Άραγε τα επιτραπέζια συμπληρώνουν τη μάθηση;

Σε ποιους τομείς βοηθάνε;

Τα επιτραπέζια λοιπόν, συμπληρώνουν τη μάθηση καθώς τα παιδιά ενισχύουν δεξιότητες μέσω βιωματικού και διασκεδαστικού τρόπου.

Οι τομείς που αναπτύσσονται παραπάνω είναι:

• Οι κοινωνικές δεξιότητες. Τα παιδιά μαθαίνουν να συνεργάζονται με συνομήλικους και με ενηλίκους. Επιπλέον, μαθαίνουν να χάνουν, να ακολουθούν κανόνες και να περιμένουν τη σειρά τους. Τέλος, πιστεύουν παραπάνω στον εαυτό τους καθώς λαμβάνουν αποφάσεις.

• Η ορθογραφία και το λεξιλόγιο. Τα επιτραπέζια δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να μαθαίνουν καινούριες λέξεις με σωστή ορθογραφία και να εμπλουτίζουν το λεξιλόγιο τους. Τέτοια επιτραπέζια είναι το: Σκραμπλ, όνομα-ζώο-φυτό-πράγμα, κρεμάλα, πυργόλεξο, taboo, trivial pursuit. Επιπλέον μπορούμε να φτιάξουμε αυτοσχέδια επιτραπέζια με βασικούς κανόνες ορθογραφίας. Μια ιδέα αυτοσχέδιου επιτραπέζιου ορθογραφίας που μπορείτε να κάνετε διάφορες παραλλαγές βρίσκεται εδώ. http://e-didaskalia.blogspot.gr/2017/06/blog-post_185.html

Μαθηματικές έννοιες. Τα επιτραπέζια εισάγουν μαθηματικές έννοιες καθώς χρειάζεται να αναγνωρίζεις αριθμούς (πχ: πετώντας το ζάρι), να ανεβαίνεις και να κατεβαίνεις στο ταμπλό. Εισάγουν έννοιες πρόσθεσης και αφαίρεσης. Τα πιο κλασσικά επιτραπέζια που ενισχύουν τις μαθηματικές δεξιότητες είναι:Το σκορ 4, μικρές αγορές, domino, monopoly το φιδάκι και ο γκρινιάρης. Επιπλέον μπορούμε να φτιάξουμε αυτοσχέδια επιτραπέζιας προπαίδειας για εκμάθηση και εξάσκηση.

Λεπτή κινητικότητα. Υπάρχουν διασκεδαστικά επιτραπέζια που αναπτύσσουν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα χωρίς πολλές φορές να το συνειδητοποιούμε. Κάποια παιχνίδια είναι: Τζένγκα, ψαρέματα, Εκπαιδευτικά παιχνίδια με ράψιμο και κορδόνια.

Μνήμη και αύξηση συγκέντρωσης. Πολλά γνωστά παιχνίδια και απλά αυξάνουν τη μνήμη και τη συγκέντρωση. Επί το πλείστον, τα συγκεκριμένα επιτραπέζια παίζονται με κάρτες. Κάποια από αυτά είναι: Αγωνία, uno, brainbox, μάντεψε ποιος, διπλές εικόνες. Επιπρόσθετα για μεγαλύτερα παιδιά ενδείκνυται το σκάκι.

Τα επιτραπέζια διεγείρουν το ενδιαφέρον του παιδιού και καλύπτουν τις ανάγκες του για παιχνίδι!

Η μάθηση δεν είναι μόνο μολύβι και χαρτί! Ας μην το ξεχνάμε!

Όπως έχουμε πει η μάθηση θα έπρεπε να είναι παιχνίδι.

Το παιχνίδι κάνει ευχάριστες τις δραστηριότητες και το παιδί εμπεδώνει αφενός πιο εύκολα τις έννοιες που θέλουμε να μάθει και αφετέρου κινητοποιεί το ίδιο το παιδί να αναπτυχθεί γνωστικά, κοινωνικά και συναισθηματικά.

Παρακάτω παρουσιάζονται αυτοσχέδια επιτραπέζια για εκμάθηση προπαίδειας και εμπέδωση γραμματικών και ορθογραφικών κανόνων.

Τα υλικά που χρειαζόμαστε είναι απλά όπως: Ζάρι και πιόνια. (Εάν δεν έχουμε πιόνια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξυλάκια, τουβλάκια ή οτιδήποτε άλλο έχουμε).

Ενθαρρύνουμε το παιδί ότι μπορεί να τα καταφέρει!!

Όσο πιο πολλές φορές παίζουμε τόσο το καλύτερο! Είναι σημαντικό τόσο ο γονιός όσο και το παιδί να έχει ήρεμη και θετική διάθεση!

Καλή διασκέδαση!

Σχετικά με τον συντάκτη

Κοινωνική Λειτουργός με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή