Λογότυπο κέντρου κοινότητας. Εικαστικό: ένα κόκκινο και ένα μπλε ανθρωπάκι που στη μέση έχουν ένα μικρότερο σε λευκό χρώμα. Δεξιά με κόκκινα γράμματα το κείμενο "Κέντρο Κοινότητας"

Τα κέντρα κοινότητας είναι δομές πρώτης υποδοχής πολιτών, υπάρχουν σε κάθε δήμο και εξυπηρετούν τους κατοίκους του.

Διαχειρίζονται αιτήματα που αφορούν ένα σύνολο υπηρεσιών προς τους πολίτες, με βασικούς άξονες

1) την υποδοχή , ενημέρωση, υποστήριξη

2)τη συνεργασία με υπηρεσίες και δομές

3) την παροχή υπηρεσιών που αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη.

Πιο συγκεκριμένα μια/ένας πολίτης μπορεί να απευθυνθεί σε ένα κέντρο κοινότητας για εξυπηρέτηση αιτημάτων που αφορούν :

  • Αίτηση για πιστοποίηση αναπηρίας. Τα κέντρα κοινότητας βρίσκονται σε θέση να εξυπηρετούν τους πολίτες για την ηλεκτρονική αίτηση που αφορά την πιστοποίηση αναπηρίας εφόσον δεν υπάρχει η δυνατότητα από τους ίδιους.
  • Επιδόματα : Σε ένα κέντρο κοινότητας γίνεται η ενημέρωση και η αίτηση για επιδόματα που μπορεί να δικαιούνται οι πολίτες. Ενδεικτικά κάποια από τα επιδόματα είναι τα αναπηρικά επιδόματα, ανασφάλιστων, υπερηλίκων.
  • Κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης (ΚΕΑ ) : Το ΚΕΑ συνδυάζει την εισοδηματική ενίσχυση , τις συμπληρωματικές κοινωνικές παροχές όπως για παράδειγμα την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων αλλά και τις υπηρεσίες ενεργοποίησης με σκοπό την προώθηση στην αγορά εργασίας και έχει ως στόχο την αντιμετώπιση των δυσμενών συνθηκών διαβίωσης και του κοινωνικού αποκλεισμού.
  • Κοινωνικό Φαρμακείο – Κοινωνικό Παντοπωλείο : Άτομα που πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια μπορούν να ενταχθούν στα συγκεκριμένα προγράμματα.
  • Εργασιακή συμβουλευτική ή παραπομπή σε υπηρεσίες που ασχολούνται με εργασιακά θέματα με σκοπό την ενδυνάμωση των ανέργων και την είσοδο τους στην αγορά εργασίας.
  • Προσωπικός βοηθός. Σε περίοδο αιτήσεων τα κέντρα κοινότητας μπορούν να βοηθήσουν με τη διαδικασία.
  • Αναδρομικά : Μια ακόμη δυνατότητα για τους πολίτες είναι η λήψη του ποσού των αναδρομικών μετά το θάνατο συγγενικού προσώπου που ήταν δικαιούχος επιδόματος μέχρι το θάνατο του/της. Αυτή η αίτηση γίνεται στα κέντρα κοινότητας και από εκεί διαβιβάζεται στον ΟΠΕΚΑ.
  • Διασύνδεση για ψυχοκοινωνική υποστήριξη : Μέσω των κέντρων κοινότητας δύναται να γίνει και η παραπομπή για δωρεάν ψυχολογική/ ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε όσες και όσους πολίτες το έχουν ανάγκη.
  • Διευρυμένα κέντρα κοινότητας : Με αυτό τον όρο εννοούνται όλες οι διευθύνσεις που υπάρχουν ως παραρτήματα των κέντρων κοινότητας, όπως για παράδειγμα τα παραρτήματα που αφορούν πληθυσμούς Ρομά και μεταναστών οι οποίοι βιώνουν πολλαπλές διακρίσεις και κοινωνικό αποκλεισμό.

Γνωρίζοντας κάποιες από τις βασικές λειτουργίες των κέντρων κοινότητας,  είμαστε σε θέση να εξυπηρετηθούμε πιο άμεσα και στοχευμένα. Τα κέντρα κοινότητας, μαζί πάντα με τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου που αποτελούνται από κοινωνικούς λειτουργούς,  ψυχολόγους αλλά και από άλλες ειδικότητες στοχεύουν σε μια γενικότερη ενημέρωση και υποστήριξη των πολιτών γύρω από κοινωνικά και ψυχοκοινωνικά ζητήματα.

Στο παρακάτω link θα βρείτε συγκεντρωμένα τα στοιχεία επικοινωνίας των κέντρων κοινότητας 👉 https://opeka.gr/kentra-koinotitas/

Σχετικά με τον συντάκτη

Κοινωνική Λειτουργός

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή