Λογότυπο έκθεσης

Έκθεση Τεχνολογίας : Consumer Electronics Show

Η ομάδα Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας έχει ήδη περάσει στην «κοινωνική» ρομποτική και ξεκίνησε με ένα πρόγραμμα που επιτρέπει σε αυτιστικά παιδιά να επικοινωνούν με το περιβάλλον. Βασίστηκε στην επιστημονική παραδοχή, σύμφωνα με την οποία τα παιδιά αυτής της κατηγορίας έχουν αυξημένες δυνατότητες που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν λόγω του αυτισμού. Ξεκίνησαν φτιάχνοντας ένα ρομπότ που έχει τη μορφή λουλουδιού, γιατί εκτιμήθηκε ότι είναι μια εικόνα που δημιουργεί θετικά αισθήματα στα παιδιά. Η ομάδα της ελληνικής τεχνολογίας θα παρευρεθεί στην σπουδαιότερη έκθεση στον κόσμο.

Γράφει η Χαρά Τζαναβάρα

Δέκα ομάδες στον τομέα της νεοφυούς τεχνολογίας, η «αφρόκρεμα» των πολυάριθμων ελληνικών start ups, θα εκπροσωπήσουν τη χώρα για πρώτη φορά στο Consumer Electronics Show (SEC), τη σημαντικότερη έκθεση τεχνολογίας στον κόσμο, που γίνεται στο Λας Βέγκας και ανοίγει τις πύλες της στις 8 Ιανουάριου σε έναν χώρο που καλύπτει περισσότερα από 2 εκατομμύρια τ.μ. Διοργανώνεται από το 1967 στην αμερικανική μεγαλούπολη και φέτος θα φιλοξενήσει πάνω από 4.500 εταιρείες και ομάδες από 150 χώρες.

Τι λέει ο Νίκος Παππάς

«Είσαστε οι καλύτεροι πρεσβευτές της καινούργιας Ελλάδας, που ξαναστέκεται στα πόδια της μετά τα μνημόνια», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε με αφορμή την αναχώρηση της τεχνολογικής dream team και εξελίχθηκε σε ανοιχτή συζήτηση με τους εκπροσώπους των ομάδων, που αποκάλυψε καινοτομίες, μεράκι και πρωτιές που έχουν ήδη κερδίσει σημαντικά βραβεία.

Η τεχνολογία που επιστρατεύεται για να κάνει πιο εύκολη την αγροτική παραγωγή, οι νέες δυνατότητες του cloud computing (υπολογιστικό «νέφος»), η εκπαίδευση γιατρών σε επεμβάσεις που απαιτούν λεπτούς χειρισμούς και η ρομποτική, αλλά με κοινωνική διάσταση, είναι μερικοί από τους τομείς που θα παρουσιαστούν από τις ελληνικές start ups στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η τελευταία πρωτοβουλία, που αναπτύσσεται από την ομάδα ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, συγκαταλέγεται στις καλύτερες της Ευρώπης και ανέπτυξε ένα αυτοματοποιημένο σύστημα που έχει τη μορφή λουλουδιού για να είναι πιο φιλικό για παιδιά με αυτισμό και να τα βοηθά να επικοινωνούν με άτομα του περιβάλλοντος τους!

Ο Νίκος Παππάς τόνισε πολλές φορές ότι τα συναρμόδια υπουργεία προωθούν προγράμματα που διευκολύνουν αλλά και χρηματοδοτούν πρωτοβουλίες στον τομέα των νέων τεχνολογιών, στον οποίο η Ελλάδα έχει να παρουσιάσει αξιοζήλευτες επιδόσεις. Αποκάλυψε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ξένες επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας, διαπιστώθηκε όμως ότι υπάρχουν ελλείψεις σε προγραμματιστές και γίνεται προσπάθεια να καλυφθεί το κενό μέσα από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Πρόγραμμα 40 εκατ. ευρώ

«Το Δημόσιο έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει την επιχειρηματικότητα σε αυτούς τους τομείς», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι στις νέες δυνατότητες που ανοίγονται για τη χώρα ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να συμπορεύονται χωρίς να αλληλοδαιμονοποιούνται. Αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία για ηλεκτρονικό μητρώο επιχειρήσεων (ΓΕΜΗ) σε συνδυασμό με 130.000 ψηφιακές υπογραφές που θα μειώσουν τη γραφειοκρατία.

Αναφέρθηκε επίσης στο νέο πρόγραμμα ύψους 40 εκατ. ευρώ που θα προκηρυχθεί για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στις δημόσιες συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, το οποίο θα ξεκινήσει από τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ και θα επεκταθεί στο μετρό, που προβλέπεται να λειτουργήσει το 2020. Προανήγγειλε την επέκταση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στα γήπεδα, καθώς και στο σύνολο των αρχαιολογικών χώρων.

«Το 2019 θα είναι η χρονιά της τεχνολογίας», διαβεβαίωσε ο Στέλιος Ράλλης, γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, και σημείωσε ότι θα είναι ο νέος τομέας που θα αναδείξει η Ελλάδα στην προσπάθεια να ξεφύγει από τη σημειολογία του γνωστού τουριστικού προϊόντος που την έχει κάνει διάσημη σε όλο τον κόσμο.

Η παρουσία της Ελλάδας στην έκθεση

Η ελληνική παρουσία στην έκθεση τεχνολογίας ενισχύεται από το Enterprise Greece, τον δημόσιο φορέα που δραστηριοποιείται για την προσέλκυση επενδύσεων αλλά και την εξωστρέφεια των ελληνικών πρωτοβουλιών, συμμετέχοντας σε κυβερνητικά προγράμματα για ανακοπή του brain drain, τη φυγή «εγκεφάλων» στο εξωτερικό και την επιστροφή επιστημόνων στην Ελλάδα, όπως τόνισε ο γενικός διευθυντής του φορέα, Ηλίας Ηλιάδης.

Ενημέρωσε ότι χρηματοδοτούνται 40 δράσεις τον χρόνο, ενώ υποβάλλονται περίπου 1.000 αιτήματα δυνητικών επενδυτών που αναζητούν ευκαιρίες στην Ελλάδα.

Οι δέκα ομάδες επιλέχθηκαν ανάμεσα από 140 προτάσεις που υποβλήθηκαν, όπως εξήγησε η Λίτσα Παναγιωτοπούλου, γενική γραμματέας του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, η οποία επισήμανε πως η συμμετοχή στην έκθεση του Λας Βέγκας είναι το «επόμενο βήμα» μετά την επιτυχημένη παρουσία των ελληνικών start ups στην 83η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της χθεσινής συνέντευξης Τύπου ήταν οι παρεμβάσεις των εκπροσώπων των ομάδων, που περιέγραψαν τις εμπειρίες τους από την ανάπτυξη των τεχνολογικών καινοτομιών, αλλά έθεσαν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Οι ευφυείς μεταφορές

Η αγροτική παραγωγή, ένας τομέας δύσκολος αλλά με μεγάλες προοπτικές για την Ελλάδα, είναι το σημείο αναφοράς για τον Βασίλη Τσίπα. Ο νεαρός γεωπόνος από το Καμάρι Κορινθίας είναι ο ιδρυτής της Plant Box, που ξεκίνησε από το φυτώριο της οικογένειάς τους και ανέπτυξε ένα πρωτότυπο τεχνολογικό σύστημα για την παραγωγή και μεταφορά φυτών σε μεγάλες αποστάσεις. Ξεκίνησε από την ελιά, που του εξασφάλισε ήδη ένα πανευρωπαϊκό βραβείο, ενώ ετοιμάζεται για τα επόμενα βήματα σε άλλες καλλιέργειες.

Ο Αντώνης Καραλούλης, συνιδρυτής της Ridemind, ανέπτυξε τις δυνατότητες που υπάρχουν στις ευφυείς μεταφορές. Το μεγάλο στοίχημα είναι οι συνδυασμένες μετακινήσεις, που θα δώσουν νέα ώθηση στον τουρισμό, αλλά θα διευκολύνουν και τις καθημερινές μετακινήσεις, μέσα από το σύστημα του carpooling, το οποίο εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Μέσα από μια εφαρμογή στο κινητό, επιτρέπει τη χρήση ενός Ι.Χ. για την από κοινού μετακίνηση εργαζομένων που έχουν κοινό σημείο αναφοράς, π.χ. ίδια επιχείρηση ή ίδιο ωράριο.

Προσομοίωση χειρουργικών επεμβάσεων

Η πρώτη ολοκληρωμένη πλατφόρμα για προσομοίωση χειρουργικών επεμβάσεων έγινε από την OramaVR, που ιδρύθηκε το 2016 από ομάδα καθηγητών του Ινστιτούτου Τεχνολογίας με πρωτοβουλία των καθηγητών Γιώργου Παπαγιαννάκη, Ελευθέριου Τσιρίδη και Πάνου Τραχανιά. Εδρεύει στο Τεχνολογικό Πάρκο στο Ηράκλειο της Κρήτης και έχει ήδη γραφεία στις ΗΠΑ, ενώ έχει συνεργασίες με νοσηλευτικά ιδρύματα στην Ευρώπη και την Αμερική, κυρίως στον τομέα της ορθοπεδικής χειρουργικής. Η ομάδα κέρδισε ήδη το δεύτερο βραβείο στον ελληνικό διαγωνισμό Καινοτομίας. Ο επόμενος στόχος της, όπως εξήγησε ο Χρήστος Τσάκος, είναι ένα σύστημα κλινικής δοκιμής σε πολλούς τομείς.

Άλλες Τεχνολογικές Καινοτομίες

Ο Παναγιώτης Μήτσιος, από την ομάδα ΤΕΚΜΟΝ, παρουσίασε το λογισμικό που επιτρέπει τη μαζική και αυτόματη ειδοποίηση πληθυσμού σε περίπτωση ανάγκης. Το σύστημα εφαρμόζεται ήδη στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Η ομάδα CityCrop επεξεργάστηκε ένα ηλεκτρονικό σύστημα που επιτρέπει την καλλιέργεια φυτών εσωτερικού χώρου μέσα στο νερό. Οι σπόροι τοποθετούνται σε ειδική κατασκευή που έχει προγραμματιστεί ώστε να καλύπτει όλες τις ανάγκες του φυτού σε κάθε φάση ανάπτυξής του, όπως εξήγησε ο Χρήστος Ραυτογιάννης.

Η Μαργαρίτα Δόμπα εκπροσώπησε τη SpotlightPOS, που έχει ήδη αναπτύξει δραστηριότητες στις σκανδιναβικές χώρες, τη Γερμανία και την Αυστραλία. Ξεκίνησε από την ανάγκη των μελών της ομάδας να οργανώσουν ένα ιδιόκτητο δίκτυο καφέ και τα βήματά τους τους οδήγησαν στην αξιοποίηση άγνωστων «περιοχών» του cloud που τους επιτρέπει να αποθηκεύουν και να διαχειρίζονται δεδομένα. Το lifestyle Wallet είναι ένα ελληνικής επινόησης «πορτοφόλι» που μπορεί να αξιοποιηθεί στην εστίαση και τους χώρους διασκέδασης.

Μια ιδέα η οποία θα φέρει… λαβράκια στις υπηρεσίες που ασχολούνται με τον εντοπισμό «μαύρου» χρήματος υλοποίησε η ομάδα Norbloc, που εδρεύει στη Σουηδία, αλλά αναπτύσσει μέρος των συστημάτων της στην Ελλάδα. Ο Λεωνίδας Σταυρόπουλος εξήγησε ότι πρόκειται για ένα σύστημα που δημιουργήθηκε από το μηδέν και επιτρέπει τη διασταύρωση δεδομένων από το τραπεζικό σύστημα.

Η «κοινωνική» ρομποτική

Τον επίλογο της χθεσινής «ξενάγησης» στον κόσμο της τεχνολογίας έκανε με τον καλύτερο τρόπο ο αναπληρωτής καθηγητής Νικόλαος Φαχαντίδης, από την ομάδα Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Η πρωτοβουλία είχε ξεκινήσει από χρόνια και είχε πετύχει σημαντικές διακρίσεις, αλλά συγκροτήθηκε σε Ακαδημία Ρομποτικής μόλις το 2015. Ενα χρόνο αργότερα κέρδισε μια πανευρωπαϊκή διάκριση με το STIMEY, που βαθμολογήθηκε με άριστα ανάμεσα σε 207 προγράμματα.

Η ομάδα έχει ήδη περάσει στην «κοινωνική» ρομποτική και ξεκίνησε με ένα πρόγραμμα που επιτρέπει σε αυτιστικά παιδιά να επικοινωνούν με το περιβάλλον. Βασίστηκε στην επιστημονική παραδοχή, σύμφωνα με την οποία τα παιδιά αυτής της κατηγορίας έχουν αυξημένες δυνατότητες που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν λόγω του αυτισμού. Ξεκίνησαν φτιάχνοντας ένα ρομπότ που έχει τη μορφή λουλουδιού, γιατί εκτιμήθηκε ότι είναι μια εικόνα που δημιουργεί θετικά αισθήματα στα παιδιά.

Τα ηθικά ζητήματα

Τα αποτελέσματα ήταν θετικά και ήδη η ομάδα ετοιμάζεται να δημιουργήσει αυτόματα μηχανήματα για την εξυπηρέτηση μοναχικών ατόμων που χρειάζονται βοήθεια. «Προβληματιζόμαστε για τη μορφή που πρέπει να έχουν», εξήγησε ο εκπρόσωπος της επιστημονικής ομάδας και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα τεχνικά και κυρίως στα ηθικά ζητήματα που δημιουργεί η είσοδος των ρομπότ στην καθημερινή ζωή.

Οι άλλες δύο ομάδες δεν μπόρεσαν να εκπροσωπηθούν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής γιατί δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη.

Πηγή: Η εφημερίδα των συντακτών

Σχετικά άρθρα:

Ρομποτική καρέκλα για ΑμεΑ

Η Διάνα και η ομάδα της πρώτοι στη ρομποτική στον κόσμο

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή