ευρωκοινοβούλιο στο βάθος και μπροστά ηλεκτρονικές συσκευές

Ήταν κάτι που το συζητούσαμε εδώ και καιρό με φίλους που ο καθένας για τους δικούς του λόγους, αγόραζε διάφορα ηλεκτρονικά μηχανήματα και gadgets και όλα, κάποια στιγμή, άλλο νωρίτερα και άλλο αργότερα, χάλαγε και χρειαζόταν πανάκριβη επισκευή ή…. Πέταμα. Και το πέταμα ισοδυναμούσε με μια σοβαρή δαπάνη για την αντικατάστασή του. Στο «τραπέζι» των συζητήσεων ήταν πάντα το σοβαρό ερώτημα:

«Μήπως είναι κακοφτιαγμένα; Πρόχειρα; Με φτηνά υλικά; Ή μήπως είναι σκοπίμως  φτιαγμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι μεν υψηλής τεχνολογίας αλλά να χαλάνε σχετικά γρήγορα;»

Και ενώ είχα ήδη «χάσει» από ανεπανόρθωτες βλάβες  δυο συσκευές  τηλεοράσεως smart με διάφορα… κόλπα, ΜΠΑΜ και «χτύπησε» το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ένα βίντεο διάρκειας μόλις 5 λεπτών που  παρουσίαζε το θέμα ως μια από τις σημαντικότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο μέσος καταναλωτής που χρειάζεται –ή απλώς θέλει να έχει και την πληρώνει αδρά- μια σύγχρονη ηλεκτρονική συσκευή με την επεξήγηση ότι αγοράζοντας μια τέτοια συσκευή, αγοράζει και την «τεχνητή αχρήστευση που υπάρχει σε πάρα πολλά προϊόντα, με αδυναμία επισκευής ώστε οι καταναλωτές να αναγκάζονται να αγοράζουν ξανά και ξανά τα ίδια προϊόντα».

Το σοβαρό αυτό θέμα, «έσκασε» με τη δημοσιοποίηση του 5λεπτου βίντεο (εγώ το πήρα χαμπάρι από ανάρτηση του iefimerida.gr) και  δημιούργησε σάλο.

Γράφει το iefimerida.gr:

«Γιατί τα προϊόντα που αγοράζουμε είναι όλο και λιγότερο ανθεκτικά; Είναι όλα έτσι; Πώς προστατεύεται ο καταναλωτής στην Ευρώπη και τι κάνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γι’ αυτό;».

Στην ίδια ανάρτηση αναφέρεται ότι : «Την ίδια στιγμή, οι Ευρωπαίοι έχουν δηλώσει ότι δεν έχουν καμιά καταναλωτική μανία αφού στις αντίστοιχες δημοσκοπήσεις έχουν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δηλώσει ότι θα ήθελαν να επισκευάζουν τα προϊόντα που έχουν στην κατοχή τους εάν χαλάσουν».

Αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο ⇓

multimedia.europarl.europa.eu

Συγκεκριμένα:

  • 77% των πολιτών της ΕΕ προτιμούν να επισκευάσουν μια συσκευή αντί να αγοράσουν καινούργια
  • Οι καταναλωτές πρέπει να είναι σε θέση να επιλέγουν επισκευάσιμα προϊόντα μεγαλύτερης διάρκειας ζωής
  • Ορισμός της απαρχαίωσης ως αθέμιτης εμπορικής πρακτικής και
  • Μια νομοθετική πρόταση σχετικά με το δικαίωμα επισκευής, βασική πρωτοβουλία της ΕΕ για το 2022

Ένα νέο «δικαίωμα επισκευής» πρέπει να καλύπτει τον σχεδιασμό μακροβιότερων προϊόντων που θα μπορούν να επιδιορθωθούν, πληρέστερη επισήμανση και διευρυμένα δικαιώματα εγγύησης, συμφωνούν οι ευρωβουλευτές. Την περασμένη Τετάρτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε τα αιτήματά του για την επικείμενη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το δικαίωμα στην επισκευή που έχει προγραμματιστεί για αργότερα εντός του 2022, με 509 ψήφους υπέρ, 3 κατά και 13 αποχές.

Κι αν θέλετε να δείτε – και πρέπει- το βίντεο του Ευρωκοινοβουλίου , μπείτε στο :  https://www.iefimerida.gr/tehnologia/proionta-programmatismena-halasoyn-eyrokoinoboylio

Το βίντεο είναι στα Αγγλικά. Αν δεν ξέρετε, βρείτε κάποιον που ξέρει!!!

Σχετικά με τον συντάκτη

Φιλόλογος, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, Πρώην βουλευτής

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή