Κρεβάτια κλουβιά στα Λεχαινά

www.meallamatia.gr : Χρειάζονται άμεσα λύσεις.  Έστω και εκ των υστέρων.

Από δημοσίευμα του www.newsit.gr : «Η εικόνα σφίγγει το στομάχι. Είναι μια εικόνα που έχουμε ξαναδεί, αλλά φροντίσαμε να την ξεχάσουμε. Ολόκληρος ο κόσμος, μαζί και η Ελλάδα, είχε παγώσει όταν με ένα ρεπορτάζ του BBC είχε δει το φως της δημοσιότητας η εικόνα από το Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών με αναπηρία στα Λεχαινά Ηλείας. Παιδιά και άτομα που πλέον είχαν ενηλικιωθεί ήταν σε άθλια κατάσταση μέσα σε κλουβιά που είχαν το μέγεθος του κρεβατιού τους. Αυτή η εικόνα είχε σοκάρει και τη συγγραφέα του Χάρι Πότερ, Τζ. Κ. Ρόουλινγκ που μπήκε μπροστά και δημιούργησε μια ΜΚΟ για να αλλάξει η εικόνα αυτή.

Με την παρέμβαση της ΜΚΟ Lumos της Ρόουλινγκ και με τη βοήθεια ειδικών από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού πολλά άλλαξαν. Ξεκίνησε ένα πρόγραμμα το οποίο βοήθησε πολλούς από τους ασθενείς που βρίσκονταν στα κλουβιά. Από τους 36 οι 30 μπόρεσαν να αποκτήσουν καλύτερες συνθήκες ζωής. Άφησαν πίσω τους το κλουβί… Όμως αυτή η βοήθεια έχει ημερομηνία λήξης.
Το ερχόμενο Δεκέμβριο το πρόγραμμα λήγει. Στα Λεχαινά υπάρχουν ακόμη έξι παιδιά που χρειάζονται βοήθεια. Αν το πρόγραμμα λήξει θα κινδυνέψουν και αυτά, αλλά και οι υπόλοιποι 30 να επιστρέψουν στα κλουβιά και στις άθλιες συνθήκες του παρελθόντος»

Κούφια τα λόγια από τις δύο υπουργούς;

Τον ∆εκέμβριο του 2017 η κυβέρνηση εξήγγειλε την αποϊδρυµατοποίηση ατόµων µε αναπηρία που φιλοξενούνται στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών, µε ανακοινώσεις που έκαναν η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου. Οι δράσεις για την αποϊδρυματοποίηση περιλαμβάνουν την ανάπτυξη δοµών φιλοξενίας των ατόµων µε αναπηρία, την ανάπτυξη πιλοτικού προγράμματος επαγγελματικής αναδοχής, µονάδας βραχείας υποδοµής ατόµων µε αναπηρία, τη δημιουργία κινητής μονάδας παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών σε οικογένειες µε άτοµα µε αναπηρία, κέντρων δηµιουργικής απασχόλησης κ.λπ. Οµως, όπως ενηµερώνει το «Εθνος», ο Γιώργος Νικολαΐδης, ψυχίατρος και διευθυντής Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Realfm 97.8, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης έδωσε μιαν απάντηση: «Υλοποιούμε για πρώτη φορά ένα μεγάλο πρόγραμμα αποϊδρυματοποίησης, ενώ, μέχρι το 2015, δεν είχε γίνει απολύτως τίποτα. Επίσης για πρώτη φορά στη χώρα γίνεται αναλυτική καταγραφή όλων των Ιδρυμάτων» διευκρινίζει η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης που συμπληρώνει: « Η επιστημονική ομάδα έχει επιτύχει να ελευθερώσει από τις συνθήκες καθήλωσης τους 30 από τους 36 φιλοξενούμενους.
Στο «Έθνος», ο διευθυντής Ψυχικής Υγείας του Ινστιτούτου του Παιδιού είχε πει ότι: «Εµείς κάναµε µαζί µε την ΜΚΟ Lumos προτάσεις για να αναπτυχθούν συγκεκριµένες δοµές. Εγκρίθηκε µάλιστα κονδύλι 8,5 εκατ. ευρώ από το υπερπλεόνασµα του προϋπολογισµού. Στην ΚΥΑ που εκδόθηκε προβλεπόταν δηµοσίευση αναλυτικού σχεδίου για το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα για νέες δομές και για να κλείσει αυτό το ίδρυµα» λέει. Έπειτα από 11 µήνες, όµως, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα».

Σήμερα λοιπόν, εν έτει 2018, βλέπει ευρύτατα το φως της δημοσιότητας η ιστορία του τυφλού κοριτσιού που έμεινε επί 10 χρόνια σε κλουβί μαζί με τις πληροφορίες ότι υπάρχουν ακόμα πέντε άνθρωποι που ζουν στα κλουβιά της ντροπής – τα ίδια κλουβιά που παρουσίαζε πριν από λίγα χρόνια σε ρεπορτάζ του ως και το BBC, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.

Το «Έθνος» παρουσιάζει αποκλειστικές φωτογραφίες από μια αδιανόητη υπόθεση.

Η εφημερίδα «Έθνος», στο ρεπορτάζ της εστιάζει στην ιστορία της τυφλής κοπέλας η οποία σήμερα είναι 18 ετών και η οποία ζει από τα εφτά της χρόνια σε ένα κλουβί. Ένας άνθρωπος καθηλωμένος για πολλά χρόνια, ο οποίος μέχρι και πριν από 2,5 χρόνια δεν καταλάβαινε καλά – καλά το όνομά του. Τότε, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, μια ομάδα παρέμβασης που ανέλαβε να διαλύσει τη φρίκη της καθήλωσής της, όπως και δεκάδων ανάπηρων παιδιών και ενηλίκων στο Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών με αναπηρία στα Λεχαινά Ηλείας, ξεκίνησε να δουλεύει μαζί της.

Σήμερα αντιλαμβάνεται ότι έχει κι εκείνη ένα όνομα. Και για πρώτη φορά στη ζωή της μπόρεσε να πει κάποιες ακόμα λέξεις. Γιατί την έβαλαν σε κλουβί; «Την έχουν επισκεφτεί από τότε που αναλάβαμε δύο πρόεδροι του Κέντρου Αποκατάστασης Τυφλών, με τελευταίο τον σημερινό, κ. Μενέλαο Τσαούση, και έχουν την αίσθηση ότι ήταν απλώς ένα τυφλό παιδί που δεν εκπαιδεύτηκε. Λέω αίσθηση γιατί τώρα είναι 18 και δεν μπορεί κανείς να κάνει αναδρομική διάγνωση. Φανταζόμαστε λοιπόν ότι, επειδή ήταν τυφλή, την άφησαν για λίγα χρόνια εκτός, αλλά μόλις άρχισε να πέφτει και να χτυπάει, απλά έβαλαν το παιδί σε ένα κλουβί. Υπάρχουν κι άλλοι σαν το κορίτσι αυτό» Τα λέει όλα αυτά η Πάττυ Σωτηροπούλου, μέλος της ομάδας παρέμβασης του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού.

Και συνεχίζει: « Της ετοιμάζουμε έναν χώρο πιο μαλακό, γιατί είναι τυφλή και δεν έχει μάθει. Τη βγάζουμε έξω 1-2 φορές τη μέρα, να ακούσει μουσική, να παίξει, να μάθει, να δει τον ήλιο. Έπεσε και χτύπησε κάποιες φορές και έκανε ράμματα. Χίλιες φορές τα ράμματα παρά συνέχεια στο κλουβί, λέω εγώ. Όμως, αν φύγει η ομάδα παρέμβασης τον Δεκέμβριο, δεν ξέρω τι θα απογίνει» συμπληρώνει η κυρία Σωτηροπούλου.

Για το θέμα αυτό και με αφορμή τα δημοσιεύματα, η κ. Φωτίου απαντά ότι η φωτογραφία που δημοσιεύεται απεικονίζει μία οριακή περίπτωση που βρίσκεται ακόμα σε αυτήν την κατάσταση με την πλήρη επιστημονική γνώση και απόφαση της επιστημονικής ομάδας που ηγείται εδώ και 2,5 χρόνια της αποϊδρυματοποίησης των Λεχαινών.

«Λυπάμαι, διότι επελέγη αυτή η φωτογραφία για ένα εξαιρετικό πρόγραμμα, μία τεράστια συλλογική προσπάθεια, αναγνωρισμένη διεθνώς, που άλλαξε τις συνθήκες διαβίωσης των ατόμων με βαριές αναπηρίες στα Λεχαινά. Την επιστημονική ευθύνη του προγράμματος την έχει το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, σε συνεργασία με μία παγκοσμίως αναγνωρισμένη οργάνωση για τις μελέτες και τις δράσεις της στα παιδιά και τα άτομα με αναπηρίες, η LUMOS και το ΚΚΠΠ Δυτικής Ελλάδας. Εμείς, ό,τι μας προτείνει η επιστημονική ομάδα, της οποίας ηγείται ο κ. Νικολαΐδης, το κάνουμε. Δεν επεμβαίνουμε σε ζητήματα ζωής ή θανάτου. Ό,τι γίνεται, είναι με πλήρης επίγνωση της ομάδας».

Εμείς τι περισσότερο να πούμε; Αναδεικνύουμε το θέμα – όπως προς τιμήν τους έκαναν κι άλλα Μ.Μ.Ε. και περιμένουμε, απαιτούμε άμεσες λύσεις. Έστω και εκ των υστέρων.

Σχετικά με τον συντάκτη

Με Άλλα Μάτια
Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο