπορεί να είναι σε έλλειψη όταν αρχίσουν οι κλινικές δοκιμές. Η Jalal ανησυχεί για μια δοκιμή που διεξάγεται από έναν ερευνητή που εποπτεύει. Η Jalal ήταν ενθουσιασμένη όταν η εν λόγω δοκιμή ξεκίνησε πρόσφατα, αλλά η δοκιμή χρειάζεται σταθερή προμήθεια καρμποπλατίνης. «Αλλά χρειαζόμαστε σταθερή προμήθεια καρμποπλατίνης. Το σχεδιάζουμε εδώ και δύο χρόνια. Ελπίζω να καταφέρουμε να το καταχωρήσουμε εγκαίρως. Το σκέφτομαι εδώ και πολύ καιρό», είπε. Οι καθυστερήσεις στις εξετάσεις δεν είναι απλώς μια ενόχληση. Μπορεί να καταστήσει τις εξετάσεις άσκοπες.

Πηγή: www.ertnews.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή