Καφές σε αναμονή-Τοστ σε αναμονή

Συνέντευξη στον Δημήτρη Πανέλη

Να είσαι νέος, να προσπαθείς να επιβιώσεις καθημερινά στον ανταγωνισμό του ελεύθερου επαγγέλματος και στην Ελλάδα της κρίσης και παρ’ όλα αυτά, να μην κοιτάς μόνο τον εαυτό σου, αλλά να θυσιάζεις συστηματικά ατέλειωτες ώρες σου εθελοντικά, προσφέροντας πανελλαδικά, σε άγνωστους για εσένα συνανθρώπους σου που το έχουν ανάγκη.

Νομίζω αυτή είναι η καλύτερη εισαγωγή για να σας συστήσω τον Δημήτρη Πανέλη!

Ο Δημήτρης Πανέλης είναι 30 ετών, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καβάλα. Οι πρώτες του σπουδές ήταν στις τηλεπικοινωνίες και στα δίκτυα. Συνέχισε τις σπουδές του στην δραματική σχολή της Δήλου. Από το 2015 έχει ξεκινήσει μία εθελοντική πρωτοβουλία η οποία ονομάζεται «σε αναμονή». Έχει εργαστεί ανά διαστήματα στον ιδιωτικό τομέα σε εταιρίες τηλεπικοινωνιών.

Β.Α.: Πώς γεννήθηκε η δράση «Σε Αναμονή»;

Δ.Π.: «Τον Οκτώβρη του 2015 έρχεται στα χέρια μου ένα άρθρο για μία παράδοση στη Νάπολη του Β Παγκοσμίου Πολέμου, όπου κάποιοι εύποροι άνθρωποι της εποχής κέρναγαν, προπλήρωναν κάποιους καφέδες στα εργατικά καφενεία της πόλης, τους έβαζαν σε αναμονή όπως λέγεται, για ανθρώπους που δεν είχαν την τύχη ή την ευκολία να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα καφεδάκια.

Σκέφτηκα να έρθει στην Ελλάδα και να εφαρμοστεί αυτή η ιδέα σε είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης.

Δική μου προτεραιότητα ήταν να πάει πιο πολύ σε είδη πρώτης ανάγκης όπως φαγητό, φάρμακα, αλλά και υπηρεσίες.

Γιατί σήμερα Σε Αναμονή, έχουν μπει και υπηρεσίες υγείας, δηλαδή check-up σε αναμονή. Διαγνωστικά κέντρα, Μαθήματα «σε αναμονή» επίσης από εθελοντές καθηγητές. Θεατρικές παραστάσεις μετέπειτα κλπ.».

Β.Α.: Και πώς μπήκε η βάση για τη δράση στην Ελλάδα;

Δ.Π.: «Γράφω τα ξημερώματα με το που έρχεται η ιδέα σενάριο για ένα σύντομο ταινιάκι μικρού μήκους, όπου η ιδέα ήταν να το γυρίσω, να υλοποιηθεί και να ανέβει στο διαδίκτυο. Την άλλη μέρα πηγαίνω στη δραματική σχολή να προτείνω την ιδέα στους συμφοιτητές μου έτσι ώστε να συμμετέχουν στο γύρισμα του βίντεο, και μετά από λίγο διάστημα αφού έχω βρει την κάμερα από ένα φίλο και το μαγαζί που θα γυριστεί όλο αυτό , ξεκινάνε τα γυρίσματα. Ένα μήνα μετά, περίπου, ολοκληρώνεται η όλη διαδικασία και γύρω στις 20 Νοεμβρίου 2015 ανεβαίνει το βίντεο στο youtube και ανοίγω και τη σελίδα στο facebook.

Ξεκίνησε ένας τηλεφωνικός χαμός από επιχειρήσεις, από εθελοντές, από κόσμο, από τον οποιονδήποτε που ήθελε να μάθει τι είναι αυτό, πως λειτουργεί και πως μπορεί να συμμετέχει.

Έπρεπε λοιπόν να στήσω όλο το δίκτυο με κάποιους βασικούς κανόνες για το πώς μπορούν να μπαίνουν οι επιχειρήσεις και να συμμετέχουν επίσημα σε όλο αυτό. Θέλαμε κανόνες λειτουργίας, λογότυπο, αφίσα…

Άμεσα ήρθε, ευτυχώς, η στήριξη από μικρές ομάδες πανελλαδικά, όπου ξεκίνησαν την αυτοοργάνωσή τους στην ουσία, από πόλη σε πόλη, για να στηθεί το δίκτυο ακόμα πιο σύντομα.

Δημιουργούνται πάνω από 30 εθελοντικές ομάδες το πρώτο εξάμηνο και περισσότερες από 500 με 600 επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί ήδη στο δίκτυο».

Η δράση έως σήμερα

Β.Α.: Κάνοντας μια αναδρομή, ποια τα σημαντικότερα βήματα της δράσης έως σήμερα;

Δ.Π.: «Ένα χρόνο μετά έφτιαξα ένα ντοκιμαντέρ, το «Ένα χρόνο σε αναμονή». Ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους το οποίο πήρε δύο βραβεία στο φεστιβάλ Χαλκίδας και στο φεστιβάλ Ναυπλίου. Ήταν μία αναγνώριση και της δράσης . Ήταν ένα όνειρο ζωής το οποίο πραγματοποιήθηκε. Δηλαδή είδα μία δική μου δουλειά να προβάλλεται σε ένα κινηματογράφο. Ένα ντοκιμαντέρ που έχει να κάνει με μία ιδέα πολύ όμορφη.

Μετά έρχεται ένα ακόμα βραβείο στο φεστιβάλ εθελοντισμού skywalker σαν επιβράβευση της προσπάθειας. Μετά έρχεται η παράσταση το «επανάσταση σε αναμονή», μια ιδέα που είχα, το οποίο το θεωρώ ως ένα ιδεολογικό υπόβαθρο της όλης ιδέας της «αναμονής» και όχι μόνο. Πρόκειται για μια κοινωνικοπολιτική παράσταση, η οποία είναι τοποθετημένη στο μέλλον, στο 2030, όπου στην Ελλάδα έχουμε Δικτατορία. Και είναι τοποθετημένο με τέτοιο τρόπο όπου αναλύεται μία λογική του πως λειτουργούμε σαν άνθρωποι, σαν Έλληνες γενικότερα.

Ανέβηκε για 8 παραστάσεις την πρώτη φορά στο θέατρο Άβατον. Ανεβαίνει για δεύτερη σεζόν στο θέατρο Αλκμήνη και μετά γίνονται κάποιες μεμονωμένες παραστάσεις σε διάφορα φεστιβάλ, όπως το φεστιβάλ Ρεματιάς το καλοκαίρι που μας πέρασε.

Σαν σταθμός ήταν και δύο χρόνια πριν η συναναστροφή μου με το Higgs όπου στην ουσία εκεί μπαίνω σε ένα πολύ δημιουργικό χώρο, όπου δέχομαι μία εκπαίδευση για το πώς μπορείς μία εθελοντική πρωτοβουλία να την αναπτύξεις ακόμα περισσότερο. Και έτσι πέρυσι ιδρύθηκε και νομικά η δράση, με τη μορφή της ΑΜΚΕ.

Για τρία χρόνια κάλυπτα από την τσέπη μου οποιαδήποτε ανάγκη με την εργασία μου από τον ιδιωτικό τομέα. Έπρεπε να καλύπτω όλα τα έξοδα, ας πούμε έντυπου υλικού, μετακινήσεων, όλα τα έξοδα και τις ανάγκες που έχει ένα τόσο μεγάλο δίκτυο που πρέπει να αναπτυχθεί . Ταξίδια, επικοινωνία και ότι συνεπάγεται αυτό . Που πολύς κόσμος δεν το γνωρίζει, αλλά τα έξοδα είναι πολλά. Γι’αυτό έπρεπε να αποκτήσουμε μια νομική σύσταση, για να μπορούμε να διεκδικήσουμε κάποια χρηματοδότηση.

Ο Οργανισμός δεν έχει καμία οικονομική συναναστροφή, δηλαδή να λάβει η να δώσει χρήματα. Το μόνο που έπρεπε και οφείλαμε να κάνουμε ήταν στην ουσία να κρατήσουμε το δίκτυο ζωντανό με προσωπική δουλειά, με προσωπικό κόστος και με προσωπικό χρόνο και χρήμα στην ουσία.

Έλενα Δελακούρα, Δημήτρης Πανέλης στο έργο Επανάσταση σε Αναμονή

Όλες οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις σε ψηφιακά σε μια εφαρμογή

Η πρώτη αίτηση που συμπληρώνουμε είναι για το διαγωνισμό του ιδρύματος Vodafone “world of difference” όπου τυχαίνει να επιτυγχάνουμε. Να είμαι συγκεκριμένα ένας από τους δέκα wonders όπως λέγεται, όπου στην ουσία κλήθηκα να υλοποιήσω την ιδέα της εφαρμογής του «σε αναμονή go» που είχε αναπτυχθεί πιλοτικά . Στην ουσία ο στόχος ήταν να ενταχθούν ψηφιακά στην εφαρμογή όλες αυτές οι επιχειρήσεις που είναι στο δίκτυό μας. Ξεκινώντας από την Αττική,

Έτσι ώστε να μπορούμε να βρεθούμε, να δούμε ποια είναι η πλησιέστερη επιχείρηση που υπάρχει δίπλα μας που έχει ένα προϊόν η μια υπηρεσία «σε αναμονή» και να ενημερώσουμε ένα συνάνθρωπό μας που θα βρεθεί σε μία ανάγκη, ότι ξέρεις κάτι; Στα 50 μέτρα, στα 100, μπορείς να βρεις ατή την επιχείρηση αντίστοιχα. Οπότε το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με επιτυχία τον περασμένο Αύγουστο και πλέον είμαστε στη φάση όπου προσπαθούμε να χτίσουμε τα επόμενα βήματα, τις επόμενες αιτήσεις, να μπορέσει να είναι βιώσιμο όλο αυτό το εγχείρημα».

Β.Α.: Επόμενος στόχος;

Δ.Π.: «Επόμενος στόχος είναι να βρεθούν οι πόροι έτσι ώστε να βγουν κάποια λειτουργικά έξοδα του Οργανισμού , όπως είναι τα ενοίκια και τα έντυπα και η επικοινωνία και βασικά πράγματα, έτσι ώστε να ξεκινήσουν να αναπτύσσονται και κάποια προγράμματα όπως είναι το «κολατσιό σε αναμονή».

Β.Α.: Ποια είναι τα νούμερα που σας κάνουν περήφανους στο «σε αναμονή»;

Δ.Π.: «Πάντα προσπαθούμε να είμαστε φειδωλοί στα νούμερα γιατί όταν ξεδιπλώνεται ένα τόσο μεγάλο δίκτυο χωρίς να είναι απόλυτα μετρήσιμα τα δεδομένα, πρέπει να είσαι συγκρατημένος. Εκ πρώτης έχουν μπει στο δίκτυο περισσότερες από 1000 επιχειρήσεις σε αυτά τα 4 χρόνια συναναστροφής με την ιδέα και τη δράση και έχουν δοθεί κατά προσέγγιση περισσότερα από 800 χιλιάδες προϊόντα. Σε περισσότερους από 70.000 συνανθρώπους μας. Αυτά είναι τα πιο συγκρατημένα νούμερα που μπορούμε να βγάλουμε με βάση τις επιχειρήσεις και την ενημέρωση που έχουμε όλα αυτά τα χρόνια» .

Β.Α.: Τι κρατά αυτή την ιδέα ζωντανή σήμερα;

Δ.Π.: «Θεωρώ ότι είναι το ένστικτο της αλληλεγγύης που υπάρχει μέσα μας και ζητάει απλά μία μικρή αφορμή για να βγει προς τα έξω. Θεωρώ ότι όλα αυτά τα χρόνια δόθηκαν πολλές αφορμές με την πολυδιάστατη κρίση, την οποία θεωρώ ότι δεν την ξεπεράσαμε, ούτε θεωρώ ότι θα την ξεπεράσουμε και σαν κοινωνία άμεσα».

Β.Α.: Ποιος μπορεί να είναι ο τελικός στόχος της δράσης;

Δ.Π.: «Στόχος είναι κάποια στιγμή να μαζέψουμε όλα αυτά τα σήματα μας και να τα κάψουμε σε μια ωραία πλατεία γύρω γύρω, αλλά να είναι και χειμώνας, να ζεσταθούν και κάποιοι άνθρωποι, ενδεχομένως και όλοι μαζί σε μια αγκαλιά, σε ένα κύκλο και να έχουμε να θυμόμαστε ότι κάποτε συνέβη και αυτό στην Ελλάδα».

Β.Α.: Γιατί να μπει στη δράση σας μια επιχείρηση; Πολλοί φοβούνται ότι υποβαθμίζονται, άλλοι ίσως το κάνουν για να εκμεταλλευτούν τη δωρεάν διαφήμιση που τους προσφέρετε, πώς το ελέγχετε όλο αυτό;

Δ.Π.: «Είναι μία εταιρική κοινωνική ευθύνη μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Εγώ έτσι το ονομάζω. Οπότε η επιχείρηση αποκτά και ένα κοινωνικό προφίλ με το που μπαίνει σε αυτή τη δράση και είναι κάτι το οποίο εξυπηρετεί και βοηθάει και την ίδια και τους πελάτες και γενικότερα τους ανθρώπους της γειτονιάς. Οπότε μόνο όφελος έχει, παρά κάτι να χάσει.

Μπορεί να το ξεκινήσει μια επιχείρηση και να μπουν κάποια προϊόντα «σε αναμονή». Και να είναι σε μια περιοχή που δεν θα πηγαίνουν εύκολα αυτοί οι άνθρωποι να πάρουν αυτά τα προϊόντα, οπότε τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Οι επιχειρήσεις μας δίνουν αυτά τα προϊόντα μια φορά την εβδομάδα, δυο φορές την εβδομάδα ανάλογα πόσα είναι και το είδος των προϊόντων και δίνονται στοχευμένα είτε σε κάποιες οικογένειες της γειτονιάς τους ή σε κάποια κέντρα ή σε κάποιους συγκεκριμένους φορείς, σε κάποιο ίδρυμα, οπότε αυτό το πράγμα γίνεται ακόμα πιο στοχευμένο.

Επίσης, η ίδια η κοινωνία έχει αναπτύξει άτυπους μηχανισμούς ελέγχου και μπορούμε να διασταυρώσουμε αν μια επιχείριση λειτουργεί κακόβουλα και έτσι, όπως μπήκε στη δράση, το ίδιο εύκολα θα βγει»!

Ταμπέλα: Φάρμακα Σε Αναμονή

Β.Α.: Πώς βρίσκουμε τις επιχειρήσεις που είναι σε αναμονή;

Δ.Π.: «Τις βρίσκετε κυρίως στη σελίδα στο facebook όπου είναι το βασικό εργαλείο επικοινωνίας μας καθημερινά, όπου ανεβαίνουν συνέχεια νέες επιχειρήσεις και υπάρχει και λίστα με τις επιχειρήσεις , είτε στην εφαρμογή «σε αναμονή go». Που μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν, εννοείται είτε από android είτε από ios».

Πως μπορούμε να συμμετέχουμε

Β.Α.: Η Διαδικασία;

Δ.Π.: «Με τον πιο απλό τρόπο βοηθάμε έμπρακτα ο ένας τον άλλον. Με ποιο τρόπο; Προπληρώνοντας ένα ποσό για καφέ, ένα ψωμί, ένα γάλα, λίγο κρέας, φρούτα και για κάθε λογής προϊόντα ή υπηρεσίες για κάποιον συνάνθρωπό μας που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσει σε κάποια από τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στη δράση. Ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού βάζει ένα πινακάκι με την σήμανση της αναμονής στο εσωτερικό της επιχείρησης σε εμφανές σημείο. Βγάζει μια φωτογραφία και μας την προωθεί σε ένα μήνυμα στην σελίδα μας στο facebook«Σε Αναμονή» ή στο email dim_panel@yahoo.gr έτσι ώστε να εντάξουμε την επιχείρηση στην λίστα με τις υπόλοιπες. Όταν ένας πελάτης κάνει μια δωρεά, η επιχείρηση κόβει σε ένα απλό διπλότυπο μπλοκάκι την απόδειξη για το ποσό που δόθηκε για να μπει “σε αναμονή” και δίνει το λευκό χαρτάκι στον πελάτη που έκανε την δωρεά. Στη συνέχεια όταν ένας ωφελούμενος ζητήσει το προϊόν που είναι “σε αναμονή” η επιχείρηση κόβει κανονική απόδειξη από την ταμειακή και δίνει το προϊόν. Έτσι η επιχείρηση είναι και φορολογικά καλυμμένη”.

Είναι συγκλονιστικό άμα το σκεφτούμε κάποιος να πλήρωσε «σε αναμονή» κάτι, ένα καφέ το 2015 και να βρέθηκε να τον χρειάζεται να τον πάρει το 2019.

Και το αντίστροφο . Δηλαδή κάποιος που πήγε να ζητήσει κάτι «σε αναμονή» στη συνέχεια βρήκε μια δουλειά ή βοηθήθηκε.

Το Κάλεσμα!

«Στις 24 Νοεμβρίου κλείνουμε επίσημα 4 χρόνια Σε Αναμονή.  Θα κάνουμε μια εκδήλωση φέτος για να τιμήσουμε τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο δίκτυό μας με κάτι πολύ συμβολικό και τους εθελοντές μας φυσικά. Η εκδήλωση θα γίνει 24 Νοεμβρίου, ημέρα Κυριακή 5:30 το απόγευμα, στο κινηματοθέατρο Λάμπρος Κωνσταντάρας- Ρένα Βλαχοπούλου στο Αιγάλεω , όπου θα γίνει και η προβολή μιας ταινίας πάλι μικρού μήκους που έχω φτιάξει, το life on hold, «ζωή σε αναμονή». Πρώτη φορά, θα είναι επίσημη προβολή. Οπότε εννοείται είστε όλοι καλεσμένοι»!

Μπορείτε να βρείτε την εκδήλωση στο facebook εδώ.

Β.Α.: Εναλλακτικοί τρόποι προσφοράς στον οργανισμό σας;

«Υπάρχει ένας αριθμός λογαριασμού του Οργανισμού πλέον επίσημος, όπου μπορείς να καταθέσεις το ποσό που θέλεις και να πάμε εμείς σε μια επιχείρηση να σου στείλουμε την απόδειξη ότι η δωρεά σου καταχωρήθηκε στην επιχείρηση της επιλογής σου».

Κάνε τη δωρεά σου στον Οργανισμό πατώντας εδώ:
Κάνε Μια Δωρεά

Περισσότερα για τη δράση Σε Αναμονή, μάθε κάνοντας like στη σελίδα του Οργανισμού στο Facebook:
@seanamoni

instagram: se_anamoni

Σχετικά με τον συντάκτη

Βαγγέλης Αυγουλάς
Δικηγόρος, Πρόεδρος του Οίκου Ναύτου, Τακτικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης VIEWS για νέους με προβλήματα όρασης

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο