χέρια γιατρού που κλείνει μέσα του εικονίδια τεχνολογίας

Ανθή Αγγελοπούλου.

Η ψηφιακή Υγεία έχει μπει στη ζωή μας. Οι νέες τεχνολογίες έχουν αλλάζουν σιγά-σιγά το τοπίο και στον τομέα Υγείας, όπως τον ξέραμε μέχρι σήμερα δίνοντας μεγαλύτερη ώθηση στην ανακάλυψη νέων θεραπειών και βοηθώντας στην καλύτερη διαχείριση αλλά και πρόληψη των παθήσεων.

Mobile συστήματα για την διαχείριση της υγείας, τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας, εφαρμογές ασύρματης τεχνολογίας στην υγειονομική περίθαλψη, ψηφιακά εκπαιδευτικά παιχνίδια που συνδέονται με την υγειονομική περίθαλψη, ψηφιακές συνταγές, ηλεκτρονικό φαρμακείο, νέα εξελιγμένα μηχανήματα για έγκυρες εξετάσεις, θεραπείες με εμφυτεύματα, νέα επεμβατικά συστήματα είναι μερικές από τις καινοτομίες που ήρθαν να συμβάλλουν στην καλυτέρευση της υγείας μας.

Ηλεκτρονικά προγράμματα υποστήριξης και εκπαίδευσης ασθενών

Μια νέα εποχή έρχεται και στην παροχή υπηρεσιών Υγείας εξ’ αποστάσεως. Εταιρείες όπως Hermes Healthcare και AidPlusCare έφεραν στο προσκήνιο πρακτικές ηλεκτρονικές λύσεις για τους παρόχους Υγείας δίνοντάς τους τη δυνατότητα να παρακολουθούν τη θεραπεία των ασθενών τους μέσω ενός ειδικού συστήματος με την ονομασία myAlgos. Μέσω αυτού οι κλινικοί ιατροί ξεκλειδώνουν την μοναδική εμπειρία που βιώνουν οι ασθενείς τους, και μπορούν να εφαρμόσουν στοχευμένες, στις πραγματικές ανάγκες των ασθενών τους, θεραπείες και ως εκ τούτου, να επιτύχουν μια πιο ποιοτική και αποτελεσματικότερη σχέση με αυτούς ενώ εξοικονομούν χρόνο από τηλεφωνικές κλήσεις. Και οι ασθενείς νοιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια μέσω της εξατομικευμένης υποστήριξης, ενημερώνονται real time για τα οφέλη και τις παρενέργειες της θεραπείας τους, λαμβάνουν απαραίτητες πληροφορίες και αποκτούν κίνητρο να παραμείνουν ενεργοί στην αυτοδιαχείριση της πάθησής τους.

Εικονικά εργαστήρια

Εξελίξεις έχουμε και στην πλευρά των εργαστηρίων, όπου ξεφεύγουμε λίγο από το κλασικό μοντέλο και μπαίνουμε στη δημιουργία ψηφιακής μορφής εργαστηρίων. Συγκεκριμένα, η γαλλική Sanofi επέλεξε να συνεργαστεί με την Google και έφτιαξαν ένα εικονικό εργαστήριο καινοτομίας μέσα από το οποίο φιλοδοξούν να επιτύχουν την πλήρη κατανόηση κάποιων παθήσεων και την ανακάλυψη νέων θεραπειών. Επιπλέον με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης θα κάνουν καλύτερες προβλέψεις στους εμπορικούς τομείς έτσι ώστε να μειώσουν τα κόστη και να βελτιώσουν την ανάπτυξη νέων προϊόντων. Ένα «ζωντανό» εργαστήριο όμως θα λειτουργήσει και το Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη

Πρόκειται για τα Living Labs τα οποία είναι πολύ γνωστά σε πάνω από 30 χώρες, έρχονται στην Ελλάδα για πρώτη φορά. Είναι περιβάλλοντα όπου κάθε εξέλιξη σε ένα ευρύ φάσμα ερευνητικών και επιχειρηματικών κλάδων μπορεί να δοκιμαστεί και να εφαρμοστεί από πραγματικούς χρήστες, σε ανοιχτές διαδικασίες καινοτομίας και πειραματισμού που διεξάγονται σε πραγματικό χωροχρόνο.

Όμιλος MSJ: 75 χρόνια στην υπηρεσία της Υγείας σε Ελλάδα και Κύπρο

Με την αρχή του να σηματοδοτείται τον Μάιο του 1944 στην Λευκωσία, όταν ο Μιχαλάκης Σ. Ιακωβίδης ίδρυσε το πρώτο του Φαρμακείο, ο Όμιλος MSJ γιορτάζει φέτος 75 χρόνια επιτυχημένης δραστηριότητας στον τομέα της Υγείας, χαράσσοντας παράλληλα το μέλλον με επίκεντρο ότι πιο πολύτιμο, τη Ζωή. Τη σημαντική επέτειο των 75χρόνων από την αφετηρία του Ομίλου MSJ γιόρτασαν στην Λάρνακα η διοίκηση, τα στελέχη και οι εργαζόμενοι των εταιρειών του Ομίλου της Κύπρου, μαζί με μέλη της νεοεισαχθείσας 3ης γενιάς της οικογένειας. Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, ο κύριος Σώτος Ιακωβίδης, μίλησε για την ιστορία του Ομίλου, την εξέλιξή του μέσα από τα χρόνια, αλλά και τη σημαντική συνεισφορά των εταιρειών που τον αποτελούν στον τομέα της Υγείας σε Ελλάδα και Κύπρο.

Παράλληλα, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 75 χρόνων και στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης του Ομίλου, η οποία περιλαμβάνει την στήριξη σημαντικών οργανισμών που προσφέρουν στον Κλάδο Υγείας στην Κύπρο, ανακοινώθηκε η απόφαση της Διοίκησης, να προβεί σε χρηματική δωρεά προς το Καραϊσκάκειο Μεταμοσχευτικό Κέντρο στη Λευκωσία. Η ίδρυση του Φαρμακείου Μιχαλάκης Σ. Ιακωβίδης, η μετεξέλιξή του σε αλυσίδα, αλλά και η πρωτοποριακή για το 1950 εισαγωγή έτοιμων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων αποτέλεσαν τη βάση μαζί με τις ιδρυτικές αρχές και αξίες για τους τέσσερεις υιούς του Σώτο, Σάββα, Αλέξανδρο και Αριστοκλή, να αναπτύξουν και να εξελίξουν τον Όμιλο MSJ σε νέους τομείς στην Κύπρο, όπως στο ιατρικό και εργαστηριακό εξοπλισμό, τα προϊόντα υγείας ευρείας κατανάλωσης, τα συμπληρώματα διατροφής και τα δερμοκαλλυντικά. Σημείο σταθμός στην εξέλιξη της MSJ, αποτέλεσε η επέκταση στον Ελλαδικό χώρο με την ίδρυση το 1982 της Μ.Σ. Ιακωβίδης Ελλάς ΑΕ, της πρώτης εταιρείας του Ομίλου στην Αθήνα, με εστίαση σε καινοτόμα ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Η επιτυχημένη αυτή επιχειρηματική κίνηση οδήγησε το 1997 στην συνίδρυση των τεσσάρων αδελφών μαζί με τον Κώστα Ευριπίδη της βιοφαρμακευτικής εταιρείας Γένεσις Φάρμα ΑΕ, η οποία μετεξελίχθηκε γρήγορα στην μεγαλύτερη σήμερα εταιρεία του Ομίλου. Με την επέτειο των 75 χρόνων, ο Όμιλος εισέρχεται σε μια νέα εποχή, με ανανεωμένο λογότυπο και ιστοσελίδα , δημιουργώντας έτσι μια ενιαία και ευρέως αναγνωρίσιμη εταιρική εικόνα για τις εταιρείες μέλη του. Σήμερα ο Όμιλος MSJ, με 7 εταιρείες και απασχολούμενο προσωπικό πέραν των 400 ατόμων σε Ελλάδα και Κύπρο, έχει καταστεί ηγετικός παίχτης του φαρμακευτικού και ιατρικού επιχειρείν. Έχοντας ήδη συμπληρώσει τρία τέταρτα του αιώνα ιστορίας, με τοπικές και διεθνείς διακρίσεις, προχωρά με αισιοδοξία προς το μέλλον και προσβλέπει σε νέες επιτυχίες, υγιή ανάπτυξη και συνεχή προσφορά στον τομέα της Υγείας.

Τα «έξυπνα» φάρμακα

Τα «έξυπνα» φάρμακα όπως ανέφερε ο ογκολόγος -παθολόγος και πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του Ελληνικού Συνεδρίου Ογκολογίας κ. Αναστάσιος Μπούτης είναι το μέλλον στην αντιμετώπιση του καρκίνου και άλλων παθήσεων. Στοχεύουν εκλεκτικά μόνο τα καρκινικά κύτταρα, με αποτέλεσμα βελτιωμένα θεραπευτικά αποτελέσματα και λιγότερες παρενέργειες. Η εξατομικευμένη προσέγγιση με τη βοήθεια της τεχνολογίας και των νέων εργαστηριακών μεθόδων (χαρτογράφηση DNA, μοριακά μονοπάτια καρκινογένεσης, γονιαδιακά τεστ), έρχεται πια να αντικαταστήσει το παρωχημένο “ένα φάρμακο ή μία θεραπεία για όλους”. Είναι μια στρατηγική που αναπτύχθηκε τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια και σταδιακά έχει βρει εφαρμογή σε πολλούς τομείς της ογκολογίας, κάθε φορά για συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών με μότο “το κατάλληλο φάρμακο για τον συγκεκριμένο ασθενή”.

Τεχνητό πάγκρεας και νέοι τρόποι χορήγησης ινσουλίνης

Ένα σημαντικό τεχνολογικό επίτευγμα αποτελεί η ανακάλυψη του τεχνητού παγκρέατος το οποίο σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην ημερίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη (ΠΕΑΝΔ), ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής, Χρήστος Μπαρτσόκας θα διατίθεται στην Ελλάδα μέσα στο 2020, ενώ η έρευνα στο πεδίο αυτό συνεχίζεται με 39 κλινικές μελέτες να «τρέχουν». Με το τεχνητό πάγκρεας δεν χρειάζεται ανθρώπινη παρέμβαση για τον υπολογισμό της δόσης ινσουλίνης στον πάσχοντα και μειώνεται ο χρόνος υπογλυκαιμίας και υπεργλυκαιμίας. Από την άλλη όμως ήρθαν και η νέας γενιάς ινσουλίνες των οποίων η χορήγηση γίνεται βάσει αλγορίθμου. Όπως είπε ο Ohad Cohen -καθηγητής στο Ινστιτούτο Ενδοκρινολογίας, Chaim Sheba MedicalCenter, Tel Hashomer, Ισραήλ και Medical Affairs Director Medtronic, τα τελευταία μοντέλα αντλίας ινσουλίνης είναι αυτορυθμιζόμενα και αυξάνουν το χρόνο κατά τον οποίο τα επίπεδα γλυκόζης βρίσκονται εντός φυσιολογικών ορίων, έναν συχνά «άπιαστο» στόχο, αφού σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία στο 37% του χρόνου, οι μετρήσεις βρίσκονται εκτός των φυσιολογικών ορίων.

Ειδικές συσκευές για την Υγεία των παιδιών

Στο τελευταίο Παγκόσμιο Συνέδριο για τον Αυτισμό που έγινε στο Τέξας παρουσιάστηκε η κλινική μελέτη του 1ου ιατρικού συστήματος σχεδιασμένο ειδικά για τα παιδιά στο αυτιστικό φάσμα, το “Mente Autism” από τον καθηγητή κλινικής Νευρολογίας, ερευνητή του κέντρου Έρευνας Ψυχικής Υγείας του Bedfordshire και συνεργάτη του Cambridge του Ηνωμένο Βασίλειο, Frederick R Carrick. Πρόκειται για μια μη-επεμβατική λύση για χρήση στο σπίτι, επιστημονικά τεκμηριωμένη, για να βοηθήσει τα παιδιά με αυτισμό να εστιάζουν καλύτερα, και να αλληλοεπιδρούν θετικά με το περιβάλλον τους. Μία άλλη ειδική συσκευή που θα βοηθά τα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση να κινούν τα άκρα δημιουργήθηκε από μία επιστημονική ομάδα από το πανεπιστήμιο του Delaware στο Newark (UDel UD) των ΗΠΑ. Οι τεχνητοί μύες είναι κατασκευασμένοι από «έξυπνα υλικά», ελαστικά που μιμούνται στενά τη λειτουργία του σκελετικού μυός του σώματος και μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση να κάνουν μια σειρά κινήσεων με τη δική τους δύναμη. Η συσκευή είναι ελαφριά, συμπαγής και αθόρυβη, μειώνοντας όσο χρειάζεται το μέγεθος της όρθωσης, αυξάνοντας ταυτόχρονα την ελευθερία κίνησης του χρήστη.

Στροφή στις νέες τεχνολογίες από τις φαρμακευτικές

Η AstraZeneca δίνει μεγάλη ώθηση στις ψηφιακές τεχνολογίες, η οποία περιλαμβάνει την πρόσληψη ενός πρώην εμπειρογνώμονα τεχνητής νοημοσύνης της NASA, καθώς επιδιώκει να επιταχύνει την ανακάλυψη νέων φαρμάκων και να δείξει την αξία των φαρμάκων της σε ένα όλο και πιο δύσκολο περιβάλλον τιμολόγησης. Η Roche από την άλλη προωθεί την έρευνα για τον καρκίνο του μαστού με στόχο να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερες ασθενείς, αναπτύσσοντας διαγνωστικά τεστ όπως το in situ VENTANA HER2 Dual ISH μια πλήρως αυτοματοποιημένη μέθοδος υβριδισμού νέας γενιάς, η οποία έχει σχεδιασθεί για να ολοκληρώνεται την ίδια μέρα, ώστε να παρέχει στους κλινικούς αξιόπιστα αποτελέσματα.

Πηγή: Ηλεκτρονικό περιοδικό «Health daily»

Σχετικά με τον συντάκτη

Με Άλλα Μάτια
Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο