Εικαστικό: Μπένερ με πράσινο φόντο. Δύο χέρια μπλε με ανοιχτές παλάμες που πάνω τους έχουν λουλούδια, αγκαλιάζουν έναν πλανήτη. Πάνω αριστερά το σύνθημα "Buen Vivir: Shade future for transformative change". Πάνω δεξιά κείμενο: World Social Work Day 19th March 2024.
Πηγή Εικόνας: www.ifsw.org
Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Κάθε 3η Τρίτη του Μαρτίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Εργασίας, όπως αυτή ορίστηκε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Κοινωνικών Λειτουργών (IFSW) που εκπροσωπεί 3 εκατομμύρια κοινωνικούς / ές λειτουργούς σε όλο τον κόσμο.

Το φετινό μήνυμα που συνοδεύει την παγκόσμια ημέρα είναι το:

«Buen Vivir : Από το ζην στο ευ ζην , το κοινό μας μέλλον σε μια μετασχηματική αλλαγή»

το οποίο βασίζεται στην Παγκόσμια Ατζέντα της Οικοσυστημικής Προσέγγισης των κοινωνιών.

Το ευ ζην, η ευημερία δηλαδή των πολιτών μέσα σε ένα σπίτι, σε μια κοινότητα και συνολικά στην κοινωνία αποτελεί βασικό σκοπό του επαγγέλματος των κοινωνικών λειτουργών. Για την κοινωνική εργασία που αποτελεί μια εφαρμοσμένη επιστήμη σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον με διαρκείς και διαφορετικές κρίσεις,  ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της αυτοδιάθεσης και της ελευθερίας των πολιτών,  ο αγώνας για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη άμβλυνση των ανισοτήτων, η μείωση της φτώχειας και των δυσμενών συνθηκών διαβίωσης αποτελούν βασικούς πυλώνες του συγκεκριμένου επαγγελματικού χώρου. Ως κοινωνικοί λειτουργοί καλούμαστε να υπηρετήσουμε ένα ευρύ πεδίο μέσα στην κοινωνία. Από την τοπική αυτοδιοίκηση μέχρι την παιδική προστασία, από το προσφυγικό/μεταναστευτικό μέχρι την υγεία και τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών, τομείς μείζονος σημασίας αλλά και μεγάλης ευθύνης.

Ωστόσο, πολλές φορές η εργασία αυτή γίνεται κάτω από δύσκολες συνθήκες τόσο για τους ίδιους και τις ίδιες τις επαγγελματίες όσο και για τους ανθρώπους που λαμβάνουν τις υπηρεσίες.  Η υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των υπηρεσιών αλλά και τα κενά στο εθνικό σύστημα κοινωνικής προστασίας, αποδεικνύουν την αναγκαιότητα για διεκδικήσεις καλύτερων συνθηκών εργασίας και μεγαλύτερης ορατότητας του επαγγέλματος.

Το όραμα για κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα και ελαχιστοποίηση των διακρίσεων μέσα σε μια κοινωνία κατέχει και πρέπει να κατέχει υψηλή θέση στην επαγγελματική πορεία κάθε κοινωνικού λειτουργού. Θα πρέπει όμως και η πολιτεία να σκύψει πάνω από τα προβλήματα και τις ελλείψεις που υπάρχουν στο συγκεκριμένο κλάδο με σκοπό το μέγιστο συμφέρον τόσο των πολιτών όσο και των επαγγελματιών!

Η διεκδίκηση εκ μέρους των επαγγελματιών αποτελεί μονόδρομο αλλά και υπενθύμιση της ίδια της φύσης του επαγγέλματος για κοινωνική αλλαγή και δικαιοσύνη!!

Κοινοποίηση σε:

Σχετικά με τον συντάκτη

Κοινωνική Λειτουργός

Αφήστε σχόλιο

Επιστροφή στην κορυφή