• Αρχική
  • Συνεντεύξεις
  • Γιάννης Μώραλης – Αποκλειστική συνέντευξη: «Σχεδιασμός για επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας στον Πειραιά»
 

Γιάννης Μώραλης

Ο Δήμαρχος Πειραιά και πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός κύριος Γιάννης Μώραλης παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο meallamatia.gr. Ευχαριστούμε!

Ερ.: Με την αποδοχή των καθηκόντων του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός στη θέση του κ. Μαρινάκη, άλλαξαν οι προτεραιότητές σας σε σχέση και με τη Δημαρχία Πειραιά; Έχετε σκεφθεί το ενδεχόμενο να χρειαστεί να επεκτείνετε τη θητεία σας ως προσωρινού προέδρου στον Ολυμπιακό εφ όσον τα προβλήματα του κ. Μαρινάκη με τη Δικαιοσύνη αργήσουν να οδηγηθούν σε λύση; Και αν χρειαστεί – ή εάν θελήσετε – να παραμείνετε στο τιμόνι της μεγαλύτερης ομάδα στη χώρα, τι θα γίνει με την Δημαρχία στον Πειραιά; Θα συνεχίσετε να μοιράζεστε ανάμεσα στα δυο αυτά καθήκοντα;

Απ.: Δέχτηκα την τιμητική πρόταση του κ. Βαγγέλη Μαρινάκη να είμαι Πρόεδρος του Ολυμπιακού για όσο διάστημα χρειαστεί και για την εύρυθμη λειτουργία της ομάδας μας, καθώς ως Δήμαρχος Πειραιά θεωρώ ότι έχω ιστορική ευθύνη απέναντι στο σύλλογο της πόλης μας και στα εκατομμύρια των φιλάθλων μας. Πρόκειται για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέχρι να επανέλθει ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη θέση του.

Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω για ακόμα μια φορά ότι τα καθήκοντά μου, ως Δήμαρχος της πόλης δεν έχουν και δεν πρόκειται να επηρεαστούν ούτε στο ελάχιστο από την ανάληψη εκ μέρους μου της προεδρίας του Ολυμπιακού. Θα είμαι σταθερά στον Δήμο. Τον Ολυμπιακό τον γνωρίζω καλά, ήμουν 21 χρόνια εκεί, γνωρίζω την ΠΑΕ, γνωρίζω το ελληνικό ποδόσφαιρο και δεν νομίζω ότι χρειάζεται να αφιερώσω ώρες εις βάρος της δουλειάς μου ως Δήμαρχος της πόλης. Είναι κάτι που μπορεί να συνδυαστεί. Άλλωστε, όπως σας είπα θεωρώ ότι δεν θα είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ερ.: Μετά την εκτεταμένη ρύπανση της θάλασσας και των ακτών του Πειραιά το Σεπτέμβρη από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου υποβάλατε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, προκειμένου- όπως είπατε- να αποδοθούν ευθύνες για τη ρύπανση που υπέστησαν οι ακτές και η θάλασσα του Πειραιά. Δηλώσατε μάλιστα ότι «θα πρέπει να εξεταστούν ενδελεχώς οι συνθήκες κάτω από τις οποίες βυθίστηκε το δεξαμενόπλοιο, εξαιτίας του οποίου υπέστη οικολογική ζημιά το παραλιακό μέτωπο, καθώς και η όλη διαδικασία αντιμετώπισης». Στην πορεία, αποδείχθηκε ότι όλη αυτή η υπόθεση δεν ήταν και τόσο καθαρή, σε σχέση με το πλοίο, τον πλοιοκτήτη, την άδεια και τις ευθύνες. Σε ποιο σημείο βρίσκεται αυτή τη στιγμή η υπόθεση; Είστε ικανοποιημένος με την πρόοδο εργασιών και ερευνών; Διαπιστώσατε κι εσείς αυτό που είπε ο κ. Κουρουμπλής, ότι δηλαδή καθαρίστηκαν και τα …βότσαλα; Την ημέρα παράδοσης του λιμανιού καθαρισμένου, είχατε εκφράσει μια «μακροσκοπική» άποψη απλώς αλλά είχατε επισημάνει ότι αν επαναπροκύψει το οποιοδήποτε πρόβλημα στις παραλίες, τις ακτές και τα βράχια του Πειραιά, είναι υπεύθυνη η αντιρρυπαντική εταιρεία να επανέλθει και να καθαρίσει.

Απ.:Είναι γεγονός πως ο Πειραιάς, όπως και οι υπόλοιπες παράκτιες περιοχές στις οποίες έφθασε η πετρελαιοκηλίδα, υπέστησαν μια οικολογική ζημιά, για την οποία σίγουρα κάποιος ευθύνεται. Για αυτόν τον λόγο και κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά, έτσι ώστε να διακριβωθούν τόσο οι συνθήκες βύθισης του δεξαμενόπλοιου, όσο και οι χειρισμοί μετά από το ατύχημα. Πρέπει επιτέλους σε αυτήν την χώρα, κάποια στιγμή να αποδίδονται οι ευθύνες σε όσους έφταιξαν, προκειμένου να μαθαίνουμε και να μην ξανακάνουμε τα ίδια λάθη.

Αναφορικά με τη ρύπανση, περίπου έναν μήνα μετά το ναυάγιο, ολοκληρώθηκε η διαδικασία καθαρισμού και απορρύπανσης των ακτών και στα βράχια της Πειραϊκής. Το αποτέλεσμα εκ πρώτης όψεως ήταν καλό. Σε περίπτωση μάλιστα που επανεμφανιστεί πρόβλημα σε αυτά τα σημεία είναι υπεύθυνη η αντιρρυπαντική εταιρεία να επανέλθει και να καθαρίσει.

Από την άλλη, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι μέχρι σήμερα δεν έχει αρθεί από το Υπουργείο Υγείας η απαγόρευση κολύμβησης στις περιοχές που επηρεάστηκαν από την πετρελαιοκηλίδα. Εύχομαι σύντομα τα αποτελέσματα των επιστημονικών μετρήσεων να είναι θετικά, έτσι ώστε να επανέλθουμε στην προηγούμενη κατάσταση. Για μια πόλη όπως είναι ο Πειραιάς, με τόσο μεγάλο παράκτιο μέτωπο, στο οποίο συνυπάρχουν ένα τέτοιου μεγέθους λιμάνι, παραλίες, μαρίνες και αλιευτικές δραστηριότητες η ποιότητα των νερών έχει βαρύνουσα σημασία.

Ερ.: Το 2014, είχατε εκφραστεί ανοιχτά εναντίον της πώλησης του λιμανιού του Πειραιά, είχατε στείλει μάλιστα και επιστολή στον τότε πρωθυπουργό. Σήμερα. Κοντά τέσσερα χρόνια μετά, τι βλέπετε να γίνεται; Και που στέκεστε; Τι επιδιώκετε; Τι επιθυμείτε για την αναπτυξιακή προοπτική και την ανταγωνιστική θέση του Πειραιά;

Απ.: Προεκλογικά, όταν διεκδικούσαμε τη Δημαρχία Πειραιά, δεν είχαμε ταχθεί κατά της ιδιωτικοποίησης. Η θέση μας ήταν ξεκάθαρη: Να διατηρηθεί η πλειοψηφία των μετοχών από το Δημόσιο και να γίνουν παραχωρήσεις, όχι σε έναν, αλλά σε πολλούς ιδιώτες. Ζητούσαμε μάλιστα στην επιστολή μας προς τον τότε Πρωθυπουργό κύριο Σαμαρά, ο Δήμος Πειραιά να έχει ενεργό συμμετοχή στη διοίκηση του ΟΛΠ και στον αναπτυξιακό του σχεδιασμό. Ωστόσο, όπως γνωρίζετε, 270 βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου ψήφισαν υπέρ της παραχώρησης της πλειοψηφίας των μετοχών στην COSCO. Το επόμενο βήμα για εμάς, παρά τις όποιες διαφορετικές απόψεις και διαφωνίες, ήταν να επιδιώξουμε οφέλη και επενδύσεις για την πόλη μας.

Πριν από λίγες ημέρες η ΟΛΠ Α.Ε. παρουσίασε το αναπτυξιακό της σχέδιο για το λιμάνι, στο οποίο περιλαμβάνονται πολύ σημαντικές, κατά την άποψή μου, παρεμβάσεις, μεταξύ άλλων, η ανέγερση τεσσάρων ξενοδοχείων 5 και 4 αστέρων, συνεδριακό κέντρο, open mall και νέες προβλήτες για πρόσδεση μεγαλύτερων κρουαζιερόπλοιων. Πολύ σημαντικό είναι επίσης η βούληση της εταιρείας για τη μετατροπή του Πειραιά σε λιμάνι εκκίνησης κρουαζιέρας, κάτι το οποίο αποτελεί και δικό μας στρατηγικό στόχο για την ανάπτυξη της πόλης. Ας μην ξεχνάμε ότι διεκδικήσαμε και επιτύχαμε να αποδίδεται το 3.5% του τζίρου του ΟΛΠ στους τέσσερεις δήμους του Πειραιά (Πειραιάς, Κερατσίνι-Δραπετσώνα, Πέραμα και Σαλαμίνα), ως ανταποδοτικό τέλος από τη λειτουργία του λιμανιού, κάτι το οποίο δεν υπήρχε όταν ο ΟΛΠ ήταν κρατικός. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο ποσό, το οποίο θα εισρέει στα ταμεία των Δήμων και θα αξιοποιείται προς όφελος των πόλεων και των δημοτών. Θεωρώ, λοιπόν, ότι η επένδυση της Cosco είναι σημαντική για τον Δήμο Πειραιά, καθώς μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, όχι μόνο για το λιμάνι, αλλά για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.

Ερ.: Ποιες είναι οι τρεις πρώτες προτεραιότητες σας, ως Δήμαρχος Πειραιά, ως το 2019 που ολοκληρώνεται η θητεία σας;

Απ.: Οι επενδύσεις στον Πειραιά οι οποίες θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας και εργαζόμαστε, έτσι ώστε έως το 2019 που ολοκληρώνεται η θητεία μας να έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης αυτά που έχουμε σχεδιάσει. Όπως θα γνωρίζετε, οι μεγάλες παρεμβάσεις σε μια πόλη, απαιτούν χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Αρχικά, έχουμε ρίξει πολύ μεγάλο βάρος στην αξιοποίηση των 80 εκ. ευρώ που πρόσφατα εξασφαλίσαμε με την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση για έργα και άλλες παρεμβάσεις στην πόλη του Πειραιά. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αναπτυξιακό σχέδιο στην ιστορία του Πειραιά, το οποίο βέβαια, έχει πλάνο υλοποίησης την πενταετία.

Δεύτερον, η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του Μικρολίμανου, η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία για την πόλη μας, αλλά και για τους κατοίκους και επιχειρηματίες της περιοχής. Το έργο θα εκτελεστεί από τον Δήμο Πειραιά και η υλοποίηση της μελέτης χρηματοδοτείται από πόρους της Περιφέρειας Αττικής, ύψους 5.700.000 Є. Η ανάπλαση αφορά μια έκταση περίπου 15,6 στρεμμάτων και προβλέπει δρόμους ήπιας κυκλοφορίας με μεγάλα πεζοδρόμια, ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους περιπάτου και αναψυχής με δενδροφύτευση, αλλά και παρεμβάσεις ανάπλασης σε συγκεκριμένες οδούς και περιοχές (Ναυάρχου Βότση, προσφυγικά). Το έργο ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα της πόλης και των Φορέων της που εδώ και δεκαετίες αναζητούσε επιτακτικά τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση αυτής της τόσο προβεβλημένης περιοχής.

Τρίτον, είμαι αισιόδοξος ότι μέσα στο 2018 θα έχουμε προχωρήσει με τον διεθνή διαγωνισμό για την αξιοποίηση του Πύργου, του ουρανοξύστη στο λιμάνι που παραμένει ανεκμετάλλευτος 44 χρόνια και αποτελεί ένα κτίριο φάντασμα για την πόλη μας. Μια επένδυση στον Πύργο του Πειραιά είναι σίγουρο ότι θα αλλάξει ριζικά τη λειτουργία ολόκληρης της αγοράς του Πειραιά και φυσικά θα αποφέρει σημαντικά έσοδα για τον Δήμο.

Ερ.: Τι θα έχει μείνει στον Πειραιώτικο Λαό από τη θητεία σας ως Δημοτική Αρχή;

Απ.: Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε καθήκοντα το 2014, κύριο μέλημά μας ήταν να αλλάξει ο Πειραιάς προς το καλύτερο. Να γίνει μια πόλη σύγχρονη και φιλόξενη, αντάξια της σπουδαίας ιστορίας και του πολιτισμού της. Ως Δημοτική Αρχή, υλοποιήσαμε τα τελευταία 3,5 χρόνια σημαντικές παρεμβάσεις και στις πέντε Δημοτικές Κοινότητες του Πειραιά, δίνοντας έμφαση στην καθημερινότητα των πολιτών και στην κοινωνική πολιτική. Έχουμε ανακατασκευάσει πλήρως 29 παιδικές χαρές σε όλες τις δημοτικές κοινότητες του Πειραιά και έχουμε δημιουργήσει τρεις ολοκαίνουριες σε νέους χώρους, έτσι ώστε τα παιδιά μας να παίζουν με ασφάλεια στη γειτονιά τους. Έχουν γίνει αναπλάσεις σε πλατείες του Πειραιά, όπως είναι η πλατεία Αλεξάνδρας και η πλατεία Κανάρη στο Πασαλιμάνι, αλλά και η πλατεία Πηγάδας, η πλατεία Θεμιστοκλή και η πλατεία Αγίων Αναργύρων. Η προστασία της Τρίτης Ηλικίας αποτελεί από την πρώτη στιγμή της θητείας μας μια από τις βασικές μας προτεραιότητες. Έχουμε 11 Κέντρα Αγάπης και Αλληλεγγύης με περίπου 1300 μέλη. Διοργανώνουμε δωρεάν γιορτές και εκδρομές για αυτούς τους ανθρώπους και τους παρέχουμε μια σειρά δραστηριοτήτων, όπως εκμάθηση ηλεκτρονικών υπολογιστών, προκειμένου να περνούν όμορφα και δημιουργικά την ώρα τους.

Θεωρώ, επίσης, ότι η δική μας Δημοτική Αρχή έχει καταφέρει να εισαγάγει έναν νέο τρόπο διοίκησης στον Δήμο Πειραιά, με μια εξωστρεφή λογική. Μακριά από το παλαιοκομματικά μοντέλα, όπου για να εξυπηρετηθεί ο πολίτης χρειαζόταν να ζητήσει «χάρη» από τον Δήμαρχο. Είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη να μπορεί να εξυπηρετείται από τις υπηρεσίες και να λαμβάνει σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα τις πληροφορίες που ζητά από τον Δήμο. Πρεσβεύουμε μια διαφορετική αντίληψη.

Τέλος, κύρια στόχευσή μας, παραμένει ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για νέες επενδύσεις στην πόλη, οι οποίες θα φέρουν την ανάπτυξη. Πιστεύω πως με την αξιοποίηση των κονδυλίων από την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση ύψους 80.000.000 ευρώ, με τις επενδύσεις που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου ύψους 100.000.000 ευρώ, αλλά και με τη μεγάλη επένδυση του ΟΛΠ στο λιμάνι του Πειραιά, η πόλη έχει δυνατότητες να αναπτυχθεί οικονομικά, επιχειρηματικά, τουριστικά, πολιτιστικά. Πιστεύω λοιπόν πως αυτό που θα έχει μείνει στον δημότη του Πειραιά, είναι ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή, έβαλε τις βάσεις, προκειμένου να αναπτυχθεί η πόλη σε όλα τα επίπεδα. Φυσικά, όλα αυτά θα κριθούν στις επόμενες δημοτικές εκλογές, στις οποίες θα διεκδικήσουμε εκ νέου την ψήφο των Πειραιωτών, έτσι ώστε να ολοκληρώσουμε το έργο μας.

__________

Ο Γιάννης Μώραλης , αθλητικός παράγοντας της ΠΑΕ Ολυμπιακός και δήμαρχος Πειραιά από το Σεπτέμβριο του 2014, γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα. Είναι γιος του Πέτρου Μώραλη, βουλευτή και υφυπουργού του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ) και στενού φίλου του Ανδρέα Παπανδρέου. Έχει σπουδάσει Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και δραστηριοποήθηκε επιχειρηματικά με την εταιρεία παροχής υπηρεσιών αθλητικού μάνατζμεντ και μάρκετινγκ Sports United. Το 1995 ξεκίνησε να εργάζεται για την ΠΑΕ Ολυμπιακός και του ανατέθηκε από τον Σωκράτη Κόκκαλη ο ρόλος του συνδέσμου μεταξύ της Διοίκησης και των οργανωμένων οπαδών.[2] Αργότερα, συνεργάστηκε στενά με τον Κόκκαλη στη μελέτη, τον σχεδιασμό και την επιμέλεια της ανέγερσης του νέου γηπέδου «Γ. Καραϊσκάκης».

Από το 2005 ως το 2010 ήταν υπεύθυνος Επικοινωνίας της ΠΑΕ. Το 2010 με την ανάληψη της προεδρίας από τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ο Μώραλης υπέβαλε την παραίτησή του στον νέο πρόεδρο, «κατανοώντας ότι θα ήθελε δικούς του ανθρώπους σε τέτοιες θέσεις», αλλά ο Μαρινάκης όχι μόνο δεν δέχθηκε την παραίτηση, αλλά προώθησε τον Μώραλη στη θέση του αντιπροέδρου της ΠΑΕ και αργότερα στη θέση του προέδρου της Super League.

Στις δημοτικές εκλογές του 2014 εξέλεγη δήμαρχος Πειραιά. Καθήκοντα ανέλαβε την 1η Σεπτεμβρίου. Την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017 ανέλαβε καθήκοντα προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός, μέχρι να περαιωθούν οι δικαστικές εκκρεμότητες του Βαγγέλη Μαρινάκη λόγω της παραπομπής του με βούλευμα, σε δίκη για τα αδικήματα αλλοίωσης αποτελεσμάτων ποδοσφαιρικών αγώνων και της σύστασης συμμορίας.

Σχετικά με τον συντάκτη

Με Άλλα Μάτια
Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή