Εθελόντρια με μπλουζάκι με το όνομά της και σελίδες braille

Γράφει η Ηλέκτρα Βασδέκη Φοιτήτρια Κοινωνιολογίας

Την προηγούμενη εβδομάδα 23/06/2018 έως 01/07/2018 παρακολούθησα από την σκοπιά του εθελοντή το MUSIC KEY PROJECT. Λίγο νωρίτερα στις 11/06/2018 παρακολούθησα το σεμινάριο για την εκπαίδευση των εθελοντών ώστε να μπορούν να συμβιώσουν και να βοηθήσουν τους μη βλέποντες συμμετέχοντες του προγράμματος. Το σεμινάριο ήταν πολύ ενδιαφέρον. Οι εργαζόμενες του ΚΕΑΤ μας εξήγησαν τον τρόπο προσέγγισης των τυφλών. Ακόμη για να μπορέσουμε να μπούμε στην θέση τους και για την καλύτερη εξοικείωση μας, μας φόρεσαν μάσκες. Η συγκεκριμένη εμπειρία ήταν πρωτόγνωρη για όλους μας, διότι έπρεπε να εμπιστευτούμε κάποιον χωρίς να τον ξέρουμε και χωρίς μια από τις βασικές μας αισθήσεις. Κάτι τέτοιο είναι πρωτοφανές, δύσκολο αλλά και συναρπαστικό. Το ίδιο βράδυ γύρισα σπίτι και έβαλα την μητέρα μου σε θέση μη βλέποντα για να μπορέσω να κάνω εξάσκηση. Οι μέρες μέχρι την έναρξη του προγράμματος ήταν πολλές όλες μέσα στην αγωνία. Όταν έφτασε η μέρα που είχα βάρδια το άγχος ήταν στο κόκκινο, ντρεπόμουν να μπω μέσα στην αίθουσα για να στρώσουμε το πρωινό. Παρ ’όλα αυτά όμως, οι leader του project ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ και ΕΛΕΝΗ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΥ μας έκαναν να νιώσουμε πολύ άνετα. Το ίδιο συνέβη και με τα παιδιά από τις αποστολές.

Στο Project παραβρέθηκαν αποστολές από 6 διαφορετικές χώρες. Όλες αποτελούνταν από νέους με και χωρίς οπτική αναπηρία. Από την επόμενη μέρα της άφιξής τους ξεκίνησαν οι πρόβες  της χορωδίας με την μαέστρο ΚΑΤΙΑ ΜΟΛΦΕΣΗ. Αν και πολύ διαφορετικά τα παιδιά μεταξύ τους συνεργάστηκαν άψογα και το αποτέλεσμα τους δικαίωσε.

Στις ομαδικές εξόδους τόσο στο μουσείο αφής όσο και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος όλοι ξετρελάθηκαν. Στο μουσείο αφής οι περισσότεροι άγγιξαν τα εκθέματα ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν την Αρχαία Ελληνική θρησκεία (12 θεοί) κουλτούρα (πράγματα που χρησιμοποιούσαν στο θέατρο) και λατρεία. Στο ΚΠΙΣΝ πι περισσότεροι παρακολούθησαν την ξενάγηση της ΧΡΥΣΑΝΘΗΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ και το διασκέδασαν αφού έμαθαν πράγματα για το ίδρυμα ενώ είχαν και δημιουργικό ελεύθερο χρόνο.

Εκτός των εξόδων τους «εκδηλώσεις» λάμβαναν χώρα και εντός του ΚΕΑΤ τις βραδινές κυρίως ώρες. Έπαιζαν, τραγουδούσαν και συζητούσαν όλοι μαζί χωρίς να εξαιρείται κανένας. Σύναψαν φιλίες μεταξύ τους ακόμη και με εμάς τους εθελοντές.

Την τελευταία μέρα που όλοι έφευγαν, ήταν συγκινητικά μας ευχαριστούσαν για όλα όσα κάναμε για αυτούς και εμείς αντίστοιχα τους ευχαριστήσαμε για όσα μάθαμε από αυτούς και κυρίως για την δύναμη ψυχής τους. Στις κοινωνικές σχέσεις ισχύει το «δούναι και λαβείν» κάτι τέτοιο είναι πολύ σημαντικό.

Στα 22 μου έζησα την ομορφότερη εμπειρία που έχω ζήσει μέχρι στιγμής. Ξεκίνησα ως εθελόντρια για να δω πως είναι και να αποκτήσω κάποιες εμπειρίες ζωής. Το να είσαι εθελοντής στα 22 σου είναι πολύ κερδοφόρο για τον καθένα και ειδικότερα για την εσωτερική του εικόνα (ψυχισμό, συμπεριφορά κλπ.). Κάνεις νέους φίλους που ενδεχομένως να τους επισκεφτείς κάποια στιγμή.

Ο εθελοντισμός αποτελεί πηγή ολοκλήρωσης και ευτυχίας, κάτι τέτοιο συμβαίνει γιατί κανείς αποκτά γνώση, δημιουργικότητα, ενίσχυση φαντασίας και οργανωτικού πνεύματος, υπευθυνότητα, ανιδιοτέλεια , ψυχική ικανοποίηση μέσω της προσφοράς και αυτοσυνειδησία. Ο εθελοντισμός δίνει νόημα και περιεχόμενο στις πανανθρώπινες αξίες όπως η κοινωνική αλληλεγγύη, κοινωνική προσφορά και αγάπη για τον συνάνθρωπο. Όλα αυτά και ακόμη περισσότερα μπορούν να οδηγήσουν έναν άνθρωπο να γίνει εθελοντής και να βοηθήσει άλλους ανθρώπους. Η αξία του εθελοντισμού είναι πολύ βασική για όλους τους ανθρώπους και είναι χρήσιμο για να πάει μπροστά η κοινωνία μας.

 

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή