Η Ομάδα του Pop2see κρατώντας ανοιχτή μπροστά τους την ελληνική σημαία μετά από νίκη σε διαγωνισμό

Η Pop2see είναι μία νεοφυή start-up επιχείρηση με κοινωνικό χαρακτήρα

Δημιουργεί τεχνολογικές λύσεις για άτομα με οπτική αναπηρία με στόχο τη βελτίωση μιας αυτόνομης καθημερινότητας.

Τον Ιούνιο του 2021 μία μαθητική ομάδα ρομποτικής, η Αλίκη Ραγκου και ο Κωνσταντίνος Μαζαράκης από την Πάτρα ξεκινούν να προβληματίζονται για τη συμπερίληψη και τη προσβασιμότητα.

Τα σπασμένα γυαλιά μυωπίας της Αλίκης την κάνουν να νιώθει άτομο με ανεπαρκή όραση και αποφασίζει μαζί με τη βοήθεια του Κωνσταντίνου και του προπονητή της ομάδας, Σπύρου Τσουκαλά, να δοθεί μία λύση άμεσα για τυφλούς ανθρώπους που δυσκολεύονται στα τυπικά σχολεία και πανεπιστήμια σχετικά με τη παρακολούθηση μαθημάτων.

Δημιουργούν το Pop2See Smart Class μετά από πολλές αναζητήσεις, έρευνες, ερωτηματολόγια και πολύ προσωπικό χρόνο. Οι μαθητές και ο προπονητής πετυχαίνουν στόχους και αντλώντας δύναμη από αυτούς καθιερώνουν το Pop2See, ως όνομα της νέας τους start-up επιχείρησης.

Ο Σπύρος Τσουκαλάς αγκαλιάζει την Αλίκη Ράγκου και τον Κωνσταντίνο Μαζαράκη

Τι είναι το Pop2see Smart Class;

Το Pop2See Smart Class είναι δύο συσκευές που μετατρέπουν ό,τι γράφει ο εκπαιδευτικός στον πίνακα σε κείμενο, στη γραφή Braille ώστε οι μαθητές με οπτική αναπηρία να έχουν πρόσβαση στη πληροφορία, αλλά και αντίστροφα οι δάσκαλοι και καθηγητές με τη βοήθεια των συσκευών να έχουν άμεση πρόσβαση σε ό,τι οι μαθητές ή φοιτητές γράφουν σε Braille.

Οι μετατροπές γίνονται αυτόματα σε Αγγλικά και Ελληνικά εξυπηρετώντας στην αυτονομία των τυφλών ατόμων. Με το Pop2See Smart Class η ομάδα συμμετείχε τόσο σε εθνικούς όσο και σε παγκόσμιους διαγωνισμούς και δεν ήταν λίγες οι φορές που διακρίθηκε.

Διακρίσεις και Βραβεία

Στο διαγωνισμό “Plaisiobots: the Race” δεν κατάφεραν να αποσπάσουν κάποια διάκριση, λαμβάνοντας την τρίτη θέση του τελικού, όμως παρά την απογοήτευση για τους μήνες δουλειάς που είχαν αφιερώσει στο καινοτόμο εγχείρημα αποφάσισαν να μην τα παρατήσουν.

Η συγκεκριμένη απόφαση δικαίωσε την ομάδα, τόσο για τη μετέπειτα καθολική πορεία, όσο και στα αποτελέσματα του εθνικού διαγωνισμού Νέων Επιστημόνων του υπουργείου Παιδείας  και Θρησκευμάτων, όπου κατέλαβαν την πρώτη θέση και το εισιτήριο για τον 33ο Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων (EUCYS), ο οποίος πραγματοποιήθηκε στο Λαιντεν της Ολλανδίας.

Παρά τη δύσκολη προετοιμασία μηνών, οι νέοι δεν είχαν την ίδια τύχη στην Ολλανδία καθώς ο διαγωνισμός αποδείχθηκε δύσκολος. Μαθαίνοντας πως κάθε συμμετοχή αποτελεί παράδειγμα δουλειάς, εμπειρίας και γίνεται πολύτιμη, αποφάσισαν να δηλώσουν συμμετοχή στα Προκριματικά της Ολυμπιάδας Ρομποτικής, όπου κέρδισαν την πρώτη θέση.

Έτοιμοι για την εκπροσώπηση της Ελλάδας το 2022 στη Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής (WRO2022) στο Ντόρτμουντ της Γερμανίας, κερδίζουν τη 2η θέση.

Με την Ελληνική σημαία, το αργυρό μετάλλιο, με πίστη και αφοσίωση συνεχίζουν να ανεβαίνουν σκαλοπάτια καθώς τώρα νιώθουν δυνατότεροι πνευματικά.

Αργότερα, το βραβείο από το Χαμόγελο του Παιδιού You Smile Award στην κατηγορία Επιστήμη και Τεχνολογία, τους ανήκει.

Επιπλέον, η Pop2See  ήταν μία από τις 10 βραβευθείσες ομάδες από τους 800 αιτούντες παγκοσμίως που επιλέχθηκαν να παρακολουθήσουν το τρίμηνο πρόγραμμα WomenEntrepreneurs4Good, το οποίο διοργανώθηκε από το Women’s Forum, τη  Bank of America, τo Bredin Prat και το HEC University καθώς επίσης παρακολουθεί και το πρόγραμμα του Orange Grove.

Τέλος, η Pop2See μεγαλώνει και σε ανθρώπινο δυναμικό και όλοι μαζί γίνονται και επίσημο Case Study του Alba Business Graduate School. Το 2023 για τη start-up κλείνει με τη βράβευση της Αλίκης Ράγκου στην Young Star κατηγορία των Greek International Women Awards., ενώ το 2024 ανοίγει με τους Pop2see να συμπεριλαμβάνονται στη λίστα του περιοδικού Forbes 30 under 30.

Η Αλίκη Ράγκου, ο Κωνσταντίνος Μαζαράκης και ο Σπύρος Τσουκαλάς με ένα παιδί στους ώμους του δίπλα από το μπάνερ της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Ρομποτικής

Pop2see Συνεργασίες

Η Pop2See συνεργάζεται στενά με όσους ανθρώπους θεωρεί πως έχουν κοινά οράματα για εξέλιξη και πρόοδο σχετικά με τη προσβασιμότητα και τη συμπερίληψη.

Στο πρόσωπο της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Δυτικής Ελλάδας, της  Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της ΑΜΚΕ Με Άλλα Μάτια πιστεύει πως γίνεται ακόμα πιο δυναμική εμπλουτίζοντας τις γνώσεις και πράττοντας με συνέπεια.

Τα πλέον 10 μέλη της ομάδας δεσμεύονται να συνεχίσουν το έργο τους προσφέροντας τεχνολογικές εξελίξεις για μία πραγματική και όχι υποτιθέμενη συμπεριληπτική κοινωνία.

Η 10μελή ομάδα του Pop2see σε εξωτερικό χώρο

📌 Μάθετε περισσότερα για την ομάδα Pop2see 👉  pop2see.com

📌 Βρείτε τους στη σελίδα τους στο Facebook 👉 Pop2See Smart Class

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή