ηλικιωμένος κύριος εξετάζεται οφθαλμικά με το ειδικό μηχάνημα

Γλαύκωμα: Μια νέα, μη επεμβατική μέθοδος οφθαλμικής απεικόνισης μπορεί να ανιχνεύσει έγκαιρα έναν πρώιμο δείκτη γλαυκώματος για να αποτρέψει την εξέλιξη της νόσου και την απώλεια όρασης, σύμφωνα με νέα μελέτη από το New York Eye and Ear Infirmary of Mount Sinai (NYEE). Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο τεύχος Ιουλίου/ Αυγούστου του Ophthalmology Glaucoma.

Γράφει η Αφροδίτη Νικολάου

Η μελέτη επικεντρώθηκε στη μέτρηση του φθορισμού της φλαβοπρωτεΐνης (FPF) στο μάτι. Τα μιτοχόνδρια – τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα – παράγουν FPF όταν είναι στρεσαρισμένα και τα επίπεδα του FPF είναι αυξημένα σε άτομα με γλαύκωμα. Η μιτοχονδριακή δυσλειτουργία στο οπτικό νεύρο, που στέλνει φωτεινά σήματα στον εγκέφαλο και είναι κρίσιμης σημασίας για την όραση, μπορεί τελικά να οδηγήσει σε απώλεια κυττάρων και βλάβη ιστών, προκαλώντας πολλαπλές οφθαλμικές ασθένειες όπως γλαύκωμα και εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, καθώς και άλλες βλάβες στον αμφιβληστροειδή. Αυτή είναι η πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη που εξετάζει τις αλλαγές του FPF στα οπτικά νεύρα σε ασθενείς με διαφορετικά στάδια γλαυκώματος.

νεαρή γυναίκα εξετάζεται οφθαλμικά

«Το γλαύκωμα είναι δύσκολο να διαγνωστεί σε πρώιμα στάδια και συχνά οι γιατροί αγωνιούν να επιβεβαιώσουν λεπτές ενδείξεις εξέλιξης σε προχωρημένα στάδια. Μόλις συμβεί δομική βλάβη στο οπτικό νεύρο, δεν είναι επί του παρόντος δυνατό να αντιστραφεί. Όσο καλύτεροι είμαστε στην έγκαιρη αναγνώριση, τόσο πιο προληπτικοί μπορούμε να είμαστε στην εφαρμογή προστατευτικής θεραπείας», λέει ο κύριος ερευνητής Richard B. Rosen, MD, Αντιπρόεδρος και Διευθυντής Οφθαλμολογικής Έρευνας στο NYEE. «Η μελέτη μας δείχνει ότι το FPF μπορεί να είναι χρήσιμο ως αντικειμενικό μέτρο για την πρόβλεψη της εξέλιξης του γλαυκώματος νωρίτερα από τη μέτρηση της δομικής βλάβης, με παρόμοια ευαισθησία στις αλλαγές του οπτικού πεδίου, αλλά πιο εύκολη και δυνητικά πιο σταθερή».

ανατομική απεικόνιση του οφθαλμού και του τρόπου ανάπτυξης του γλαυκώματος σε αυτόν

Μια ομάδα ερευνητών χρησιμοποίησε το OcuMet Beacon –μια κάμερα με ειδικά φίλτρα που απομονώνει ειδικά τον φθορισμό, που αναπτύχθηκε από την OcuSciences Inc.– για να αναλύσει 86 μάτια. Πενήντα από τα μάτια είχαν γλαύκωμα, με βάση τη λέπτυνση της στιβάδας των ινών του αμφιβληστροειδούς, και 36 δεν είχαν καμία ασθένεια. Βρήκαν ότι το FPF, ένας δείκτης μιτοχονδριακού οξειδωτικού στρες, ήταν σημαντικά υψηλότερος στα μάτια του γλαυκώματος σε σύγκριση με τα υγιή, ειδικά σε περιπτώσεις γλαυκώματος πρώιμου σταδίου όπου η βλάβη είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Τα επίπεδα του FPF συσχετίστηκαν με άλλα μέσα ανίχνευσης γλαυκώματος, συμπεριλαμβανομένης της μέσης απόκλισης του οπτικού πεδίου, της απόκλισης του σχεδίου οπτικού πεδίου και του πάχους του στρώματος της νευρικής ίνας του αμφιβληστροειδούς. Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι το FPF θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κλινικά για την αξιόπιστη και αντικειμενική ανίχνευση μεταβολικών ενδείξεων τραυματισμού λόγω γλαυκώματος, περιορίζοντας την ανάγκη για συχνές δοκιμές οπτικού πεδίου.

Πηγή: healthweb.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή