Γιάννης Γλύκας

Παρόλες τις προσπάθειες που γίνονται και την κατάσταση να μην έχει φτάσει στο απροχώρητο οι φυλακές είναι οι χώροι με το μεγαλύτερο συνωστισμό ανθρώπων σε κελιά και θαλάμους σε κοινόχρηστους χώρους σε κοινά συσσίτια!

1. Με τον κορονοϊο να μην έχει ακόμα (και μακάρι να μην) σε φάση κορύφωσης είναι αναγκαίος ο προβληματισμός για αποσυμφόρηση των φυλακών αν όχι τώρα σε άμεσο χρονικό διάστημα ! Ανεξάρτητα με το αν κάποιος συμφωνεί με τον προϊσχύσαντα λεγόμενο νόμο Παρασκευόπουλου υπάρχει ένα δεδομένο ότι κρατούμενοι για τα ίδια αδικήματα και για τις ίδιες ποινές εκτιμούν περισσότερο χρόνο ποινής εντός φυλακής από όσο ίσχυε για κάποιους άλλους «τυχερούς»κρατούμενους που εξέτισαν αρκετά λιγότερο χρονικό διάστημα για τις ίδιες η περίπου ίδιες πράξεις χωρίς να είναι καθόλου βέβαιο ότι συνεκτιμήθηκε στην τελική επιβολής ποινής το νέο διαμορφωθέν πλαίσιο ποινών με τον νέο ισχύοντα νομό 4619/2019.σε όλες τις περιπτώσεις !

Και ειδικώς για τις μεσαίες ποινές!

Ανεξάρτητα με την προσέγγιση του καθενός είναι δεδομένο ότι η ανάγκη για αποσυμφόρηση των φυλακών είναι περισσότερο από ποτέ πιο επιτακτική για λόγους δημόσιας υγείας!

Σημειωτέον ότι αυτός ο τίτλος χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν ως «αιτιολογία» για κάθε πιο επιεική νόμο όσο αφορά την υφ’ όρων απόλυση !

Σημειωτέον ότι υπάρχουν κρατούμενοι/ες για ποινές φυλάκισης ακόμα και μηνών ! Πρέπει λοιπόν να συνεκτιμηθεί η αναγκαιότητα για ασφάλεια των πολιτών η ισότητα απέναντι στο νόμο η δημόσια υγεία και γενικά το δημόσιο συμφέρον όταν το επιτρέψουν οι περιστάσεις .

Μπορεί άμεσα όμως και με διαδικασίες ταχείες να διαταχθεί η αποφυλάκιση όσων εκτίουν ποινή φυλάκισης με την προϋπόθεση έκτισης ενός ελάχιστου ορίου πραγματικής έκτισης !

Έτσι θα προστατευτούν πολύ περισσότεροι! Είναι γνωστό ότι η διαδικασία για την υφ’ όρων απόλυση ξεκινά από τη γραμματεία των φυλακών και δεν απαιτείται η παρουσία Δικηγόρου (και φυσικά δεν αποκλείεται)

2. Ένα δεύτερο στάδιο σοβαρού προβληματισμού είναι η ύπαρξη κρατουμένων για υποθέσεις ήσσονος βαρύτητας που ενδεχομένως να υπήρχε μια αυστηρή κρίση ανακριτή και εισαγγελέα ! Στις υποθέσεις αυτές με την προοπτική εκδικάσεως τους στο βαθύ μέλλον νομίζω ότι είναι αναγκαίος ο επαναπροσδιορισμός της αναγκαιότητας προσωρινής κρατήσεως ακόμα και αυτεπαγγέλτως ! Σημειωτέον ότι αίτηση αντικατάστασης μπορεί να διαβιβαστεί και από τη γραμματεία του εκάστοτε σωφρονιστικού καταστήματος χωρίς την παρουσία Δικηγόρου ο οποίος μπορεί απλά να την μεταφέρει στη γραμματεία η να την αποστείλει ακόμα και με φαξ χωρίς να απαιτείται να την καταθέσει ο ίδιος !

3. Αναγκαία πιο πολύ από ποτέ η έκτιση της ποινής στην κατοικία. Άρθρο 105ΠΚ. Όποιος καταδικάστηκε σε ποινή έως 15 έτη και έχει υπερβεί το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας του μπορεί να εκτίσει την ποινή του η το υπόλοιπο της ποινής στην κατοικία του ! Με τον αυτονόητο κίνδυνο που διατρέχουν αυτές οι ηλικίες απαραίτητη η αποδοχή τέτοιων αιτημάτων από το συμβούλιο πλημμελειοδικών ! Το ίδιο ισχύει και για γυναίκες κρατούμενες που έχουν την επιμέλεια τέκνων που δεν έχουν συμπληρώσει το 8ο έτος της ηλικίας τους για εκείνους που νοσούν με σύνδρομο επίκτητης ανοσοποιητικές ανεπάρκειας τελικού σταδίου από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια από ανθεκτική φυματίωση η είναι τετραπληγικοί από κίρρωση του ήπατος με αναπηρία άνω του 67/100 από γεροντική άνοια η από κακοήθη νεοπλάσματα τελικού σταδίου Δεδομένη η δυνατότητα έκτισης με ηλεκτρονική επιτήρηση!

Και εδώ η αίτηση υποβάλλεται δεδομένης της ανάγκης προστασίας των δικηγόρων από τη γραμματεία των φυλακών

4. Εφαρμογή του 110Α. περί απολύσεως υπό τον όρο της κατ’ οίκον έκτισης της ποινής με ηλεκτρονική επιτήρηση εφόσον έχει εκτιθεί για φυλάκιση το ένα πέμπτο αυτής για πρόσκαιρη κάθειρξη τα δυο πέμπτα αυτής και για ισόβια κάθειρξη τουλάχιστον 14 Έτη !

Ανεξάρτητα με το ότι το αναμενόμενο υπόλοιπο ποινής λόγω εργασίας μέσα στη φυλακή μάλλον θα είναι μικρό η ηλεκτρονική επιτήρηση αποτελεί μια σοβαρή επιλογή σε συνθήκες πανδημίας και με τα χειρότερα να είναι μπροστά μας !

Επίσης και εδώ δεν απαιτείται και δεν αποκλείεται η παρουσία δικηγόρου πάντα προστατευμένα ! Με το δεδομένο ότι οι γραμματείες των σωφρονιστικών ιδρυμάτων έχουν δείξει στο παρελθόν την αυταπάρνηση τους και είναι γενικά προστατευμένες χωρίς να σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητη η ενίσχυση τους και όλα τα απαραίτητα αιτήματα απευθύνονται σε συμβούλια κυρίως η σε ανακριτικά γραφεία μέσω του αρμόδιου εισαγγελέα και όχι σε δικαστήρια που ούτως η άλλως είναι κλειστά αποφεύγεται και η έκθεση σε κίνδυνο Δικαστικών και εισαγγελικών αρχών οι ανωτέρω δυνατότητες πρέπει να εφαρμοστούν !

Αν προκύψουν κρούσματα κοροναιου στις φυλακές ..(αν δεν έχουν προκύψει ) η εξάπλωση θα είναι μεγάλη και θα κινδυνεύσουν ανθρώπινες μαζικά ανθρώπινες ζωές κάτι που σίγουρα δεν το θέλει κανείς ότι και αν έχουν κάνει αυτές οι ζωές !

Πηγή: www.dikastiko.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή