Ο Γκάρι Γκασπάροφ σε ομιλία του και πίσω στο φόντο στον προτζέκτορα πιόνια σκακιού

Ένας κορυφαίος σκακιστής, ανάμεσα στους 5-6 καλύτερους σκακιστές στην ιστορία, παγκόσμιος πρωταθλητής και θρύλος στον κόσμο ολόκληρο, ο Γκάρι Κασπάροφ, γεννημένος στο Αζερμπαιτζάν τότε που η χώρα αυτή στην περιοχή του Καυκάσου αποτελούσε κομμάτι της τότε Σοβιετικής Ένωσης, ξεσπάθωσε πρόσφατα εναντίον του Πούτιν.

Πολύ ενεργός στα social media, ακτιβιστής που η διεθνής κοινότητα αγαπά και σέβεται αλλά και ιδιαίτερα υποστηρικτικός του ΝΑΤΟ, σε μια σειρά αναρτήσεων στα διεθνή Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ο Κασπάροφ καλεί το ΝΑΤΟ να συνδράμει περισσότερο την Ουκρανία. Και παράλληλα, στέλνει στις χώρες της Δύσης την άποψή του ότι έκαναν λάθος το 2014 όταν απέφυγαν να υπερασπιστούν την Ουκρανία, αποδεχόμενοι την κατάληψη της Κριμαίας από τους Ρώσους κα προειδοποιεί ότι είναι έτοιμοι να επαναλάβουν τέτοιες συμπεριφορές και σήμερα, «αγνοώντας ότι κάθε πράξη κατευνασμού καθιστά την αναπόφευκτη κλιμάκωση του Πούτιν πιο επικίνδυνη».

Η άποψή του μάλιστα ότι «η ατιμωρησία γεννά απροσεξία, υπερβολική αυτοπεποίθηση και καταστροφή», έχει θορυβήσει τον κύκλο των στενών συνεργατών του Ρώσου προέδρου καθώς γνωρίζει ότι οι γνώμες και απόψεις του διάσημου σκακιστή «ακούγονται» με προσοχή και σεβασμό σ΄ όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με στοιχεία δημοσιευμένα στον Δυτικό έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, κατά τον Κασπάροφ, το «κομβικό σημείο» της σημερινής παγκόσμιας κρίσης είναι ότι ο πόλεμος που ξεκίνησε περίπου απρόκλητα ο Πούτιν στην Ουκρανία , θα είναι ο καταλύτης που θα αναζωογονήσει το πνεύμα και την αξιοπιστία του ΝΑΤΟ ή αλλιώς, θα είναι είτε το τέλος της σημερινής Παγκόσμιας Τάξης Πραγμάτων. Και σε μιαν ανάρτηση των τελευταίων ημερών, εκπλήττει τους πάντες με την αυστηρότητα του λέγοντας:

« Το σημερινό διακύβευμα είναι δημοκρατία εναντίον αυταρχισμού».

Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι και πλέον ένας παγκόσμιος ακτιβιστής υπέρ της ελευθερίας, της Δημοκρατίας και της αυτοδιάθεσης των λαών, προειδοποιεί ότι «η Ρωσία γνωρίζει ότι δεν είναι το μόνο κράτος έθνος με πυρηνικό αποτρεπτικό μέσο. Εάν ο Πούτιν και οι στρατηγοί του είναι σίγουροι ότι θα εκμηδενιστούν αν χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα, τότε δεν θα το κάνουν. Εάν αμφιβάλλουν ότι η Δύση θα αντεπιτεθεί, τότε οι πιθανότητες χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη είναι πολύ υψηλότερες». Και ως σοβαρός διαμορφωτής της Κοινής Γνώμης ,με εκατομμύρια υποστηρικτές σ΄ όλο τον κόσμο, δεν διστάζει να υπογραμμίσει ότι:

«Ο Πούτιν μπορεί να είναι τρελός, αλλά οι στρατηγοί του δεν έχουν αυταπάτες. Γνωρίζουν ότι το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να αφανίσει τον ρωσικό στρατό. Η άρνησή της να το κάνει στην Ουκρανία στέλνει ένα μήνυμα».

Και ο Κασπάροφ στέλνει μήνυμα και στη Δύση:

«Γιατί τα πλοία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ δεν κινούνται προς τη Βαλτική; Γιατί δεν αποστέλλονται σημαντικές δυνάμεις στα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου; Ο Πούτιν δεν χρειάζεται να προκληθεί για να κλιμακώσει ή να επιτεθεί σε αθώους. Η αδυναμία προκαλεί. Η δύναμη αποτρέπει».

Σχετικά με τον συντάκτη

Φιλόλογος, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, Πρώην βουλευτής

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή