φωτογραφία με φρούτα και λαχανικά και ποσοστά επισιτιστικών αναγκών όπως αναφέρονται στο άρθρο
Πηγή Εικόνας: "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"
Γράφει η Ιώαννα Φωτιάδη

Εντείνεται η επισιτιστική ανασφάλεια, σύμφωνα με έρευνα της Τράπεζας Τροφίμων στην Αττική

Το προφίλ των ωφελουμένων

Ο 65χρονος Μ.Τ. είναι διαζευγμένος, μένει σε ιδιόκτητο αλλά μισογκρεμισμένο σπίτι χωρίς ρεύμα, δεν έχει εισόδημα, οπότε κάνει περιστασιακά μεροκάματα. Η 24χρονη Μ.Σ. μεγαλώνει μόνη τον 14 μηνών γιο της, καθώς ο σύζυγός της είναι στη φυλακή και η ίδια δεν μπορεί να δουλέψει λόγω του βρέφους. Η Μ.Ν., που ζει με τον ανήλικο γιο της, καθαρίζει σπίτια και έχει ενοίκιο 200 ευρώ.

Οι παραπάνω συμπολίτες μας είναι μερικοί μόνον από τους ωφελουμένους 46 συσσιτίων στην Αττική, τα οποία συμμετείχαν σε έρευνα που εκπόνησε η «Τράπεζα Τροφίμων – Ίδρυμα για την καταπολέμηση της πείνας και της σπατάλης», σε μια προσπάθεια να σκιαγραφήσει τις επισιτιστικές ανάγκες του πληθυσμού της χώρας μας στη διάρκεια της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η επισιτιστική ανασφάλεια στην Ελλάδα βαίνει συνεχώς αυξανόμενη την τελευταία δεκαετία. Συγκεκριμένα η χώρα μας, που το 2010 βρισκόταν στη 15η θέση πανευρωπαϊκά, το 2019 είχε ανεβεί στην 5η θέση. «Το 11,7% του πληθυσμού, δηλαδή πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, δεν έχει ασφαλή πρόσβαση σε επαρκείς ποσότητες ασφαλών και θρεπτικών τροφίμων», σημειώνει ο διευθυντής της Τράπεζας Τροφίμων, Δημήτρης Νέντας. «Στο ποσοστό αυτό συμπίπτουν τα ευρήματα της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat το 2019».

Ωστόσο, η πανδημία φαίνεται ότι έχει δυσχεράνει έτι περαιτέρω την κατάσταση, «στηρίζουμε 150 συσσίτια, που έδιναν φαγητό σε 38.700 άτομα, τα οποία τον Σεπτέμβριο του 2020 είχαν γίνει 43.000 άτομα».

Απαισιοδοξία

Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις απαντήσεις των υπευθύνων των συσσιτίων, που απαντούν σε ποσοστό 90% (70% ναι, 20% μάλλον ναι) ότι οι ανάγκες για τρόφιμα έχουν αυξηθεί από τον Μάρτιο του 2020 και μετά. Στο ερώτημα, δε, πώς προβλέπουν να εξελιχθεί η ζωή όσων βοηθούν, απαντούν σε ποσοστό 85% ότι η εξέλιξη θα είναι αρνητική.

Οι λόγοι που έχουν ωθήσει τον μεγάλο αυτό αριθμό πολιτών στα συσσίτια είναι πρωτίστως οικονομικοί, ωστόσο στα εν λόγω νοικοκυριά εντοπίζονται και άλλα σοβαρά προβλήματα. Πάνω από 60% είναι άνεργοι ή έχουν κάποιο άνεργο μέλος στην οικογένειά τους. Μάλιστα, σε σχετική ερώτηση για το αν εκτιμούν ότι οι παραπάνω άνεργοι θα βρουν δουλειά την επόμενη διετία, οι επικεφαλής απαντούν όχι (59% μάλλον όχι, 26% όχι).

Πενηντάρηδες άνεργοι

Μια αξιοπρόσεκτη πληθυσμιακή ομάδα είναι όσοι έχουν μείνει άνεργοι μετά τα 55 τους χρόνια. «Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι είναι σχεδόν αδύνατον να επανεκπαιδευθούν για να επανέλθουν στην αγορά εργασίας, συνήθως συνεχίζουν τη ζωή τους χάρη στα επιδόματα, τη βοήθεια τοπικών οργανώσεων και συσσιτίων, κάποιες φορές και με μαύρη εργασία», σχολιάζει ο κ. Νέντας. «Η σύνταξη που θα δικαιούνται μετά περίπου δέκα χρόνια θα είναι τόσο χαμηλή, που θα εξακολουθούν να χρειάζονται υποστήριξη, ενώ στο μεταξύ τα πιθανά ψυχολογικά και άλλα προβλήματά τους θα έχουν επιβαρυνθεί, συμβάλλοντας στη σταδιακή περιθωριοποίησή τους», συμπληρώνει.

Αντίστοιχα υψηλό ποσοστό, μεγαλύτερο του 60%, είναι εκείνο των συνταξιούχων που αναγκάζονται να πάρουν τρόφιμα από τα συσσίτια, καθώς οι συντάξεις τους είναι τόσο χαμηλές που δεν επαρκούν για να καλύψουν τα προς το ζην. Περίπου το 60% του συνόλου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, που συχνά καθιστούν ανέφικτη την εργασία. Σε μικρότερη συχνότητα εντοπίζονται προβλήματα ψυχιατρικά ή νοητικά.

Τα χρέη και η έλλειψη κατοικίας, πάντως, μοιάζουν να μην αποτελούν το μείζον πρόβλημα όσων δυσκολεύονται να καλύψουν τις επισιτιστικές τους ανάγκες. «Το ζήτημα της στέγασης δεν είναι έντονο, εντοπίζεται κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, σε περιοχές της Δυτικής Αττικής και κοντά στον Πειραιά», λέει στην «Κ» ο κ. Νέντας, «αντίστοιχα, 17 από τα 46 συσσίτια έκαναν λόγο για χρέη των ωφελουμένων σε τράπεζες, Δημόσιο και αλλού, σε ποσοστό πάνω από 60%».

Τον τελευταίο ένα χρόνο αυξάνονται και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ίδιες οι δομές, που καλούνται να εξυπηρετήσουν περισσότερο κόσμο, ενώ καταγράφεται ανεπάρκεια τροφίμων.

Μάλιστα, 84% των ερωτηθέντων απαντούν ότι ο βαθμός δυσκολίας έχει μεγαλώσει.

Απών το κράτος

Επισημαίνεται ότι τα συσσίτια στην Ελλάδα δεν λαμβάνουν σχεδόν καμία βοήθεια από την κεντρική κυβέρνηση και αυτό παρά την ύπαρξη του ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους), το οποίο διαχειρίζεται κονδύλια που αφορούν την καταπολέμηση της πείνας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά μέσον όρο τα συσσίτια τροφοδοτούνται από 4-5 διαφορετικές πηγές, εκείνες όμως που έχουν θεσμικό χαρακτήρα (κεντρική κυβέρνηση, δήμοι, περιφέρειες και μητροπόλεις) προσφέρουν τη μικρότερη συνεισφορά. Ενδεικτικά, μάλιστα, «τα 15 από τα 31 συσσίτια εκκλησιών απάντησαν ότι παίρνουν τρόφιμα από τη μητρόπολη της περιοχής τους και τα 13 ότι βρίσκουν τρόφιμα από τη μητρόπολη που αντιστοιχούν έως το 20% του συνόλου όσων προσφέρουν στον κόσμο». Ποσοστιαία, το 87% αντιστοιχεί σε προσφορές ιδιωτών, το 82% σε αγορές από ιδίους πόρους, το 60% σε δωρεές από εταιρείες τροφίμων, το 56% σε προσφορές από μικρά καταστήματα στα πέριξ, το 33% σε στήριξη της μητρόπολης, το 33% της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το 7% της Περιφέρειας και το 2% της κεντρικής κυβέρνησης. Εξυπακούεται ότι τα εν λόγω συσσίτια τροφοδοτούνται όλα από την Τράπεζα Τροφίμων.

Ο ιδιωτικός τομέας

«Είναι σαφές ότι η τροφοδοσία των συσσιτίων εξαρτάται από τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος δέχεται σημαντικές πιέσεις λόγω της πανδημίας» σημειώνει ο κ. Νέντας, «ενώ οι δωρεές τροφίμων στην αρχή της πανδημίας είχαν αυξηθεί, τώρα ελαττώνονται σημαντικά».

Όμως η διασφάλιση της τροφής για το σύνολο του πληθυσμού θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα, καθώς αποτελεί θεμελιώδη λίθο για την κοινωνική συνοχή. «Από την εμπειρία μας στην Ελλάδα, αλλά και από τη συνεργασία μας με Τράπεζες Τροφίμων σε όλη την Ευρώπη, γνωρίζουμε ότι συνεχίζουμε να σπαταλάμε τρόφιμα σε πολύ μεγάλο βαθμό», καταλήγει ο ίδιος. «Υπολογίζεται ότι το 33% της παραγωγής τροφίμων τελικά δεν καταναλώνεται αλλά σπαταλιέται». Συνεπώς, «το ζητούμενο δεν είναι η ανεπάρκεια, αλλά η διαχείριση».

Πηγή: Εφημερίδα “Καθημερινή”

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή