Σκίτσο του Φέρντιναντ αφιερωμένο από την γκούκλ με τον ίδιο στο κέντρο να νοηματίζει και μπλεγμένα χέρια που νοηματίζουν το κάθε γράμμα της γκούγκλ σε μπλε, λευκές και κίτρινες αποχρώσεις

Ο πρωτοπόρος Γάλλος, κωφός εκπαιδευτικός, Ferdinand Berthier, τιμήθηκε στο doodle της Google στις 30 Σεπτεμβρίου 2023

Ο Berthier θεωρείται ευρέως ένας από τους πρώτους υποστηρικτές της ταυτότητας και της κουλτούρας των κωφών.

Ο Ferdinand Berthier αφιέρωσε τη ζωή του στην προώθηση της εκπαίδευσης και της κουλτούρας των Κωφών. Με το έργο του, συνέβαλε στην αναγνώριση και αποδοχή των Κωφών ατόμων στην κοινωνία. Το σημερινό doodle τιμά την προσφορά του και μας υπενθυμίζει τη σημαντικότητα της ισότητας και της πρόσβασης στην εκπαίδευση για όλους.

Η αγάπη του για την εκπαίδευση

Γεννημένος στις 30 Σεπτεμβρίου 1803 στη Λουχάνς. Ήδη από νεαρή ηλικία, ως οκτάχρονο παιδί, άρχισε να παρακολουθεί το Εθνικό Ινστιτούτο Κωφών στο Παρίσι. Αρχικά, οι γονείς του ελπίζαν ότι θα αποκτούσε βασικές επαγγελματικές και γραμματισμού δεξιότητες που θα τον προετοίμαζαν για μια καριέρα στον τομέα του εμπορίου. Ωστόσο, ο Berthier ανακάλυψε την αγάπη του για την εκπαίδευση και αναπτύχθηκε σε έναν εξαιρετικό εκπαιδευτή.

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, ο επέστρεψε στο Εθνικό Ινστιτούτο Κωφών ως καθηγητής. Το ταλέντο και η αφοσίωσή του τον οδήγησαν να γίνει ένας από τους πιο ανώτερους καθηγητές του σχολείου, προσφέροντας τις γνώσεις του και εμπειρία σε εκατοντάδες κωφούς μαθητές. Ο Berthier δεν απλώς δίδασκε το ακαδημαϊκό περιεχόμενο, αλλά και προσπαθούσε να ενισχύσει την αυτοεκτίμηση και την κοινωνική αποδοχή των μαθητών του.

Το πρώτο σιωπηλό συμπόσιο

Το 1834, ο Ferdinand Berthier οργάνωσε το πρώτο σιωπηλό συμπόσιο για Κωφούς Γάλλους. Αυτή η εκδήλωση αποτέλεσε μια σημαντική συνάντηση για την κοινότητα των Κωφών, καθώς έδωσε τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να συναντηθούν, να μοιραστούν απόψεις και εμπειρίες, καθώς και να συζητήσουν θέματα που αφορούν την κοινότητά τους.

Στα επόμενα χρόνια, η εκδήλωση απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη αναγνώριση, με γυναίκες, δημοσιογράφους και κυβερνητικά στελέχη να παρακολουθούν το συμπόσιο. Αυτό κατέδειξε τη σημασία και την επιρροή που είχε η κοινότητα των Κωφών και το έργο του.

Οργάνωση για τα συμφέροντα της κοινότητας των Κωφών

Επιπλέον, ο Berthier κατάφερε να πείσει τη γαλλική κυβέρνηση να δημιουργήσει μια οργάνωση που θα εκπροσωπούσε τα συμφέροντα της κοινότητας των Κωφών. Έτσι, το 1837 ιδρύθηκε η Société Centrale des Sourds-muets, η πρώτη επίσημη οργάνωση αυτού του είδους. Η οργάνωση αυτή ασχολείτο με την προώθηση της εκπαίδευσης ενηλίκων με κώφωση, την παροχή υποστήριξης και αλληλοβοήθειας σε άτομα με κώφωση και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους.

Ήταν πρωτοπόρος στην προώθηση της εκπαίδευσης και της κοινωνικής αποδοχής των Κωφών. Με το έργο του, συνέβαλε στην αναγνώριση και την αποδοχή της κουλτούρας και των δικαιωμάτων των Κωφών ατόμων. Η προσφορά του στη δημιουργία του πρώτου σιωπηλού συμποσίου και της Société Centrale des Sourds-muets έχει αφήσει μια διαρκή κληρονομιά στον τομέα της εκπαίδευσης και της κοινότητας των Κωφών.

Ο Berthier πέθανε στις 12 Ιουλίου 1886 στο Παρίσι, σε ηλικία 82 ετών.

Πηγή: www.eoty.gr

Διαβάστε επίσης:

15 Απριλίου 1817 – Ιδρύεται το Αμερικανικό Σχολείο Κωφών, το πρώτο αμερικανικό σχολείο για κωφούς

Αββά Charles-Michel de l’Épée: Η ιστορία του “πατέρα των κωφών”

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή