Η κ. Καφατσάκη χαμογελαστή
Πηγή φωτογραφίας Facebook

Συνέντευξη στο Χρήστο Ράπτη

Τίνα Καφατσάκη – Νέα δήμαρχος  Ζωγράφου

«Η Δημόσια Διοίκηση χρειάζεται περισσότερες γυναίκες»

Η νέα δήμαρχος Ζωγράφου Τίνα Καφατσάκη, από 1ης Ιανουαρίου θέτει το πρόγραμμά της σε λειτουργία. Βασικά του στοιχεία: η ενίσχυση των κοινωνικών δομών, η ενίσχυση του ισοζυγίου πρασίνου με ταυτόχρονη αύξηση των δημόσιων χώρων, η δημιουργία μιας πόλης που ανακυκλώνει και είναι καθαρή.

■ Είστε μια από τις 22 γυναίκες που αναλαμβάνουν από το 2024 τη διοίκηση ενός δήμου. Θεωρείτε ότι η Δημόσια Διοίκηση χρειάζεται περισσότερες γυναίκες;

Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους: 22 γυναίκες δήμαρχοι στους 332 δήμους της χώρας, μόλις το 6,6%. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και συνολικά η Δημόσια Διοίκηση χρειάζεται πολύ περισσότερες γυναίκες και από την άποψη της ισότητας αλλά και από την άποψη της σφαιρικότερης και πληρέστερης αντιμετώπισης των θεμάτων.

■ Θα επιδιώξετε να ενισχύσετε τις κοινωνικές δομές στον Δήμο Ζωγράφου;

Είναι επιτακτική ανάγκη η ενίσχυση των κοινωνικών δομών: κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό φαρμακείο, κοινωνικό ιατρείο, κοινωνικό φροντιστήριο, Κέντρο κοινότητας, Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, βοήθεια στο σπίτι, εφαρμογή του προγράμματος ΟΦΗΛΙ (Ολοκληρωμένη Φροντίδα Ηλικιωμένων), ανταλλακτήριο ρούχων, θερινά προγράμματα για τα παιδιά, λειτουργία της παιδικής κατασκήνωσης στη Ραφίνα, θέσεις για όλα τα παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, Συμβουλευτικό κέντρο οικογενειών, σχολές γονέων, δημιουργία Κέντρου υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών, επαναλειτουργεία του Κέντρου Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών, ΚΔΑΠ για τα ΑμεΑ και φροντίδα για κάθε συμπολίτη μας που έχει ανάγκη ήταν και είναι στις προτεραιότητές μας, ολοκληρωμένο πρόγραμμα σίτισης, εμβολιασμού και υιοθεσίας αδέσποτων ζώων. Κοινωνική προσφορά είναι οι πλούσιες πολιτιστικές δομές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

■ Οι αστικοί δήμοι πάσχουν από έλλειψη δημόσιου χώρου. Μειωμένο ισοζύγιο πρασίνου και ποιότητα ζωής. Τι θα κάνετε;

Ο Δήμος Ζωγράφου περιβάλλεται από ένα πράσινο πέταλο, Πάρκο Γουδί – Πολυτεχνειούπολη – Πανεπιστημιούπολη – Αλσος Ιλισίων, αλλά το κέντρο του είναι πυκνοκατοικημένο. Εκείνο που θα υλοποιήσουμε είναι ένα μεγάλο πάρκο πρασίνου και αναψυχής 25 στρεμμάτων στο κτήμα της βίλας Ζωγράφου. Δημιουργία του πάρκου Ιλισίων, έκτασης 17 στρεμμάτων. Οπου είναι δυνατόν θα δημιουργήσουμε χώρους πρασίνου. Μεγάλος στόχος παραμένει, μαζί με τους Δήμους Αθηναίων και Παπάγου – Χολαργού, το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδί.

■ Μπορεί ο Δήμος Ζωγράφου να γίνει ένας δήμος «καθαρός» από σκουπίδια;

Με την κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό, σε μηχανολογικό εξοπλισμό, την αύξηση των υπόγειων κάδων. Με μία ολοκληρωμένη πολιτική διαχείρισης και μείωσης του όγκου των απορριμμάτων με εφαρμογή εκτεταμένου προγράμματος κάδων ανακυκλώσιμων υλικών και συμμετοχή του δήμου σε συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων. Δημιουργία ρεύματος οργανικών απορριμμάτων, αρχικά στους μεγάλους «παραγωγούς» με επέκτασή του, σταδιακά σε όλες τις περιοχές του δήμου, όπως προβλέπεται, στο τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων που εκπονήσαμε σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

■ Έχετε κάποιο σχέδιο για κυκλοφοριακό και στάθμευση;

Ναι. Κατασκευή δύο υπόγειων στεγασμένων σταθμών στάθμευσης, με αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων. Πιλοτική εφαρμογή των αρχών βιώσιμης αστικής κινητικότητας, (μελέτη ΕΜΠ) με ενίσχυση των ΜΜΜ και καθιέρωση νέων πρακτικών μετακίνησης. Συνεργασία με την Αττικό Μετρό και παρακολούθηση της κατασκευαστικής περιόδου.


Είπε:

“Ολοκληρωμένη πολιτική διαχείρισης και μείωσης του όγκου των απορριμμάτων με εφαρμογή εκτεταμένου προγράμματος κάδων ανακυκλώσιμων υλικών και συμμετοχή του Δήμου σε συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων”

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή